Chopan és Littenberg az USA nemzeti egészség- és táplálkozásügyi felmérésének eredményeit használta, ami több mint 16.000 amerikait követett 23 évig. A csípőspaprika-fogyasztók jellemzően inkább fiatal, fehér bőrű, mexikói-amerikai, házas, több zöldséget és húst fogyasztó, valamint dohányzó és alkoholt fogyasztó férfiak voltak, alacsonyabb HDL-koleszterin szinttel, kisebb jövedelemmel és alacsonyabb képzettségi szinttel. A vizsgált időszak alatt a csilifogyasztók össz-mortalitása 21,6 százalék volt, míg a csilit nem fogyasztóké 33,6 százalék, azaz az abszolút kockázat 12 százalékkal volt alacsonyabb a csilifogyasztók körében (relatív kockázat 0,64). Az egyéb életmódbeli, demográfiai és klinikai karakterisztikumok figyelembe vétele után kiderült: a csilifogyasztás 13 százalékkal csökkenti az elhalálozás esélyét…
Karl-Heinz Ladwig és munkatársainak (Technical University of Munich és German Center for Cardiovascular Disease) az Atherosclerosis című szaklapban megjelenő cikke szerint férfiak esetében a depresszió ugyanolyan mértékű kockázatot jelent a kardiovaszkuláris morbiditás szempontjából, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint. Mint Ladwig kifejti, az eddig sem volt kétséges, hogy a depresszió a CV-megbetegedés jelentős kockázati tényezője, azonban vizsgálatuk révén arra is fény derült, hogy a többi CV-rizikótényezőhöz – dohányzás, elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás – képest milyen erős a depresszió hatása.
A tanulmány megállapítja: a főbb rizikótényezők sorában a depresszió középen helyezkedik el, hatáserősség szempontjából csak a dohányzás és a magas vérnyomás előzi meg. Populációs szinten a depresszió a CV-mortalitás 15 százalékáért felelős. (A vizsgálatban 3500, 45 és 74 év közötti férfit követtek 10 éven át.) Az eredmények alapján a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a magas kockázatú betegek esetében általánossá kell válnia az esetleges komorbid depresszió kivizsgálásának.