Kiközösítette az episzkopálisokat az anglikán egyház a melegházasság elfogadása miatt

2016. január 15. 12:08

Három évre felfüggesztette az amerikai episzkopális egyház tagságát az Anglikán Közösségben az anglikán nemzeti vezetők canterbury-i gyűlése amiatt, mert az észak-amerikaiak elfogadják a melegházasságot, egyben megerősítette a házasságról szóló hagyományos tanítást. Az Anglikán Közösségen belül egyre nagyobb teret nyernek az afrikaiak.

2016. január 15. 12:08

Felfüggesztette három évre az amerikai episzkopális egyház részvételét az Anglikán Közösség munkájában a nemzeti anglikán egyházak vezetőinek Canterbury-i, januári ülésének döntése azért, mert az episzkopális egyház engedélyezte, hogy papjai azonos nemű párokat adjanak össze, magyarán elfogadta a melegházasságot - írja a CNA.

A Primates 2016 ülésén, amely január 11-16. között ülésezik az Anglikán Közösség hagyományos központjában, az angliai Canterburyben, 37 nemzeti anglikán egyház vezetője vesz részt. 

Az episzkopálisok tagságát felfüggesztő határozat szerint az episzkopális egyház azonos neműek kapcsolatát házasságnak elismerő gyakorlata „alapvető eltérést” jelent az anglikán tartományok többsége által vallott „hittől és tanítástól”. Ezért az episzkopális egyház három éven át nem képviselheti az Anglikán Közösséget ökumenikus és felekezetközi fórumokon, nem delegálhatnak képviselőket a belső bizottságokba, és nem vehetnek részt a tanítással kapcsolatos döntések meghozatalában.

Vége a különutasságnak?

Az amerikai episzkopális (azaz anglikán) egyház több mint tíz éve kerül folyamatosan ellentétbe az azonos neműekkel és homoszexualitással kapcsolatos egyre megengedőbb álláspontja miatt az Anglikán Közösség többségével, különösen is a teológiailag jóval konzervatívabb afrikai anglikán egyházakkal. 2015 júliusában az episzkopális egyház elfogadta a melegházasságot.

Az egyházi vezetők mostani gyűlésén elfogadott határozat szerint azonban az Anglikán Közösség többsége a házasság hagyományos, bibliai értelmezése mellett teszi le a voksot és egyben megerősíti azt, ami szerint az egy férfi és egy nő élethosszig tartó szövetsége. Az episzkopális egyház melegházasságot elfogadó döntését egyben „egyoldalúnak” minősítik, amely nem tesz eleget a „katolikus egység” kívánalmának, egyben fokozza a „bizalmatlanságot”.

A három évre szóló felfüggesztést 2018-ban az anglikán közgyűlés vizsgálhatja felül. 

Konzervatív afrikaiak

Justin Welby canterbury-i prímás többször elismerte, hogy mély megosztotság van a kérdést illetően az anglikán egyházak között. 2009-ben már kilépett az Anglikán Közösségből több Egyesült Államok-beli episzkopális közösség és kanadai anglikán egyház is, megalapítva az Észak-amerikai Anglikán Egyházat (Anglican Church in North America, ACNA). Ennek ellenére Welby meghívta a Primates 2016-ra az ACNA vezetőjét, Foley Beach-t.

Dwight Longenecker amerikai katolikus pap-blogger, aki korábban anglikán pap volt, arra figyelmeztet elemzésében, hogy a fejlődő világ, különösen Afrika egyre nagyobb teret nyerő katolikus és anglikán egyházai teológiailag konzervatívnak számítanak, és hogy a globális kereszténység súlypontja egyre inkább a fiatal, élettel teli, egyben tradicionalista harmadik világbeli egyházakra helyeződik át a relativista, erejét vesztett nyugatról.

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2016. január 27. 20:59
Mintha össze nem tartozó dolgokat hasonlítanál össze, nem? OK, ha bizonyítani tudod, hogy volt afrikai anglikán vagy katolikus püspök, aki bármelyik oldalról dogmatikailag helyeselte a népirtást, akkor nyertél. De egyenlőre adós vagy a bizonyítással.
Kal
2016. január 27. 20:59
Képmutató és hiteltelen az afrikai keresztények dicsőítése akkor, amikor a konzervatívoknak tetsző döntést hoznak, miközben tudjuk, hogy "a fiatal, élettel teli, egyben tradicionalista harmadik világbeli egyházak" amelyekre éppen áthelyeződik a hangsúly "a relativista, erejét vesztett nyugatról" igencsak keveset tudtak tenni pl. akkor, amikor alig több, mint két évtizeddel ezelőtt egy közel 95%-ban keresztény országban, Ruandában egymillió embert írtottak ki az egymás ellen uszított hutuk és tuszik. És ez csak egy a rengeteg borzalomból, ami a fekete kontinensen történt és történik nap mint nap. Az igazság, hogy a volt gyarmatosítók még ma is úgy próbálják manipulálni a fejlődő országokat, ahogy saját hatalmi (politikai és gazdasági) érdekeik diktálja. Erre próbáltam felhívni korábban is a figyelmet abban az írásomban, melyre a jelenlegi anglikán döntésről szóló összefoglalómban is hivatkozok: http://kaleidoscope.blog.hu/2016/01/23/szakitoproba_405
Dorki
2016. január 27. 20:58
Mire gondolsz amikor ezt írod? A társadalmi törvények működnek, ha vallásos valaki, ha nem. Az a társadalom amelyik nem értékekre épít elbukik, csak idő kérdése.
Dorki
2016. január 27. 20:58
A társadalmakban a melegek problémája előtt is sokféle visszaélés volt. Ennek a követelődző és hivalkodó magatartásnak azonban (melegfelvonulás stb.) további romboló hatása van a társadalmi értékekre, és olyan dolgokat akarnak elfogadtatni amik sose lehetnek olyan alapok, amire társadalmakat építeni lehet. A bibliában is jól követhető, de a történelemben is, hogy az ilyen társadalmak önmaguk trágyadombjává váltak egy idő után. Istennek nem kell direkt módon elpusztítania, az ilyenek elpusztítják magukat is. Mi pedig nem szeretnénk, hogy Magyarország ilyen trágyadomb legyen. Isten a bűnt gyűlöli, nem a bűnöst és van rá megoldása is, az Ő segítségével ki lehet szabadulni ebből is, nem pedig kérkedni vele mint valami értékkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!