Fanta-botrány: évek óta élelmiszer-szemétdombnak nézik Magyarországot

2024. július 18. 21:17

Lázár János most nem kertelt: az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell!

2024. július 18. 21:17
Fanta

Nyitókép forrása: Facebook

Évek, de talán évtizedek óta foglalkoztatja a közéletet idehaza és a közép-kelet-európai régióban az élelmiszerminőség – pontosabban szólva: a kettős élelmiszer-minőség – kérdése.

2017-ben például – tehát még a koronavírus-járvány előtt, az azt követő globális láncok összeomlását megelőzően – az agrártárca arról tájékoztatott, miután 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló magyar és osztrák termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és jelölésük alapján, hogy a Manner-édességek, a Nutella, a Nesquik kakaópor, a Paula puding, Landliebe tejberizs, Actimel joghurtital, a Coca-Cola, valamint Knorr porkeverékek esetében „egészen látványos, illetve érezhető volt a különbség”.

Kettős élelmiszer-minőség: megszólalt Orbán Viktor kormányfő

Szlovákiában hasonló eredményeket mutattak ki a vizsgálatok, és Lengyelországban, Csehországban is terítékre került, ezért a visegrádi négyek kezdeményező szerepet akartak játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, ami megakadályozza a kettős mércét ezen a területen.

Orbán Viktor magyar kormányfő akkor úgy fogalmazott:

Európa élelmiszer-szemétlerakójaként kezelik a közép-kelet-európai országokat.

A multik korábban szintén hárítottak, ha a minőségről volt szó

A multinacionális cégek persze rögtön cáfoltak; idehaza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (új nevén: Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége – FÉSZ) például közleményben jelezte, a sajtóban megjelentek alapján a konkrét márkatermékek túlnyomó többségénél a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az összetételben nem talált különbséget, azok minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak, a kifogások érzékszervi vizsgálatokon alapultak – állították akkor. Az élelmiszeripari nagyvállalatok egész Európát jellemzően egy vagy néhány üzemből látják el - írták.

Az Európai Bizottság sem talált semmit: rendben volt minden

A visegrádiaknak köszönhetően az Európai Parlament (EP), majd az Európai Bizottság (EB) is vizsgálni kezdte a kettős élelmiszer-minőség kérdéskörét a tagállamokban. 2019-re született meg az a bizottsági jelentés, amely arra jutott, nincs bizonyíték arra, hogy Közép- és Kelet-Európába, így Magyarországra rosszabb minőségű ételek jutnának, mint Nyugat-Európába.

Akkori vizsgálatuk alapján nem volt jelentős különbség a különböző országokban forgalmazott élelmiszerek között.

Ugyanakkor a Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) egységes alapelveket és vizsgálati módszertant dolgozott ki, az újabb vizsgálatokat már e sztenderdek alapján végezték, például a NÉBIH is.

És most kirobbant a Fanta-botrány: kevesebb a narancs a magyar üdítőben, mint Nyugaton

Vagyis két éve el is készült a NÉBIH útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához, azonban lépten-nyomon a fogyasztó a mai napig belefut olyan súlyos minőségbeli eltérésekbe, mint a napokban kirobbant Fanta-botrány, tehát, hogy az idehaza forgalmazott Fantában fele annyi narancs van, mint a külföldön kapható Fantában.

Ezt is ajánljuk a témában

A hivatal most azzal érvelt, a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja, ezt nevezhetjük nemzeti ízpreferenciának. Az üdítőt gyártó Coca-Cola pedig azt írta, „a helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk”.

Erre válaszolt Lázár János fideszes politikus, tárcavezető, aki nem kertelt közösségi oldalán: az az állami hivatal (utalva a NÉBIH-re), ami elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények, minden feladatára alkalmatlan.

Lázár úgy vélte, az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell, biztosítva, hogy a fogyasztók képesek legyenek nyomon követni az élelmiszerek útját.

Hozzáfűzte, egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben.

„A SPAR, a Lidl és az Aldi leuraltak és letaroltak mindent! A tömegtermékek esetében nem érdekli más őket: minél többet eladni. Ez kiszolgáltatottá teszi a magyar embereket. Az élelmiszeripari szemét dömpingje – ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés – csak erős kontroll mellett tartható kordában. Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!” – fogalmazott.

Egy csütörtöki Facebook-posztjában pedig cáfolta azokat az álhíreket a tárcavezető, miszerint bizonyos üdítőitalokat – épp a Fanta-botrány hatására – betiltottak volna Magyarországon.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­z­­e­x­i­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. július 25. 17:06
Jani,neked ehhez mi közöd van?
nguru
2024. július 20. 08:17
A Fantában a narancstartalmat fel kell emelni, a parlamentben viszont drasztikusan lecsökkenteni! Rögtön jobb hely lesz az ország!
nemecsek-3
2024. július 19. 18:52 Szerkesztve
Ne feledjük el itt is kellőképpen méltatni szadeszéket, akik hisztérikus fanatizmussal nyomták a kereskedőmultik bejövetelét (is) ezzel az utat egyengetve a magyar emberek termelte haszon kiáramlása előtt. Így aztán azok mindenütt, ahol megengedték rá is rontottak cseppet sem szégyenlősen a gazdaságra. Két hete vettem a Pennyben fél literes üveg Bismarck ruszlit, 400Ft. Tömeg 440gr, töltőtömeg 220gr. ehhez képest a tény egy db normál mérető virslinek megfelelő lével telített haldarab két papírvékony hagymaszelettel. A többi az ecetes lé. Én vagyok a hülye, hogy nem néztem meg alaposabban de azért botrányos. ....de lehetne sorolni hogyan nő a WC-papír belső átmérője és hogyan kreppelik egyre speciálisabban a papírt, hogy minél kevesebb legyen a tekercsben. Lassan 2 tek. kell alkalmanként. A mosó és mosogatószerek is úgy látszik valami vevőigényhez vannak tervezve csak érdekes módon errefelé a vevőigény követés minden esetben valahogy a hatóanyagtartalom csökkentés felé tendál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!