Tovább csökken az élelmiszerek ára, mutatjuk mennyivel

2023. december 02. 10:57

Folytatódott novemberben az élelmiszerek árának csökkenése, kiemelten az alapvető élelmiszereké. A világpiaci árak további csökkenése és a kormányzati intézkedések miatt borítékolható az infláció további, meredek csökkenése.

2023. december 02. 10:57
Nagy Kristóf

Októberben egy számjegyűre lassult az infláció, éves alapon 9,9 százalékkal emelkedtek az árak. Az elemzők szerint borítékolható, hogy a fogyasztói árak emelkedésének üteme tovább lassul.

Kiemelten igaz ez a minden háztartást érintő élelmiszerárakra is, mivel az októberi árakhoz képest a legfontosabb termékek ára érdemben tovább csökkent november utolsó hetére.

Az év eleje óta csökkennek az árak

Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, munkaerőpiaci szakértő a Mandiner megkeresésére emlékeztetett, tavaly szeptemberről októberre 1 százalékponttal nőtt az infláció, tehát a 2,6 százalékpontos idei csökkenésből 1 százalékpontot lehet a megemelkedett bázisnak tulajdonítani. 

Így a javulás egyértelműen az élelmiszereknek, a háztartási energia – gáz, áram, egyéb fűtés – és az üzemanyagok árának csökkenésével magyarázható. 

Tehát októberben is összességében deflációt – az általános árszínvonal csökkenését – tapasztalhattunk, nem csupán dezinflációt, azaz az infláció csökkenését, az árak kisebb mértékű növekedését.

A szakértő kiemelte, hogy ha a januári árszínvonalhoz hasonlítjuk az egyes tagországok októberi adatait, akkor hazánkban e kilenc hónap – az Eurostat módszertana szerint számolt – együttes inflációja csupán 3,4 százalék, ami a tizenegyedik legalacsonyabb érték és kisebb, mint az uniós átlag. 

Az uniós statisztikai hivatal adatai is egyértelműen azt mutatják, hogy Magyarországon idén januárig emelkedtek csak az árak hónapról hónapra. 

Az inflációcsökkenés mértékéről Szalai Piroska kiemelte: ha csak februártól néznénk ezt az évet és a teljes 12 hónapra vetítenénk az elmúlt háromnegyed évben tapasztalt inflációs folyamatot, akkor 5 százalék alatti szinten lenne csupán az infláció.

Minden rekordot megdöntött a trappista sajt

A januárig tartó áremelkedések során az élelmiszerek közül legnagyobb mértékben a trappista sajt és a vaj ára emelkedett. Ennek oka a tej világpiaci árának tavalyi magas szintje, valamint a hazai tejtermék-gyártás gyakorlatilag teljes hiánya.

Tavaly az Európát sújtó rendkívüli aszály miatt az egekbe szökött a tej világpiaci ára. A kereslet csökkenésének és a piaci visszarendeződésnek köszönhetően a nyerstej felvásárlási ára 2023 eleje óta folyamatosan csökken.

Részben ennek köszönhetően a tejtermékek fogyasztói ára is elviselhető szintre csökkent. Az áresés nyertese egyértelműen a trappista sajt, amelynek a bolti ára 40 százalékkal csökkent január óta, amikor elérte a 4700 forintot. Jelenleg egy kilogramm trappista sajtot annyiért vásárolhatunk meg, mint tavaly áprilisban, átlagosan 2700 forintért. A többi tejtermék ára is csökkent, a vaj mintegy 20 százalékkal az év eleje óta.

Ezt is ajánljuk a témában

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal lett olcsóbb egy év leforgása alatt a legtöbb tésztaféle. Ezzel szemben a 60-80 százalékos drágulás után mindössze 8-10 százalékot csökkent a kenyérfélék és a sütőipari termékek ára.

Nem szálltak el az árak az árstop után

Noha a kormány intézkedéseit bírálók egyöntetűen azt jelezték előre, hogy az árstop augusztusi kivezetésével az egekbe szökik az alapvető élelmiszerek ára, az árrobbanás elmaradt.

Ennek oka, hogy a világpiaci árak mérséklődtek, az árcsökkenésnek emellett jelentős lökést adtak a kormányzati intézkedések, beleértve a Gazdasági Versenyhivatal online árfigyelő rendszerét. Ennek köszönhetően valódi verseny kezdődött a kiskereskedelmi láncok között. Az árfigyelő hatása minden várakozást felülmúlt, kezdetben a láncok a napi árazásra is áttértek, hogy kedvezőbben kínálhassák termékeiket, mint a konkurencia.

