Átlépések, pozícióharcok: merre tart a MSZP-DK konfliktus?

2020. február 28. 12:20

A DK tagadja, hogy emberei szisztematikusan megkörnyékeznének MSZP-seket az átléptetés szándékával. A szocialisták vezetői azonban tudják, hogy van ilyen szándék, mégis higgadtak akarnak maradni az összefogás megőrzése érdekében. Átrendeződés van az ellenzéki térfélen, és ilyen még lesz 2022-ig. MSZP-s vezetőket és DK-s politikust kérdeztünk a legújabb politikai csörtéjükről. Riportunk!

2020. február 28. 12:20
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kiss László óbudai és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci MSZP-s polgármesterek egy hete jelentették be, hogy átlépnek a DK-ba. Fontos momentum volt, hiszen átigazolásukkal módosult a két párt aránya a Fővárosi Közgyűlésben, és tettük jelzés is volt arra, hogy az EP-választásokon előretört DK lehet a baloldal vezető ereje 2022-re. A folyamat már egy ideje tart, hiszen tavaly három újpesti MSZP-s is így döntött: Trippon Norbert alpolgármester, majd később két önkormányzati képviselő is.

Van-e DK-s szándék az MSZP gyengítésére?

A kérdés az, hogy egyéni döntésekről van-e szó, vagy esetleg a DK sorozatosan bepróbálkozik a szocialista képviselők átcsábításával. Az MSZP pártigazgatója szerint

már a tavalyi EP-választások után megindult ez a jelenség, és az önkormányzati választások után még jobban felerősödött.

Molnár Zsolt lapunknak elmondta: vidéki képviselőik, párttagjaik, ismerőseik folyamatosan jelzik ezt a párt központjába, így régóta tudnak erről. „Azt gondolom, hogy lehetnek olyan helyzetek, amelyek nem szándékosan állnak elő, mégis a DK húz hasznot belőlük. És ha ezek a helyzetek sokszor fordulnak elő, és sorozatossá válnak, akkor nehéz nem azt gondolni, hogy emögött egy szervezett akció van” – vélekedett a pártigazgató.

Molnár Zsolt pártigazgató Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével

 

Hiller István a Mandinernek elmondta: két polgármester átlépése nem bagatell ügy, és a jövőben ilyen – a fő céltól, az összefogástól és a kormányváltástól – „elterelő hadműveletekre” akár a DK, akár más ellenzéki párt részéről az MSZP-nek számítania kell, mert az ellenzéki térfélen átrendeződés zajlik. Az MSZP volt elnöke szerint azonban rossz úton jár, aki megosztást szít, ugyanis

„a választók azt üzenték nekünk, hogy ha összefogunk, akkor nyerünk, ha nem, akkor nem nyerünk”.

Mint Hiller fogalmazott: aki gyengíti a bizalmat, az nem értette meg a választók üzenetét.

Az MSZP veterán politikusa, a szintén volt pártelnök Kovács László úgy véli, hogy a két átigazolt polgármester esete csak egyedi jelenség, nem általános; ő nem hiszi, hogy a DK szándékosan át akar igazolni szocialista politikusokat. „Nem hiszem, hogy a DK részéről ilyen szándékos bomlasztás lenne. Mert ha az ellenzék bármelyik tagja gyengül, az az egész ellenzék gyengülését is magával hozza” – fogalmazta meg a sokak által osztott gyakorlati bölcsességet lapunk kérdésére az MSZP-s politikus. Kovács László cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a DK neki is tett volna egy ajánlatot – mint mondta, csak Gyurcsány Ferenc évértékelőjére hívták meg, nem a pártba. Szerinte több évtizedes szocialista múlttal a háta mögött furcsa lenne átlépnie a DK-ba.

„Nem tudnám elképzelni, hogy cserben hagyom az MSZP-t, és tisztában is vagyok azzal, hogy ennek mi lenne a hatása”

– tette hozzá a volt pártelnök.

