Balog: Demográfiai szempontból fontosak a családtudományok

2017. március 26. 22:56

A családtudományokat demográfiai szempontból tartja fontosnak a kormány, és ezáltal az individuális helyett a közösségi szemlélettel közelít a kérdéshez – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A BCE-n indítandó mesterszakkal kapcsolatban kiemelte: a családtudományokban több évtizedes tapasztalatokra lehet visszanyúlni, komoly és elismert tudományágról van szó, amelyet Európa-szerte oktatnak egyetemeken.

2017. március 26. 22:56

A miniszter kiemelte: amikor a kormány a demográfiai kérdést állítja előtérbe, az individuális helyett közösségi szemlélettel közelít, vagyis arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ember kibontakozásakor „nemcsak az útjában állhat” egy másik ember kibontakozása, hanem a kettő segítheti is egymást. Erre a legjobb „laboratórium” a család, ahol „magától értetődőnek tartjuk, hogy egymás segítésén keresztül mi is gazdagodunk” – mondta.

A kormány korábban bírálta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen gender studies mesterszak indul. Balog Zoltán március elején bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE), egyúttal azt is hangsúlyozta: a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre.

A miniszter ezzel kapcsolatban a rádióműsorban kifejtette: a genderelmélet kezdetben valóban nagyon fontos hiányt próbált pótolni. Azt, hogy ne csak a biológiai nemből következő sajátosságokat vizsgálják, hanem a társadalmi szerepeket is, amelyek befolyásolják a nők és férfiak helyzetét a társadalomban, viszonyulásukat egymáshoz, gyermekükhöz, a munkaerőpiachoz. Ezek mind nagyon fontos kérdések – jelentette ki, hozzátéve: a probléma az, hogy a legújabb tendencia szerint a gender-megközelítés szembefordul a biológiai nemmel. „Mi meg úgy gondoljuk, hogy legalább azt a biztonságot hagyjuk már meg a gyerekeinknek a 21. században, a bizonytalanságok világában, hogy ők kislánynak meg kisfiúnak születnek” – mondta Balog Zoltán.

A BCE-n indítandó mesterszakkal kapcsolatban hozzátette: a családtudományokban több évtizedes tapasztalatokra lehet visszanyúlni, komoly és elismert tudományágról van szó, amelyet Európa-szerte oktatnak egyetemeken. Tehát nem igaz, hogy ezt kitaláltuk és két perc alatt végig akarjuk zavarni” az akkreditációs folyamaton – hangsúlyozta.

A minisztert azzal kapcsolatban is kérdezték a műsorban, hogy csütörtökön a kormány tudatta: a gyermekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszáló népegészségügyi szűrőprogramok indulnak még az idén. Balog Zoltán azt mondta: azon is gondolkodnak, hogy valamilyen kedvezményt biztosítsanak azoknak a munkaadóknak, amelyek elősegítik, hogy munkavállalóik részt vegyenek a szűréseken. De a szűréseket a munkaalkalmasság részévé is lehetne tenni – vetette fel.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2017. április 01. 18:27
A genderizmus tönkreteszi a gyerekeket lelkivilágát. Egy elmebeteg eszme, amit perverz pedofil liberális alakok találtak ki, és mérgezik vele a többségi társadalmat.
Zokni
2017. március 28. 19:43
"...mint tudomány" nem aktuális a család. - írtam. Reméltem, hogy a szellemileg visszamaradottakon kívül nem érti félre senki. Bejött.
Strassnoff Ignác
2017. március 28. 16:45
Mafla cigány.... Egymás ellenére indulnak a hasznosabbnál, hasznosabb egyetemi szakok. Szerintem a világon rövidesen nálunk lesznek a legműveltebb árufeltöltők a Tescoban.... A sok büfé-ruhatár szakon végzett hülyével már így is Dunát lehet rekeszteni. Vagy épp említhetjük a parlamentünk zömét kitevő jogászokat is. Igaz néhányan közel egy évtizedig, esetenként még hosszabb ideig küzdöttek, hogy egy kettes alával diplomájuk legyen (Kövér, Deutsch, stb..) ami rendesen meg is látszik a parlamentben. Nemzetközi bíróságon csak annyi törvényüket kaszálják el, ahány odakerül. Bár a felét már a magyar AB is kénytelen törölni. Jogászként már mind éhen halt volna... Balog egyébként kissé továbbképezhetné magát! Ha már zenélni énekelni olyan szépen tud. Mondhatni a vérében van... Úgy jött a világra, hogy tudott cimbalmozni. Szóval buzi nem lesz attól se több, se kevesebb, hogy békén hagyják őket, vagy épp darura akasszák. Nagyjából a népesség 10%-a az, függetlenül attól, hogy valami szuper liberális skandináv államban él, vagy épp Iránban. Csak az utóbbi helyen nem szoktak felvonulni... Szóval attól nem lesz kevesebb homár, hogy Balog egyetemen oktatja, hogy milyen fasza a család. Meg ha nem oktatja, attól se lesz több. Milyen kibaszott érdekes lenne, ha ebben az országban úgy 1-2 napig nem lenne egy sor külső és belső ellenség, akik ellen élet-halál harcot kell vívnia hazafias kormányunknak... Meglátszik, ezek honnét jöttek. A külső kapitalista, imperialista ellenség, a hazai reakciósok, ellenforradalmárok.... Egyre kevesebb szót kéne kicserélni az 50-es évek propaganda kiadványaiban, hogy a Fidesz kezében is aktuálisak legyenek...
noMores
2017. március 28. 13:25
Szanalmas fasz. "Csaladtudomanyok". Azbazmeg, dacbol ellenszak. Dilettans seggnyalok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!