Internet, a füstbe ment terv

2022. október 25. 20:27

A világháló nem forradalmi találmány, valójában már háromszáz évvel ezelőtt megálmodta egy német filozófus-matematikus. Ám az ő koncepciója nem tartalmazta az emberi gondolkodás mint a kiválóság legfőbb eszközének leépítését, amire mai algoritmusaink épülnek. A Facebook helyett a Wikipédia az internet helyes jövőképe.

2022. október 25. 20:27
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

E heti recenziómat az Egyesült Államok kutatás-fejlesztési és innovációs központjában, a kaliforniai Szilícium-­völgyben írom. A térségben dolgozó magyar mérnökök meghívására a napokban itt is bemutatkozott a rovat cikkeiből készült Nonkonform – A jövő olvasókönyve. Nagy örömöt jelentett a meghívás, hiszen a könyvben jelentős hangsúlyt kap a Szilícium-völgy, a techóriások és az internetkultúra kritikája, amelynek dolgában számos ponton egyetértettünk vendéglátóimmal. A digitalizáció szerepe és ígéretei mindennapi életünkben, tűnjenek is bármennyire magától értetődőnek az Y és a Z generáció számára, ma már innovációs és filozófiai megközelítésben is izgalmas viták tárgyai. Mindent elárul erről, hogy ittlétem alatt Az önvezető technológia a semmibe tart főcímmel jelent meg a világ legolvasottabb üzleti magazinjának számító Businessweek, és a könyvesboltok polcaira került egy Párizsban oktató fiatal tudománytörténész, Justin Smith új kötete is The Internet Is Not What You Think It Is (az internet nem az, aminek gondolod) címmel.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Smith nem óvatoskodik. Azzal kezdi, hogy a világháló minden, csak nem új és forradalmi koncepció – koncepcionális alapjai csaknem háromszáz éve jelentek meg az emberi gondolkodásban. Ennél is fontosabb, hogy az internethez kötődő magasztos törekvések és álmok, amelyek szerint az információs ellátottság növelésével javítani fogja a társadalmat, mára mind elhaltak. Az állandó kapcsolódás ehelyett leépítette az emberi gondolkodás minőségét, s közben kollektív függőséghez és szellemi korlátoltsághoz vezetett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!