Amikor a hülyeség fáj

2023. március 22. 14:14

Ez már a harmadik „aranyláz” a mesterséges intelligencia körül, a technológiát az 1960-as évek óta csaknem folyamatosan túlértékeljük, az MI valós képességeiről a cégek és a tudósok is kedvezőbb képet festenek a valóságosnál, hogy könnyebben jussanak szponzorációhoz – állítja új könyvében egy fiatal szoftvermérnök.

2023. március 22. 14:14
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Emmanuel Maggiori szabadúszó szoftvermérnök, szakterülete a gépi tanulás. Számos területen fejleszt mesterséges intelligenciákat a műholdképek elemzésétől a személyre szabott utazási ajánlatokig. Smart Until It’s Dumb (okos, amikor épp nem hülye) című, provokatív kötetében azt mutatja be, miért követ el a mesterséges intelligencia máig nevetséges hibákat, s hogy miért fog kipukkadni az „MI-buborék”.

Szerzőnk hiánypótló történelmi áttekintéssel kezdi, az MI körül napjaink­ban tapasztalható őrület ugyanis nem az első a technológia történetében. Valójában a mesterséges intelligencia körül kialakult hájp harmadik hullámának közepén vagyunk: a hatvanas és a nyolcvanas években már lezajlott egy-egy, az aranylázhoz hasonlatos időszak – Herbert Simon közgazdász hatvan évvel ezelőtt egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a gépek húsz éven belül képesek lesznek minden olyan munka elvégzésére, amit ma még az emberek végeznek”. Ezeket – a várakozásoktól végül messze elmaradó eredmények okán – mindkét esetben „iparági tél”, a források elapadása és általános kiábrándulás követte.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!