A gondolat, miszerint az ellenzéki összefogás, így az MSZP gyengítése nem érdeke a DK-nak, fő szempontként jelent meg a Demokratikus Koalíció cáfolataiban is. A Mandinernek Rónai Sándor EP-képviselő nyilatkozott, aki elmondta: nincs az MSZP-sek átcsábítására irányuló szándék a DK-ban, de annak örülnek, hogy pártjuk és politikájuk egyre vonzóbb, politikai erejük pedig folyamatosan növekszik. Rónai cáfolta, hogy érdekük lenne az MSZP megroppantása, mint mondta: „abban bízok, hogy minden ellenzéki párt a DK-hoz hasonlóan erősödni tud a jövőben, és akkor egy erős alternatívát tudunk mutatni 2022-ben, és ezzel le tudjuk győzni a Fideszt”.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője

 

Molnár Zsolt úgy reagált lapunknak a DK-s képviselő szavaira, hogy „valószínűleg úgy lehet igaz ez a mondás, hogy az MSZP gyengítése önmagában nem stratégiai célja a Demokratikus Koalíciónak, de csodálkoznék, ha az ellenzéki térfélen számukra kedvező átrendeződésnek nem örülnének”.

Az üggyel kapcsolatban a hét elején megkerestük Tóth Bertalant, az MSZP elnökét is, de írásbeli kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Miért lépnek át MSZP-sek a DK-ba, miért zajlik az átrendeződés?

A DK-s Rónai Sándor szerint

a Gyurcsány-párt vonzó alternatívává vált az elmúlt években.

Egyszerűen olyan alternatívát tudunk mutatni, olyan programunk van, olyan következetes a politikánk az elmúlt években, hogy az erősödésünk nem véletlen, ez egyszerűen vonzó mások számára” – nyilatkozta lapunknak az EP-képviselő.

Kovács László szerint a DK valóban erősebb lett az MSZP-nél az EP-választási eredmények alapján. Arra a kérdésünkre pedig, hogy a DK jobb egzisztenciális biztonságot, politikai karrierlehetőséget nyújthat egy baloldali politikusnak, azt válaszolta: „Biztosan van ilyen szándék is. (...) A két távozó polgármester valamilyen megfontolásból úgy gondolta, hogy számukra előnyösebb, illetve az ellenzéknek jobb esélye lehet, ha átülnek a DK soraiba”.

Kovács László, az MSZP volt elnöke, a párt egyik alapítója

 

Molnár Zsolt felhívta a figyelmünket arra, hogy az átlépések morális, etikai kérdéseket is felvetnek: etikátlan döntés átlépni egy másik pártba egy olyan polgármesternek, aki MSZP-támogatással nyerte el mandátumát.

Egy, a szocialista belügyekre rálátással bíró, név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint nem véletlenek ezek a friss átigazolások:

Trippon Norbert, Kiss László és Szaniszló Sándor múltjában van egy közös pont, a Mozaik klub.

Ez a frakció a Hagyó Miklós körül szerveződő fiatal szocialisták csoportja volt a párton belül, tagjai egymás támogatásával komoly tisztségeket szereztek meg a 2000-es évek közepén az MSZP-ben. Mozaikosok a DK-n belül is vannak, így a kapcsolat akkor is megmaradhatott, amikor egy ideig külön pártban politizáltak – most azonban a Mozaik klub „újraszerveződik”. Mivel jelenleg leginkább önkormányzati szintű mozgások látszódnak, az átlépési hullám arról szólhat, hogy elkezdődött az igazodás a következő, 2024-es önkormányzati választások előtt. „A DK háttérüzenete az lehet, hogy aki 2022-ben nincs velünk, az 2024-ben nem lesz újrajelölve” – vélekedik informátorunk.

A közös cél, az összefogással végrehajtott kormányváltás felülírja-e a konfliktust?

Bár a két párt között komoly konfliktust okoznak az átlépések, az ellenzék megosztását egy párt sem kockáztathatja meg. Hiller István szerint az önkormányzati választásokon egyértelmű ellenzéki siker született, a választók küldtek egy „receptet” az ellenzéknek: össze kell fogni.