Ezt is ajánljuk a témában

Az árstop kivezetésétől napjainkig az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján számolva

  • a csirkemell ára 7,6 százalékkal,
  • a sertéscomb ára 15,8 százalékkal,
  • a 2,8 százalékos UHT tej ára 11 százalékkal,
  • a tojás ára 16,5 százalékkal,
  • a búzafinomliszt ára 12,5 százalékkal
  • az étolaj ára pedig 6 százalékkal csökkent.
  • A kristálycukor ára viszont jelentősen emelkedett, 66,5 százalékkal.

Méregdrága marad a cukor

Az alapvető élelmiszerek közül tehát a cukor ára jelentősen nőtt. Ennek oka az El Nino jelenség, amelynek hatására a Csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklete. Ez a világ legnagyobb cukortermő vidékein – elsősorban Braziliában – aszályt okoz. Noha a cukornádtermés visszaeséséről egyelőre még nincsenek pontos információk, a piac már jó előre beárazta a folyamatot.

Ez a spekuláció pedig a cukor tartósan magas árát eredményezte. Augusztus óta egyébként a hazai fogyasztói árakban néhány tízforintos korrekciót meg lehetett figyelni, de érdemi áresésre egyelőre nem lehet számítani.

Nem csökkent mindennek az ára

A napi fogyasztási cikkek közül a mosószerek és az kisállateledelek ára emelkedett jelentősen az év eleje óta. 

A száraz kutyatáp több mint 40 százalékkal drágult január óta, míg a mosószer közel negyedével kerül többe. 

A tusfürdő és más tisztálkodási szerek ára is 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, de 2023-ban két számjegyű mértékben drágult az ásványvíz és az üdítő is.

Mérsékelten, 3-4 százalékkal nőtt a töményszeszek ára, míg a sör 7-8 százalékkal volt drágább októberben, mint januárban.

A szolgáltatások közül a szállodai szobák ára nőtt jelentősen, január és október között mintegy harmadával kell többet fizetnünk a belföldi, kétágyas szállásokért.

A spekuláció bármikor visszatérhet

A tavalyi árrobbanást elsősorban az orosz-ukrán háború következtében beindult tőzsdei spekuláció okozta. A világpiacon pánik tört ki amiatt, mert az ukrán gabonaszállítmányok sokáig nem tudták elhagyni Ukrajna kikötőit az orosz blokád miatt. Később a szárazföldi folyosók megnyitásával és az átmeneti fekete-tengeri szállítást lehetővé tévő egyezmény miatt korrigáltak.

Jelenleg alacsony szinten van a gabonafélék világpiaci ára, de az aktuális árakat általában a bizonytalan termés-előrejelzések határozzák meg. A gabonaár hatással van szinte mindennek a fogyasztói árára, kiemelten az állati termékekére, mivel a terményárak emelkedése miatt a takarmányárak is nőnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén meghatározó volt a tavalyi áremelkedés gyorsaságában az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése. Jelenleg a piaci árak viszonylag kiegyensúlyozottan mozognak, ám a háború előtti szintre várhatóan nem esnek vissza.

A világpiaci folyamatok miatt összességében a jelenlegi fogyasztói árszint lehet a meghatározó hosszabb távon, amennyiben nem következik be egy olyan újabb globális krízis, ami komolyan befolyásolja az alapanyag- és energiaárakat.

Nagyban befolyásolja emellett az árakat az a zöldpolitika, amely az Európai Unióban egyre nagyobb teret nyer, és sokszor szakmailag korántsem alátámasztott intézkedésekkel akarja csökkenteni a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, veszélybe sodorba az élelmezés-biztonságot.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 02. 23:30
Van olyan aki ezt bugyuta propagandát beszopja, hogy defláció van, nem infláció? Szalai Piroskának az a dolga, hogy mindig megmagyarázza, csak egy fizetett kormányzati propagandista. Nem komolyan vehető.
Interista
2023. december 02. 20:55
Van honnan , és van hova csökkenie . Az infláció meg nem magyar kormány kitalációja. A háborút nem mi robbantottuk ki. Az meg van ,hogy a nyugat szopat minket ott ahol csak tud ?
Zaj001
2023. december 02. 13:57
Tényleg érezhetően csökkentek az árak, főleg akcióban. A cukor, csokoládé, hús ára viszont nem csökkent, és a pékáruból is csak a legolcsóbb zsömlét akciózzák folyton.
ertönszena
2023. december 02. 13:46
Én általában 2000 Ft/kg alatti áron veszem a trappistát. Nem hiszem, hogy mágus lennék, ugyanott vásárolok, ahol a többiek. Talán csak balek nem vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!