Nem kellett volna Nobelt adni Bob Dylannek, mondja a New York Times

2016. október 14. 12:08

A New York Times publicistája szerint nem kellett volna irodalmi Nobel-díjat adni Bob Dylannek, mivel Dylan első sorban zenész, szövegeit pedig nem lehet elválasztani zenei munkásságától. Anna North szerint Dylan díjazásával a fiatalabb generációknak akarhatták relevánssá tenni a díjat.

2016. október 14. 12:08

A New York Times publicistája, Anna North szerint hiba volt Bob Dylannek adni az irodalmi Nobel-díjat. Szerinte Dylan minden zenei díjat megérdemel, de szövegei nem választhatóak el zenei munkásságától. Ezzel a döntéssel a bizottság elszalasztott egy lehetőséget, hogy egy írót tüntessen ki.

A cikk szerint egyre kevesebben olvasnak, ezért az irodalmi díjaknak egyre nagyobb jelentősége van. „Egy zenészikon kitüntetésével a bizottság tagjai új irodalmi aktualitást akarhattak adni a díjnak, hogy ezzel a fiatalabb generációk is relevánsnak érezzék” – írja North, aki szerint viszont ezt el lehetett volna érni úgy is, hogy az irodalmat megújító szerzőkre, vagy a fejlődő országok irodalmáraira koncentrálnak.

Ehelyett a bizottság egy olyan férfinak adta a díjat, aki egy másik területen nemzetközileg híres, és rengeteg elismerése van. Bob Dylannek nincs szüksége az irodalmi Nobel-díjra, az irodalomnak azonban szüksége lenne egy Nobel-díjra. Ebben az évben nem jutott neki” – zárja cikkét North.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. október 16. 12:16
Bobby Zimmermann nem volt és ma sem egy nagy durranás. Gyenge énekes, gyenge szövegíró és a Nobel Bizottság gyenge döntése. Ami megint egy jele, hogy egyre inkább csak politikai döntéseket hoznak. Nemcsak az egyre nevetségesebb "béka" snóbelben, de már megint az irodalom kategóriában is. És nem csak ott.
illesl
2016. október 15. 21:39
Sajnos általánosítanom kell! Valami történt a skandinávokkal, teljesen behülyültek. Ha valaki a kisgyermek fenekére csap mert rossz, letartoztatják. Az állatoknak is jogaik vannak. A svédek szerint Magyarországra kell migrálni a megunt és odacsalt migriket, mert hisz ott léptek az unió földjére először... Semleges nemű wc-ket nyitnak... Tévedéseik számát igazán nem befolyásolja Bod Dyelen, mint ahogy Béke Nobel díjas a világot felgyújtó barack obama, Begin, Arafat, Le Duc To is. E döntés valóban jelzi az európai dekadenciát, igénytgelenséget, ostobaságot.
Onurisz
2016. október 15. 11:15
Teljesen igaz!
fogd a pénzt és kuss
2016. október 15. 08:39
véleménye lehet a nyújorktájmsznak, csak a szart sem érdekli, pláne a svéd akadémiát. szerencsére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!