Figyelmeztették Brüsszelt a gazdák: „Ha Ursula von der Leyen nem tartja be a játékszabályokat, visszatérünk az utcára”

2024. október 26. 12:22

Hiába a stratégiai párbeszéd, a gazdák továbbra sem bíznak Ursula von der Leyen bizottsági elnökben. A legnagyobb európai érdekképviseletük, a Copa-Cogeca visszakozott a párbeszéd következtetéseinek támogatásától, miután a szervezet tagjai felháborodtak rajta, hogy Brüsszel mindenképp leszoktatná Európát a húsról.

2024. október 26. 12:22
Varsó, Ursula von der Leyent ábrázoló plakátokkal tiltakoznak a lengyel gazdák a Green Deal ellen
Nagy Kristóf

Nyitókép: Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Mégsem támogatja az Európai Unió legnagyobb gazdálkodókat tömörítő érdekképviselete az Ursula von der Leyen által indított stratégiai párbeszéd szeptember elején közzétett következtetéseit. A gazdák ugyanis élesen bírálták, hogy a Copa-Cogeca – ha fenntartásokkal is – végül áldását adta a hét hónapig tartó egyeztetések végkövetkeztetéseit bemutató, 100 oldalas jelentésre.

Ezt is ajánljuk a témában

A több hónapig tartó, egész Európát érintő gazdatüntetések megfékezése érdekében hirdetett konzultációt Ursula von der Leyen, mivel az előző Európai Bizottság olyan zöldtervet akart megvalósítani, ami aránytalanul nagy terhet hárított a gazdákra, akiket súlyuknál nagyobb mértékben tett felelőssé a károsanyag-kibocsátásért. Brüsszel terveit a tagállamok sem támogatták, mivel az erőltetett zöldítéssel veszélybe sodorta volna Európa élelmezés-biztonságát és jelentősen erodálta volna a kontinens globális vezető szerepét.

Brüsszel újra célba vette az állattartókat

A Copa-Cogeca tagszervezetei egy budapesti ágazati fórumon vitatták meg a Peter Strohschneider felügyelte brüsszeli jelentést és felszólították az ernyőszervezetet, hogy visszakozzon a dokumentumban foglaltak támogatásától – tudta meg a Politico.

A termelők elsősorban azért tiltakoznak, mert Brüsszel nem tett le arról a szándékáról, hogy visszaszorítsa a hagyományos húsfogyasztást és arra ösztönözze a lakosságot, térjen át a növényi alapú fehérjeforrásokra és más alternatív élelmiszerekre. Ezt Ursula von der Leyen akár a húsra kivetett magasabb adóval is elősegítené.

Az emberek étkezési szokásának megváltoztatása nem csak azért keltett felháborodást, mert Brüsszel bele akar szólni abba, mit együnk, hanem azért is, mert az EU szervezetének régóta célkeresztjében lévő állattenyésztők tevékenysége ismét veszélybe kerülne.

Ursula von der Leyen trójai falova

Szintén kifogásolták a tiltakozó szervezetek, hogy az Európai Bizottság egy új testület felállítását tervezi, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy aránytalanul nagy beleszólásuk legyen a gazdák jövőjébe a civil szervezeteknek. Ismert, Brüsszel gyakran az NGO-lobbinak próbál a kedvében járni, részben politikai okokból, részben az Egyesült Államok érdekeit szem előtt tartva.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács (EBAF) megalakításával egyébként az Európai Parlament képviselői és a tagállamok sem értenek egyet, mivel a tervek szerint nem lennének részesei az új testületnek.

A szeptember első napjaiban bemutatott jelentés és a Copa-Cogeca támogatása ellen először a visegrádi országok agrárkamarái szólaltak fel, beleértve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát is.

Brüsszel titokban Ukrajna uniós csatlakozását készíti elő?

A NAK, valamint a cseh, a szlovák és a lengyel agrárkamara kifogásolta, hogy a bizottság, valamint a Copa-Cogeca ebbe a párbeszédbe a közép-európai gazdákat képviselő érdekvédelmi szervezeteket, agrárkamarákat nem vonta be érdemben. A párbeszédről készült, nemrég publikált hivatalos összefoglaló dokumentum számtalan, az uniós gazdákat és fogyasztókat még jobban hátrányba hozó intézkedési javaslatot tartalmaz. Így például a területalapú helyett jövedelemalapú támogatási rendszert vezetnének be, amivel egyes elképzelések szerint Ukrajna esetleges uniós csatlakozását készíthetik elő. Emellett a dokumentumban szerepel a hús, illetve állati eredetű termékek fogyasztásának adókkal való csökkentése, az állattartás visszaszorítása. Az agrárium gyakorlatilag évek óta mostohagyermeke az uniós agrárpolitikának, amit alapvetően nem az agrár területen tevékenykedők, hanem agráriumellenesek, illetve külső érdekek képviselői alakítanak – emelte ki közleményében a NAK.

Bármikor visszatérnek az utcára a gazdák

A V4-ek agrárképviseletei mellett Európa meghatározó gazdaszervezetei is hasonló kifogásokat fogalmaztak meg.

Ha az Európai Unió nem tartja be a megállapodást, a gazdák visszatérnek az utcára és folytatják a tiltakozást

– emelte ki Spanyolország legnagyobb gazdaképviselete, az ASAJA. Emlékeztettek, a növényvédőszer-használat további korlátozására tett erőfeszítések, az állattartás-ellenes agrárpolitika, vagy a Dél-Amerika országaival megkötött, ám máig nem ratifikált Mercosur-megállapodás életbe léptetése vörös vonal a termelőknek.

Budapest a kanyarban előzte Brüsszelt

Ursula von der Leyen szeptemberben arra tett ígéretet, hogy a „következő 100 napban” – a stratégiai párbeszéd következtetéseit is beépítve – mutatja be az Európai Bizottság új agrárprogramját. Szakértők szerint erre már csak 2025-ben kerülhet sor.

Közben a magyar uniós soros elnökség keretében, Nagy István agrárminiszter vezetésével a tagállamok minisztereit tömörítő Mezőgazdasági és Halászati Tanács már júliusban megkezdte a munkát. 

A Nagy István vezette agrárminiszteri tanács informális és hivatalos találkozóin a gazdaközpontú szemlélet, a hagyományok tisztelete, az európai termelők versenyképessége és a Közös Agrárpolitika 2027 utáni reformjának előkészítése a legfontosabb feladat.

A gazdák érdekeit és elvárásait szem előtt tartó EU tagállamok így lépéselőnyben vannak a bizottsággal szemben, amely nem megszokott. A hagyományok szerint ugyanis az Európai Bizottság előterjesztéseiről tárgyalnak a tagállamok képviselői, ám az európai parlamenti választások miatt Budapest most jelentős lépéselőnyben van Brüsszelhez képest.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prauer Nóra
2024. október 26. 14:06
A gazdák nem meggyőzőek. Tavasszal visszamentek a földekre.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 13:47
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­­­e­l­d­ ­­a­ ­­s­­­z­e­x­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
elfújta az ellenszél
2024. október 26. 13:47
A mezőgazdaság szétverésével lehet a legtöbbet ártani az amúgyis sok szempontból függőségben tartott EU önállóságának. Az energia- és nyersanyag függőség mellé jön az élelmiszer-ellátás függőség, ha a brüsszeli banda folytatja az ámokfutást. A magyar cukoripar kinyírása úgy látszik csak főpróba volt, a java még csak ezután jön
satrafa-2
2024. október 26. 13:45
Én szeretem a húst. Minden nap szükségem van néhány dekára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!