Amikor a tragédia a kapuinkon zörget, a világnézetünk össszeomlik – Éric Zemmour a koronavírusról

2020. március 31. 16:00

„A koronavírus könyörtelenül hozza felszínre az igazságokat. Nem létezik európai nép, nem létezik európai nemzet és európai szuverenitás sem.” Éric Zemmour, a francia jobboldali gondolkodás vezető alakja is megszólalt a járvány ügyében: szerinte a járvány kétségbe vonja mindazokat az elveket, amelyek Brüsszelben időtlen idők óta uralkodnak.

2020. március 31. 16:00
null
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Éric Zemmour (1958) algériai berber zsidó származású francia író, újságíró, esszéista, a kortárs francia jobboldal talán legfontosabb véleményvezére. Lapunknak a publicistával készült interjúját ezen a linken olvashatják.

***

Az Európai Unió a koronavírus első áldozata – írja a Figaróban március 20-án megjelent publicisztikájában Éric Zemmour. Szerinte az európai jövőről, az európai szuverenitásról szóló szövegeket, amelyek „uralkodó ideológiává, evangéliumi igazságokká” váltak, megdőltek a koronavírus-helyzet nyomán.

„Amikor a halál nyargalászik körülöttünk, nem az Európai Bizottságra tekintenek aggódva a népek, hanem saját nemzetállamukra.”

Arra a nemzetállamra, „amelyet évtizedek óta úgy festenek le, mint a múltból itt maradt lomot”. Zemmour ugyanakkor aláhúzza: az európai nemzetállamok meggyengültek, nincsenek meg a kellő erőforrásaik ahhoz, hogy jól felszerelt kórházakkal szálljanak szembe a járvánnyal. 

Amikor a lombardiai olaszokat elevenjükben kapta el a vírus, Róma felé fordultak, nem Brüsszel felé. Közben feltűnhet nekik, hogy Párizs kiröhögi őket, és Berlin nem segíti meg őket orvosi eszközökkel. Ez hát az európai szolidaritás. Az olaszok lezárják a franciákkal közös határukat, miközben Párizsban Emmanuel Macron arról magyaráz, hogy a vírusnak nincs útlevele. A betegeknek viszont nagyon is van útlevelük: először a kínaiak, majd az olaszok kapták el a vírust. A határnélküliség ideológiája azonban erősebb mindennél” – írja Zemmour.

A publicista szerint Macron nem értette meg, hogy Schengen nem létezik többé, amikor emberéletekről van szó. Az viszont megértette, hogy Maastricht halott, szemben a németekkel, akik ragaszkodtak a költségvetési előírásokhoz. „Mindenki a saját uralkodó ideológiájához és érdekeihez ragaszkodik. A gond az, hogy ezek nem azonosak.” 

Zemmour úgy véli,

a járvány kétségbe vonja mindazokat az elveket, amelyek Brüsszelben időtlen idők óta uralkodnak.

A globalizációt egyszerre úgy látjuk, mint ami veszélybe sodorja az egészségünket és a függetlenségünket, újraiparosításról, önfenntartásról beszélünk. „A jog és a kereskedelem képtelenek fellépni a vírussal szemben; a brüsszeli technokraták apatikusak és tehetetlenek; a nemzetállamok elengedhetetlennek és meghaladhatatlannak bizonyulnak. Nem létezik európai nép, nem létezik európai nemzet és európai szuverenitás sem. A koronavírus könyörtelenül hozza felszínre az igazságokat. Széttépte az európai ideológia varratlan köntését.

Európa deklasszálódik

Március 27-i, ugyancsak figarós véleménycikkében Éric Zemmour azt fejtegeti, a járvány az ázsiai országok fölényét teszi nyilvánvalóvá. „Törvényszerű, hogy minden nagy háború végén egy megkérdőjelezhetetlen győztest jelölnek ki. (…) A koronavírus-háború – minthogy Emmanuel Macron és más állami vezetők háborúról beszélnek – nem jelent kivételt. Eleinte azt hittük, hogy a járvány meg fogja törni Kína megállíthatatlan fejlődését. Európa képmutatóan, az Egyesült Államok nagyon is egyértelmű módon örömködött a kínai nehézségek miatt. Gúnyolódtunk a szánalmas higiéniai állapotokon, a túlzott környezetszennyezésen, a totalitárius rezsimek zsarnoki elzárkózásán. Végül azonban Kína kikerült a csávából, miközben mi éppen zuhantunk bele” – írja Zemmour.

Szerinte Szingapúr, Tajvan, Dél-Korea is bizonyították, hogy

„tömeges és elszánt intézkedésekkel, tesztekkel, maszkokkal és lélegeztetőgépekkel” fel lehet venni a küzdelmet

a járvánnyal szemben.

És ne felejtsük el a határok lezárását és minden állampolgár geolokalizációs ellenőrzését. Ősi és modern receptek egyvelege volt ez. Bírálhattuk ezeket az autoriter rezsimeket és a konfuciánus kultúra maradványait, de az eredmények látványosak voltak: kevés a halott, a gazdaság nem ment tönkre” – fogalmaz.

