Amióta világ a világ, az iskolai menzával általában senki sem elégedett: gyerekek és szülők egyaránt panaszkodnak az ehetetlen, egyhangú, tápanyagokban szegény ételekre. Négy éve azonban új időszak kezdődött a közétkeztetésben. A cél, hogy a cégek főzőkonyháiból finom és egészséges ebéd kerüljön a fogyasztók tányérjára.
BULGUR, ÁRPAGYÖNGY, BÚZACSÍRA
A 2015-től hatályos, közétkeztetésre vonatkozó rendelet elsősorban élelmiszer-alapú előírásokat tartalmaz: meghatározza, hogy az egyes nyersanyagokból adagonként mekkora mennyiséget kell felhasználni, továbbá hogy az egyes élelmiszereket és élelmiszercsoportokat tíz élelmezési napot véve milyen gyakran kell fogyasztani – mutat rá érdeklődésünkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Legutóbbi, 2017-es általános iskolai felmérése számos pozitív változásról tanúskodott: növekedett az olyan intézmények aránya, ahol a gyerekeknek naponta egyszer (2013-ban 2, 2017-ben 17 százalék) és naponta többször (2013-ban 45, 2017-ben 65 százalék) biztosítanak friss zöldséget, gyümölcsöt. Továbbá csökkent az olyan konyhák száma, amelyek hagyományos, bő zsiradékban való sütési technológiát alkalmaznak. Ugyancsak kedvező változás, hogy sok helyen az egészséges táplálkozáshoz illeszkedő új ételeket vezettek be, új nyersanyagokat használnak, amelyek a gyerekek többségének ízlenek.
„Legtöbben a köretek palettáját bővítették, megjelent az étlapon a bulgur, a kuszkusz, a köles, az árpagyöngy és a polenta is. Többen kínálnak teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt. A párolt zöldségek mellett salátákkal, bab- vagy búzacsírával színesítik a menüt, és zöldségkrémlevesekkel is növelték a változatosságot” – sorolja az eredményeket az OGYÉI.
Valamennyi iskolában lekerültek az étlapról a szénsavas cukros üdítőitalok is
Nyomatékosítja: egyik közétkeztető sem használ sótartalmú ételport, leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket és pasztákat, ezenkívül száműzték a 30 százaléknál nagyobb zsírtartalmú húsokat és a koffeintartalmú italokat, például az energiaitalt. A már ízesített tejkészítményekhez egyik konyha sem ad további cukrot, és a rendelettel összhangban tejfölt és tejszínt mindenhol csak ételkészítéshez használnak. „Valamennyi iskolában lekerültek az étlapról a szénsavas cukros üdítőitalok is” – hívja fel a figyelmet az OGYÉI.