Nyomatékosítja: egyik közétkeztető sem használ sótartalmú ételport, leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket és pasztákat, ezenkívül száműzték a 30 százaléknál nagyobb zsírtartalmú húsokat és a koffeintartalmú italokat, például az energiaitalt. A már ízesített tejkészítményekhez egyik konyha sem ad további cukrot, és a rendelettel összhangban tejfölt és tejszínt mindenhol csak ételkészítéshez használnak. „Valamennyi iskolában lekerültek az étlapról a szénsavas cukros üdítőitalok is” – hívja fel a figyelmet az OGYÉI.
Hozzáteszi: vannak egyébként olyan intézmények, ahol nem volt szükség alapvetően új ételek bevezetésére, hiszen addig is törekedtek a változatos, egészséges táplálkozást támogató étrend összeállítására. Kérdésünkre az intézet jelzi, a reformintézkedésekkel összefüggésben közvetlen egészségügyi hozadékról egyelőre nem lehet beszámolni, hiszen a gyermekek a napi étkezésük csak egy részét fogyasztják el a nevelési-oktatási intézményekben. Azonban kis eredmény, hogy a gyermekek tápláltsági állapotát vizsgáló legutóbbi, 2016-os COSI-felmérés alapján a túlsúly és az elhízás előfordulása stabilizálódott, körülbelül minden ötödik hétévest érinti.
Az OGYÉI a közétkeztetés elfogadottságát célzó, tavaly életre hívott iskolaprogramja részeként jelenleg is fókuszcsoportos interjúkat készít tanulókkal, szülőkkel, pedagógusokkal, valamint az élelmezésben dolgozókkal, hogy feltárja a közétkeztetéssel kapcsolatos nehézségeket. További elem, hogy az intézményen belül „menzabizottság” alakult, amely a helyi adottságokhoz igazodva fogalmaz meg javaslatokat. Ezt a programot szeretnék kiterjeszteni országos szinten, és fontosnak tartják azt is, hogy elinduljon az élelmezésben dolgozó munkatársak megbecsültségét célzó közétkeztetői életpályamodell. „Nélkülözhetetlen egy nemzeti tápanyagtáblázat, élelmiszer-összetételi adatbázis kialakítása is” – teszik hozzá.