Zemmour szerint hiba volt azt gondolni, hogy Olaszország kivétel: valójában „deklasszálódásunk előrehaladott állapotát” jelenti. A publicista bírálja, hogy az európai államok „tesztek, maszkok, lélegeztetőgépek, modern eszközök” helyett az elzárkózás 19. századi eszközével vívnak harcot a járvány ellen,

ami „a szabadságot leginkább pusztító intézkedés”,

a szabadságjogok szokásos védelmezői, az értelmiségiek és a progresszívek most mégis tapsolnak neki.

Emlékszünk még, hogy Marc Bloch történész A furcsa vereség című könyvében katonai kudarcunkat múltbeli önfeladásaink következményének tekintette. Ugyanígy tekinthetünk a koronavírusra. A határok felszámolását követelő ideológiánk megtiltotta, hogy lezárjuk a határokat; európai kötelezettségeink arra vezettek, hogy leépítsük maszkkészleteinket; liberális előfeltevéseink megnehezítették az állam számára az előrelátást. Ami európai szuverenitásunkat illeti: gyorsan elenyészett. Amint Hubert Védrine [a Jospin-kormány idején francia külügyminiszter – a szerk.] a Figaróban nyilatkozta: »Az Európai Unió, az egységes piac és a versenypolitika egy tragédia nélküli világra lettek kitalálva.« Amikor a tragédia a kapuinkon zörget, világnézetünk össszeomlik, míg az ázsiai országok vitathatatlan felsőbbrendűségükről adnak tanúságot” – zárja gondolatait Zemmour.

Fotó: Földházi Árpád

***

 

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddigi szemléinket (többek között Douglas Murray és Yuval Noah Harari gondolataival) itt olvashatják!

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 01. 00:12
Elolvastam két hosszabb lélegzetvételű szöveget: 1. Update tanulmány a Corona vírussal kapcsolatos tudományos és tudománytalan állításokról - a pánikeltésről http://www.tamasidr.hu/update-tanulmany-a-corona-virussal-kapcsolatos-tudomanyos-es-tudomanytalan-allitasokrol-a-panikeltesrol/ 2. Egy svájci orvos a Covid-19-ről https://swprs.org/egy-svajci-orvos-a-covid-19-rol/ A lényegük, hogy gyakorlatilag nincs semmiféle komoly veszélyhelyzet, amit látunk, azt egyes területek (kínai, olasz stb) nagyon erős légszennyezettsége okozza (az idős betegek körében). Minden egyéb totális elmebaj, társadalmi pánik. Nincs semmiféle veszélyhelyzet az átlagemberek számára. Inkább talán pszichésen, gazdaságilag, mentálisan, politikailag stb vagyunk túlfeszítve, azért zuhant bele a társadalom ilyen villámsebesen a pánikba, aminek gyakorlatilag nincs semmi oka. A semmin verjük a habot. Nem volna szabad tovább fenntartani a pánikot, a vészhelyzetet, mert az reálisan nem létezik. Az egyetlen előnye ennek, hogy kevesebbet autóznak az emberek és kevesebben baleseteznek, meg picit tisztul a levegő. Meg picit pihennek. Ez az előny, a kár viszont felmérhetetlen, mert nulla okból vannak hülyítve a népek. A vírus olyan veszélyes, mint a nátha. Ott jelenthet veszélyt, ahol állandóan nagyon szennyezett a levegő, és ott is csak a beteg öregek és az öngyilkos fiatalok halnak bele.
Türelem
2020. március 31. 20:31
Zemmour nem ért semmit a világból, ami persze érthető, hiszen nem ismeri a nagy magyar gondolkodó, Dobrev Klára, s a többi nagyok, különösen a Momentum közös Európáról vallott nézeteit, elméleteit. Klárika, szólalj már meg, s magyarázd el ennek a jelentéktelen filozófusnak, hogy butaságokat beszél. A DK, a balliberális értelmiség számára Te vagy a szellemi világítótorony. Rakd helyre ezt kis pimasz franciát. Európáról, benne az országunkról jutott eszembe a Bajcsy-Zsilinszky Társaság 1989-es program-nyilatkozata, a 29 pont. 1/ Vissza Európába! A magyar nemzet független államként /s ugye ezen van a hangsúly/ kapcsolódhasson ismét szabadon az európai nemzetek politikai, erkölcsi, gazdasági közösségéhez és az európai kultúrához. 2/ Közép-európai integrációt! Térségünk nemzetei a kölcsönös előnyök alapján minden külső beavatkozás nélkül saját akaratukból teremtsenek gazdasági és politikai szövetséget, hogy egyben tegye lehetővé minden nemzetiségi kérdés demokratikus szellemű megoldását. 4/ Önálló Magyarországot! Magyarország a mai nemzeti érdekek alapján értékelje újra a sztálinizmus / be lehet helyettesíteni az EU-val - korában kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerünket. Mintha ma is aktuális lenne. Miközben az olaszok égetik az EU-s zászlót......
nyugalom
2020. március 31. 18:43
A magyarnak mondott aljas libsik odakint addig visitoznak a Kormány ellen - na és a magyarok ellen - amíg utol nem éri őket/családjukat a vírus! Na akkor dicsőitsék sorost és az EU tehetetlenségét, aljasságát!
BőröndÖdön
2020. március 31. 17:11
A Mandi eheti kakukktojását olvashatjuk...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!