Férfiaknak önbizalom erősítésére, nőknek viszont akár tesztként is ajánlható az alábbi kísérlet konklúziója, mellyel az új év jó hangulatát szeretnénk megalapozni minden kedves olvasónk számára az év első munkahetén.
A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük. A vizsgálatot Grenoble-i Egyetem kutatói végezték, s az eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban tették közzé. A tesztoszteron, legfontosabb férfi nemi hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. A Laurent Begue professzor által vezetett vizsgálatban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt. Az önkéntesek tesztoszteronszintjét a nyálmintákban vizsgálták, majd tört krumplit szolgáltak fel a résztvevőknek, arra kérve őket, hogy tetszés szerint ízesítsék étküket csípős chiliszósszal.
Mint kiderült, azoknak a férfiaknak volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, akik a legtöbb fűszert használták. „A hormon új élmények keresésére, kockázatvállalásra sarkall, ebben az esetben a rizikó a rendkívül csípős szósz fokozott alkalmazásában nyilvánult meg" – mutatott rá Begue professzor, aki szerint az is lehetséges, hogy a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása váltja ki a tesztoszteron fokozott kiválasztását, bár ezt az effektust eddig csupán a rágcsálókon végzett kísérletek során figyelték meg.
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta