Érik az újabb botrány: A Coca-Cola elismerte, hogy az idehaza forgalmazott Fantában fele annyi narancs van, mint a külföldön kaphatóban

2024. július 15. 11:30

A gyártó szerint ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciának”.

2024. július 15. 11:30
Coca-Cola

Nyitókép: Soeren Stache/ DPA / AFP

Gyakran felmerül az a vád, hogy a nagy élelmiszermultik Kelet-Európában – és Magyarországon is – gyengébb minőségű, más összetételű termékeket árusítanak, mint a nyugati piacokon. Ezúttal a Pénzcentrum Olaszországban járt olvasója a Fanta naranccsal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait. Mint kiderült: dupla annyi a narancstartalom van abban, mint amit az itthoni üzletekben lehet kapni.

A terméket gyártó Coca-Cola azt írta a portál érdeklődésére, hogy a Fanta narancsot Európa-szerte gyártják, és hogy a különböző országokban

valóban eltérő lehet a gyümölcstartalom.

Hozzátették, az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.

A NÉBIH azt válaszolta nekik, hogy korábban (2017-ben) már összehasonlították az Ausztriában, illetve Magyarországon kapható üdítőt, amikor is azt állapították meg, hogy az osztrákban kevesebb volt a narancslé (3%), mint a magyarban (akkor 6% volt, most 5%), illetve hogy a laikus fogyasztóknak a Magyarországon kapható termék ízlett jobban. Az élelmiszerhatóság arról is biztosította a portált, hogy ezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan. (Más tagországokban létezik ilyen szabályozás.) Tehát a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja.

Ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciának.

A narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával.

***

 

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. augusztus 06. 15:53 Szerkesztve
Amit lehagyott a Mandi: Olaszországban– ahol a narancs megterem – jellemzően magas gyümölcslé-tartalommal állítják elő a Fanta-t (12%, de van 20% szicíliai vérnarancslevet tartalmazó változat is) Görögországban 20%, Franciaországban 12%, Portugáliában 8%, Spanyolországban 6%, Magyarországon 5 % (ahogy a lengyeleknél és svédeknél is), Angliában 3,7%, Németországban, és Ausztriában 3%-os gyümölcslé- tartalommal kerül forgalomba az üdítőital. Szóval tényleg mindenhol más ahogy az ára is. Akinek nem kell az nem issza és kész. Figyelemelterelő műbalhé, nyugatellenes uszítás egy olyan országban ahol a legnagyobb volt az infláció és az élelmiszer áremelkedés ezért Fantát is egyre kevesebben vehetnek. Coca-Cola akkora cég hogy meg se kottyanna neki még az se ha itthagyná ezt csóró kis országot.
Ad majorem Dei gloriam
2024. július 18. 22:24
A nullának a kétszerese is 0.
johannluipigus
2024. július 17. 16:13
Helyes. Minden fórumon terjeszteni kell, hogy „A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk” . Mostantól az összes terméketek tiltólistán van nálam.
endeneu
2024. július 17. 00:24
Magyarországon lehet kapni más kiszerelésű és nem itt gyártott Coca termékeket. Ennek logisztikai okai vannak. De könyörgöm kapott engedélyt a termék a forgalmazásra, jelezve van az összetétel, nem kötelező vásárolni. Minek ez a műbalhé. Csak nem az újabb adóemelésekről akarják terelni a figyelmet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!