Az újság kimondta: a filozófusper politikai elszámoltatás

2011. január 12. 21:17

Sikerült az összes eddigi totalitárius diktatúra jellemző szennyét ismét felkavarni.

2011. január 12. 21:17

„Szerető azt kifogásolja, hogy a filozófusok »profi kis kultúrharcos brigádként«(mintha egyedül ők vennék észre!) kifogásolják a jobboldal antiszemitizmusát. Szerinte Radnóti Sándorban „törzsi gyűlölet tombol”, amikor arról beszélt, hogy »nem tud egy levegőt szívni Orbán Viktorral« (hol beszélt erről Radnóti, és milyen összefüggésben?). Ráadásul ezt a filozófus-esztéta nem állította szembe azzal, hogy „egy másik kormány rendőrsége belelőtt az ellene tüntetőkbe”(mivel is lőttek, és milyen tüntetésen?). Gábor György úgy nevezi fundamentalistának a Fidesz politikáját, hogy egyszersmind a történelmi egyházakat is »revolverezi« a pedofil- és ügynökügyekkel (hol is az összefüggés?). Mindezek tetejében Heller Ágnes diktatórikus figurának nevezi Orbán Viktort (más nem?). Ezek volnának tehát a bizonyítékai annak, hogy az úgymond mindenbe beleszóló, a szobatudósi létből indokolatlanul ki-kitörő liberális filozófusok lenézik a magyar társadalmat, és elviselhetetlen gőggel képviselik az intellektualitást.(...)

Nehéz nem fölismerni mindezek mögött egyfelől a harmincas-negyvenes évek unalomig szajkózott, antiszemita sztereotípiáját, amely szerint a zsidók intellektualitása megöli az emberségüket és erkölcsösségüket. Másfelől az ötvenes évek értelmiségellenessége sincs itt különösen véka alá rejtve, amennyiben a szerző az intellektualitás képviseletét azonossá tette a konkrét anyagi-politikai (osztály)hatalom képviseletével. A különbség 11-éig csupán annyi volt, hogy addig sem a lap, sem maga Szerető nem vonta a kép fölé azt a sajátos, osztályharcos szálakból szőtt hálót, amelyben a Rákosi-kor értelmisége a »fizikai munka kontra szellemi munka« dimenzióban minősült kevésbé értékesnek. Tizenegyedikén azonban, a blokkolóóra képének felvillantásával (»kiderült, hogy a filozófusok nem jártak be a munkahelyükre«) végül sikerült azt a rendszert is felállítaniuk, amelyben az értelmiségiek munkavégzésére vonatkozóan is a kohászok benntartózkodási rendjének paraméterei a mérvadóak. És sikerült az összes eddigi, totalitárius diktatúra jellemző szennyét ismét felkavarni.”

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
odalbaho
2011. január 13. 10:21
Nekem, mint magyarnak, semmi bajom a zsidókkal. Nekem azokkal a szemétládákkal van bajom, akik zsidó származásukkal takaróznak, mintegy érinthetetlennek kikiáltva magukat. Akik minden jogos kritikát antiszemita támadásként próbálnak beállítani. Érdemes Márait idézni, aki szerint a II. világháború idején nemcsak a zsidó értékek pusztultak el, de többnyire az értékes zsidók is. Aztán mára ezek maradtak. A fizikai síkon pusztító Pető-féle ávós csemeték, meg a szellemi szinten kártékonykodó Heller-félék. Akik egyébként épp oly hitványak zsidónak is, mint magyarnak - mert alapvetően embernek hitványak...
ZolieM
2011. január 13. 10:16
Vannak ennek a Galamus-Gruppének összejövetelei, amikor az összes súlyos arc együtt van? Micsoda vernyákolás mehet ott! Az valami válogatási elv, hogy csak lelki sérültek és üldözési mániával küszködők lehetnek a tagjai?
OmegaMale
2011. január 13. 08:53
" »fizikai munka kontra szellemi munka« " Kifizetés kontra teljesítés. A szellemi munkának is kell, hogy terméke és értéke legyen. Tudnátok, ha bármilyen *munkát* valaha végeztetek volna.
OmegaMale
2011. január 13. 08:46
'Nehéz nem fölismerni mindezek mögött egyfelől a harmincas-negyvenes évek unalomig szajkózott, antiszemita sztereotípiáját, amely szerint a zsidók intellektualitása megöli az emberségüket és erkölcsösségüket' http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ci_k%C3%A1rtya
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!