Jövő szerdán mutatja be a magyar EU-elnökség programját az EP-ben Orbán Viktor

2024. szeptember 12. 16:53

Az Európai Parlament szeptember 18-án ismét kínpadra próbálja húzni a magyar miniszterelnököt, ezúttal Magyarország uniós elnökségre való alkalmatlanságáról kezdeményeztek vitát.

2024. szeptember 12. 16:53

Nyitókép: Orbán Viktor felszólalása az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. szeptember 11-én   /  fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Az Európai Parlament szűkszavú közleményében jelzi, hogy szeptember 18-án, szerda délelőtt kerül majd sor 

a magyar demokrácia állapotáról szóló újabb plenáris vitára, ezúttal a magyar EU-elnökség apropóján.

A nyilatkozat ismerteti a féléves magyar program prioritásait: a versenyképesség javítása, az európai biztonságpolitika újragondolása, a bővítés érdemalapú feltételteljesítés alapján történő végrehajtása, az illegális bevándorlás megakadályozása, az uniós kohéziós politika átdolgozása, a közös mezőgazdasági politika gazdaközpontú szemléletváltása, illetve a demográfiai kihívásokra való reagálás.

Az EP előzetese megjegyzi, hogy a korábbi, 2019 és 2024 közötti uniós ciklusban az EP többször figyelmeztette a magyar kormányt, hogy 

hagyja abba „az EU alapvető értékeinek szándékos és szisztematikus aláásását", 

illetve az EU intézményeinek és alapjainak veszélyeztetését. Mint a szöveg folytatja, az EP-nek komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány képes-e hitelesen végigvinni a féléves elnökséget, ugyanis a figyelmeztetések, eljárások ellenére is folyamatosan romlik a demokrácia helyzete Magyarországon.

Az Európai Parlamentben 

a korábbi Orbán-felszólalásokhoz hasonló feszült vita várható. 

Egyrészt július óta kialakultak a frakciók, köztük egy új szuverenista erő, az Orbán által is patronált Patrióták Európáért, Ursula von der Leyen újra az Európai Bizottság elnöke lett a következő uniós ciklus idejére, a magyar elnökséget július elsejei indulása óta kemény bírálatok érték, főleg az indulással egy időben végrehajtott orbáni békemisszió miatt, valamint a plenáris előtti napon, szeptember 17-én fogja a tervek szerint bejelenteni Von der Leyen az új Bizottság tagjait, a biztosokat, és legkésőbb akkor kiderül, hogy az EB-elnök teljesítette-e a magyar kormányfő kérését, miszerint Várhelyi Olivér megőrizhesse a bővítési portfóliót a testületben.

A magyar miniszterelnök uniós elnökséget bemutató beszéde időpontegyeztetési problémák miatt csúszott a nyár közepéről szeptemberre.

--

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarok2026
2024. szeptember 13. 05:33
Ez a kitüntetett orbánpatkány is pont olyan takonygerinc mint a hájnáci bunkerét megáldott pedofil seggturkász buzi meg az összes többi aberrált illibernyák!:DDDDDDDDDDDD Tagadta a bűnösségét a kisgyereket felrúgó karateedző A. Tibor azzal védekezik az ügyészségen, hogy nem akarta bántani a gyereket.
magyarok2026
2024. szeptember 13. 05:25
További sok ezer elítélt embercsempész bűnözőnek ad kegyelmet?:DDDDDD A migráns betelepítést a hokedlináci szervezi meg fizeti!
Zsolt75
2024. szeptember 12. 23:19
Szájpóker Ez a hősötök, bazmeg. Hatalmas korrupciós titkok tudója, de nem mondja el, mert egy részét ő írta alá. Bravó.
Isten jobb keze
2024. szeptember 12. 20:48
Dikk😳😳 Ez tényleg teljesen agya ment hülye… most akarja bemutatni, mikor lassan vége…. Jó isten gyere le, ments meg a magyarokat.. ! Vagy szólj a sátánnak vigye magával, mert jól tudjuk tudjuk neked nem kell. Hát mondjuk meg értem 😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!