„Ki kell tartani a közös lista, a közös miniszterelnök-jelölt ötlete mellett, bármilyen konfliktus is van”

– mondta az MSZP országgyűlési képviselője lapunknak.

Hiller István MSZP-s képviselő felszólal az Országgyűlésben

 

Molnár Zsolt hasonlóan vélekedik: a 2022-es kormányváltás érdekében meghatározott célok az ilyen „tendenciózus próbálkozások” ellenére sem gyengülhetnek meg. „Az MSZP-re és a DK-ra is nagy szükség van a 2022-es kormányváltáshoz vezető úton, sőt, az azt követő kormányzáshoz is. Ezért az ilyen személyi kérdések nem méltóak az együttműködéshez” – fogalmazott az MSZP budapesti elnöke.

A végcél világos, és ezt igyekszünk minél jobban hangsúlyozni: teljes ellenzéki összefogásra van szükség, a 2022-es országgyűlési választásoknak közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával kell nekivágnunk” – nyilatkozta nekünk Rónai Sándor, szinte szóról szóra megegyezve a szocialisták üzenetével. A DK-s politikus szerint az önkormányzati választásokra létrejött szövetségeket erősíteni kell. „Én egyébként azt látom, hogy ezek a szövetségek erősödtek, a korábbi politikai nézetkülönbségek pedig gyengültek azzal, hogy ezek az emberek együtt dolgoznak az önkormányzatokban” – tette hozzá Rónai.

Megerősödhet-e az MSZP a tisztújítás után?

Hiller István néhány nappal ezelőtt arról nyilatkozott, hogy a március 14-i kongresszus, majd a közeljövőben esedékes tisztújítás után

egy szerethető baloldali pártot kell felépítenie az MSZP-seknek.

Lapunknak ezt megerősítette, mondván: „koncepciózus, erős vezetésre lesz szükség”. A saját ambícióira vonatkozó kérdésünkre pedig elárulta: ha a párt vezetése megbízza, ő szívesen és ambíciókkal vállalná a párt választmányi elnöki tisztségét.

Kovács László egyetért Hiller víziójával, ő is úgy látja, hogy az MSZP-nek vannak esélyei, és „én is azt szeretném, ha az MSZP visszaszerezné a korábbi népszerűségét”.

Molnár Zsolt szerint Hiller István helyesen értékeli a helyzetet, és jó jövőképet fogalmazott meg az MSZP és az egész ellenzék számára. A szocialista pártigazgató lapunknak elmondta: a párt budapesti szervezetét vezeti – ami nagy kihívás és egyben nagy lehetőség is –, ezen kívül az elnökség megbízásából pártigazgató. „Ennél több ambícióm nincs, ezeket azonban a jövőben is szívesen csinálom” – osztotta meg velünk terveit Molnár Zsolt.

 

Fotók: MTI

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2020. február 29. 05:40
A tapló karmester és társai: úgy hazudnak, mint a vízfolyás, azaz a kommunisták.
adonyi29
2020. február 29. 01:13
Gyurcsány nem képes megküzdeni a múltjával és elemi erővel akarja darabjaira szedni az MSZP-t. Nem tudom mit kell ezen lovagolni. Inkább mindenki örüljön neki, hogy a kistesót pofozza és addig egyrészt nem a kormánnyal foglalkozik, másrészt elég erősnek érzi tőle magát bármire. Aztán jönnek a választások és bucira ütik a fejét. Eddig 3x. De a mai napig azt hiszi, hogy nyerhet, mert a ciklus közben Tóth Bertalan szintű ellenfelekkel vételezik...
Amerigo
2020. február 28. 21:23
Miferink egyre hízik, lehet, hogy olyan lesz mint a kisgömböc a mesében? https://uploads.disquscdn.com/images/352a4644e1cab5b37bbf7d379b452edfa5a57cd272703b0eecfc96a0a50f81e1.jpg
Mich
2020. február 28. 19:05
Az MSZP túlságosan megengedő volt Fletóval szemben! Csak Most kezdik belátni, milyen veszélyes kígyót melengettek a keblükön... Pedig Fletó még figyelmeztette is őket a kígyózó kígyókra...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!