Környezetvédelmi kreditrendszerrel fogná meg a gazdákat Von der Leyen

2024. szeptember 13. 19:40

Aki szerintük zölden gazdálkodik, annak járna a jutalom.

2024. szeptember 13. 19:40
Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels

Nyitókép: Dursun Aydemir / AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-án egy új pénzügyi eszköz bevezetését javasolta, amely jutalmazná a természetvédelmet, hasonlóan az EU szén-dioxid-kereskedelmi rendszeréhez – tájékoztat az Euractiv

Az új eszköz, az úgynevezett „természetvédelmi kreditek”, arra ösztönöznék a vállalatokat, hogy fizessenek a helyi közösségeknek a természet érintetlen állapotának fenntartásáért.

Von der Leyen különösen a gazdálkodókat emelte ki az új kezdeményezés haszonélvezőiként, miután egy évnyi gazdatüntetés és a mezőgazdasági szereplőkkel folytatott „stratégiai párbeszéd” eredményeként felmerült az igény a fenntarthatósági többletköltségek kompenzálására. Münchenben egy környezetvédelmi konferencián elmondta: 

új pénzügyi eszközökre van szükség, hogy kompenzáljuk a gazdákat a fenntarthatóság extra költségeiért és azért, hogy gondoskodnak a földről, vízről és levegőről.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az új „természetvédelmi kreditek” bevezetése Von der Leyen szerint lehetőséget teremtene egy új piac létrehozására a természet helyreállítása érdekében. Példaként említette, hogy azoknak a cégeknek, amelyek profitálnak a természet érintetlen állapotából – például a tiszta forrásvíz vagy a beporzókra támaszkodó gyümölcsösök – fizetniük kellene a helyi közösségeknek azok megőrzéséért.

Von der Leyen kijelentette, hogy az EU már bebizonyította, hogy a megfelelő szabványokkal ez a rendszer működhet, ahogy a szén-dioxid-kereskedelmi rendszer is bizonyította hatékonyságát, 

amely tavaly 15 százalékkal csökkentette az ipari kibocsátásokat és 180 milliárd eurót hozott be, amit klímaprojektekre és innovációra fordítottak.

 Az elnök elmondta, hogy intenzív munkát folytatnak a tagállamokkal az első „kísérleti projektek” kidolgozására, amelyek támogatják a folyamatot.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virag-os
2024. szeptember 14. 13:31
Az ilyen jutalmazással csak egy a gond, hogy jön a következő nagy eu közös kölcsön felvétele. Ha nem jött össze az örök nagy kölcsön, akkor ki kell találni valami másik szívatást a népnek. Mikor szerintük valamit jót akarnak bevezetni mindig hátsó szándék van mögötte. Remélem a gazdák is rájöttek, hogy nem az ő érdekeik a cél.
seherezade-2
2024. szeptember 14. 10:19
Éppenséggel van relevanciája annak, hogy az élelmiszer termelést, mint kifosztott, primer producens ágazatot kompenzálják egy kis zsozsóval. Egyúttal extra adót kell kivetni olyan szarságokra, mint kokakóla, csipsz, csoki, GMO, műkaja, kutyakaja, poloska- és sáskaszar illetve ehhez hasonlók. A hozzáadott érték adó társadalmi folyamatokat szabályozó szerepében óriási tartalékok vannak még, ezt nem ártana egészen világossá tenni a halandó emberek számára.
Sanyi72
2024. szeptember 14. 09:53
Idióta áruló gecik! Azert csökkent a széndioxid kibocsájtás,mert a drága energia miatt visszaesett a német termelés,te ringyó! Aztán majd vehetjük a drága amerikai szemetet zabálni!
Chekke-Faint
2024. szeptember 14. 07:41
Most szólok a gazdák nem fognak viccelni veled Ursula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!