„Legyen vörös cédula minden fertőzött lakásának ajtaján!” – így pusztított száz éve a spanyolnátha

2020. február 29. 08:39

Csaknem száz éve, 1918-tól söpört végig a legsúlyosabb következményekkel járó influenzajárvány a világon. A Mandiner az elsárgult újságlapok segítségével nézte meg, hogyan élték meg a magyar emberek a spanyolnátha terjedését.

2020. február 29. 08:39
Sal Endre
Sal Endre

A spanyolnáthában többen haltak meg, mint az I. világháborúban összesen, mindamellett itthon sokáig nem vették komolyan a fertőzést. Ami aztán ideért hozzánk...

Szegény dr. Szabó Sándor tiszti főorvos 1918 szeptemberében a Pesti Hírlapban magabiztosan jelentette ki, hogy az: „úgynevezett spanyolnátha Budapesten megszűntnek tekinthető.” Pedig csak ezt követően szabadult el igazán.

A lapok rémes esetekről is beszámoltak. Mint például a Budapesten, a Pozsonyi úton élő család esetéről, ahol egy este mind a négy gyerek megbetegedett. A 21 éves Katalin lett rosszul először, majd a 16 éves Ernesztin is ágynak dőlt, aztán a 8 éves István és a 3 esztendős Ferencen is eluralkodott a járvány. Reggelre a két lány a korabeli megfogalmazás szerint „kiszenvedett”.

A járvány kitörése után országszerte bezártak az óvodák, iskolák, színházak és kávézók, a Királyi József Műegyetem ugyanakkor nem. A diákok éppen ezért tüntetést szerveztek, hiszen a spanyolnátha az egyetemistákat sem kímélte.

A diákok a rektori tanácstól ki akarják erőszakolni a műegyetem bezárását” – írta az egyik lap október 22-én.

Senkit sem kímélt a fertőzés. a 8 Órai Újság azt is megírta, hogy „Temesvárott a színi társulat nem tudta előadni Bíró Lajosnak, Az utolsó csók című újdonságát, mert az összes főszereplők megbetegedtek spanyolnáthában.”

Híres emberek is áldozatul estek. 1918. október 1-én jött a hír, hogy Knapp Miksa, az MTK focistáinak kapuját hosszú évekig védő kiváló hálóőr is a spanyolnátha áldozata lett, de tudjuk jól azt is, hogy a híres írónő,

Kaffka Margit és a kisfia is a járvány miatt vesztette életét.

Az író Karinthy Frigyes felesége, Judik Etel is a spanyolnátha miatt halt meg, és Ady Endre is elkapta a betegséget.

A 8 Órai Újság így írt erről: „Ady Endrét néhány hete egy spanyolnátha szerű influenza lepte meg, amely tüdőgyulladással komplikálódott.”  

Sőt, IV. Károly, az utolsó magyar király is a spanyolnátha következtében halt meg, 1919 januárjában kapta el először a fertőzést, de akkor még felépült. Végül a járvány egyik „utórengése” során, 1922-ben érte a halál.

Még 1918 októberében jelent meg az is, hogy „figyelmezteti a polgármester az orvosokat, hogy szigorúan ügyeljenek arra, hogy a ragályos betegséget feltüntető vörös cédula a megbetegedés után a beteg lakásának ajtajára azonnal kifüggesztessék”.

A fertőzés a mindennapi éltere is kihatott, így például 1918 októberére a megbetegedések miatt

ezerkétszázról hétszázra csökkent az utcaseprők száma.

A járvány télre sem csitult, december 4-én a Köztársaság újságban egy napi összesítő is megjelent: „Ötszázharminchat új megbetegedés, 54 halott. Ez a spanyoljárvány tegnapi statisztikája Budapesten a ma kiadott hivatalos jelentés szerint.
Volt aki a súlyos helyzet ellenére próbálta viccesre venni a figurát, így például a Színházi Életben megjelent, hogy a nagy nevettető, Latabár Kálmán kijelentette, a spanyolnátha egyetlen hatékony ellenszere a jégbe hűtött finom bor. Nem sokan nevettek…

Sok cég üzletet is látott a betegségben, Az Est nevű bulvár napilapban például hónapokig szerepelt egy hirdetés, amely szerint a Marty-Medicinal Cognac orvosilag ajánlott a spanyolnátha ellen.

A betegség 1919-ben is sok áldozatot szedett, aztán a következő év elejére elcsitult. A Kecskeméti Közlöny 1920. április 20-án megjelent száma például örömmel írta le:„A spanyolnátha március első felében még erőteljesen terjedt, a hónap második felében azonban megszűnt.

Több tízezren viszont ezt a hírt már nem olvashatták…  

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. február 29. 15:45
Helytelen cikk..!
áfonya
2020. február 29. 15:45
MERS-CoV MERS-CoV közel-keleti légúti koronavírus 2012-ben fedezték fel az embert megbetegítő hatodik kórokozót, a közel keleti légúti koronavírust (Middle East respiratory syndrome coronavirus, MERS-CoV).A légúti és gasztrointesztinális panaszokkal járó betegség Szaúd-Arábiában bukkant fel először, ahol 2014 júniusáig 282 ember halálát okozta. Azóta felbukkant a Közel-Kelet és Észak-Afrika több országában, valamint Európában és az Egyesült Államokban is. A kórokozó vírust megtalálták denevérekben és tevékben is. (A vírus a Betacoronavirus nemzetség Merbecovirus alnemzetségébe tartozik.)
áfonya
2020. február 29. 15:37
MERS a koronavírus , betolakodók a sorosvírus .
Arimaspa
2020. február 29. 15:36
"Hír tv-től jobbat?" Mekkora önfényezés....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!