Takács Zsolt interjúja a Mandiner hetilapban.
Honnan jött a Falu megnyitásának ötlete?
Mindig is vállalkozó típus voltam, nem szerettem másoknak dolgozni. Folyamatosan azon gondolkodtam, hogyan tudnám létrehozni a saját üzletemet. Korábban dolgoztam a vendéglátásban és a kereskedelemben is, tudtam, hogy ez az én utam.
A vendéglátásban mivel foglalkozott?
Egy Káli-medencében található étteremnek voltam a főpincére, majd a Pannonhalmi Főapátságban dolgoztam értékesítőként.
A Balaton után miért pont Budapest?
Budapesti vagyok, és mindig vidékre vágytam, de végül úgy alakult, hogy a Falu miatt a vidéket hozom a fővárosba.Mi az alapvető filozófia az üzlet mögött?Egy piacteret biztosítok a kisvállalkozóknak és a termelőknek, ahol a budapesti közönség megismerheti és hozzájuthat az őszinte vidéki ízekhez, ezzel támogatva a szereplőket a mostani nehéz helyzetben is. Hiszem, hogy a hazainak tényleg nincs párja. A Falu fő profilja, hogy csak magyar, kézműves- és családi vállalkozások termékei kaphatók.
Milyen volt a bolt fogadtatása?
Nem végeztem előtte piackutatást, mivel hittem az eszmében. Szerencsére mind a szakma, mind a vásárlóközönség jól fogadta. Az idősebb korosztály azért jön, mert újra hozzájuthat a gyerekkor ízeihez, a fiatalokat pedig érdeklik az egyedi kézműves-újdonságok. Úgy érzem, kezd kialakulni egy közösség a Faluban, ahol mindenki jól érzi magát. Fontos, hogy a vevők könnyen találkozhatnak a beszállítókkal, mivel személyesen hozzák az árut; már többször előfordult, hogy ilyenkor értékes beszélgetés vagy teljesen véletlenszerű kóstoló kerekedett ki.
Szeretném, ha a budapesti közönség hozzájutna az őszinte vidéki ízekhez”
Honnan szerzi be az alapanyagokat, mi alapján válogatja a beszállítókat?
Járom az országot, és ha megtetszik egy termék, akkor megegyezünk. Most már a termelők is szép számban keresnek meg. Lényeges kritérium, hogy hazai forrásból származzon az áru, és ne legyen kapható multinál – természetesen mindez kimagasló íz mellett.
Miért kizáró ok, ha a termék kapható multinál?
Mert úgy gondolom, ha valaki képes kiszolgálni egy multit, az már nem tud kellőképpen figyelni a manufakturális jellegre.