Aggasztó hírek érkeztek a Vatikánból: Ferenc pápa állapota még mindig bizonytalan

Szombat reggel Ferenc pápánál hosszan tartó asztmatikus légzési elégtelenség jelentkezett, amely miatt magas áramlású oxigén alkalmazására volt szükség.

Férfiaknak önbizalom erősítésére, nőknek viszont akár tesztként is ajánlható az alábbi kísérlet konklúziója, mellyel az új év jó hangulatát szeretnénk megalapozni minden kedves olvasónk számára az év első munkahetén.
A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük. A vizsgálatot Grenoble-i Egyetem kutatói végezték, s az eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban tették közzé. A tesztoszteron, legfontosabb férfi nemi hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. A Laurent Begue professzor által vezetett vizsgálatban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt. Az önkéntesek tesztoszteronszintjét a nyálmintákban vizsgálták, majd tört krumplit szolgáltak fel a résztvevőknek, arra kérve őket, hogy tetszés szerint ízesítsék étküket csípős chiliszósszal.
Mint kiderült, azoknak a férfiaknak volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, akik a legtöbb fűszert használták. „A hormon új élmények keresésére, kockázatvállalásra sarkall, ebben az esetben a rizikó a rendkívül csípős szósz fokozott alkalmazásában nyilvánult meg" – mutatott rá Begue professzor, aki szerint az is lehetséges, hogy a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása váltja ki a tesztoszteron fokozott kiválasztását, bár ezt az effektust eddig csupán a rágcsálókon végzett kísérletek során figyelték meg.
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta