Egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást. A falusi vendégasztal-szolgáltatókat ellehetetlenítené a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet. Ha például a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek. Csak akkor lenne lehetősége erre, ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe. Így azonban ismét elvész egy ősi magyar hagyomány - mondta Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.
"Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít némi, havi hatvan-nyolcvanezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak. Ha pedig képtelenek falusi vendéglátásból megkeresni például a téli tüzelőre valót, majd legfeljebb ők is szociális segélyért állnak sorba az önkormányzatnál" – érvel a szakember. A FATOSZ munkatársai jelenleg is dolgoznak a jogszabály szövegén. A szövetség szakemberei egy ajánlást készítenek a döntéshozók számára. Zalai Andrea szerint a rendelettervezet nem életszerű, mert a turisták éppen azért vesznek részt disznóölésen és az abból készített lakomán, pálinka- és borkóstolón, mert annak semmivel sem összehasonlítható hangulata van. (
MH, MTI)
Na ne már! A szakértői kormány most a disznóvágást pécézte ki (Vastagbőr)
Emese világa (Malac News)
Az 5%-ra gyúrnak a disznók (ubi904)