Robert C. Castel: Brutális stratégiai hibát követett el a Nyugat

2023. március 30. 16:20
Folyamatosan rossz döntéseket hoz és rossz lóra tesz a nyugati szövetségi rendszer, mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Európa következetesen a rossz lóra tesz a Belarusz játékban, noha volt olyan pillanat, amikor kiragadhatták volna Minszket Moszkva karmai közül – mondta a KarcFM műsorában Robert C. Castel annak kapcsán, hogy minapi bejelentés szerint Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Belarusz területére. A biztonságpolitikai szakértő szerint vannak olyan geopolitikai mintázatok, amelyeket érdemes figyelembe venni, ilyen például az, hogy a hidegháború idején az Egyesült Államok atomtölteteket telepített több európai országba. A célbajuttató eszközök európaiak voltak, a töltetek amerikaiak (és ez a mai napig így van) – most ugyanezt teszi Oroszország is, amikor Belarusztól vár hasonló garanciákat. Hozzátette: Moszkva a háború első pillanatától kezdődően felvonulási területként használta Belaruszt. 

A szakértő ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország akár olyan módon is alkalmazhatja külföldre telepített fegyverarzenálját, hogy azért (elméletileg legalábbis) ne legyen felelősségre vonható.

Belaruszt „egyfajta nukleáris Wagnerként” használhatják fel,

tette hozzá. 

Az atomhatalmak között állandóan zajlik egyfajta csendes nukleáris háború, mutatott rá Castel, majd hozzáfűzte: ez a háború a fenyegetések és szimbolikus cselekedetek szintjén zajlik le, célja pedig az előnyszerzés a politikai játszma során. Az, amit most Moszkva lépett, nagyon erős szimbolikus lépés és üzenet, mondta. Ugyanakkor biztosan nem az váltotta ki ezt a lépést, hogy a britek küldenek néhány száz, szegényített urániumot tartalmazó lőszert Ukrajnának, hangsúlyozta. 

A lépés közvetlen oka inkább az lehet, hogy Moszkva egyfajta gesztust gyakorol Kína felé, azt akarja megmutatni, hogy mennyire erős: bár a konvencionális hadszíntéren nem úgy alakultak az események, ahogy szerette volna, de azért „még mindig valaki a nemzetközi rendszerben” és ezzel a lépéssel egy szintre tud kerülni az Egyesült Államokkal. A telepítés további célja lehet, hogy Oroszország demonstrálja:

hiába a nagyfokú lengyel fegyverkezés, kettejük között elhelyezkedik egy atomfegyverekkel felszerelt állam. 

Robert C. Castel arra is figyelmeztetett, Moszkva és Minszk legalább egy tucat SzU-25-ös repülőgépet tett alkalmassá gravitációs atombombák bevetésére. 

Kinek mennyi atomtöltete van? - atomhatalmak képességei

A nyugati reakciókkal kapcsolatban a szakértő hangsúlyozta, további szankciókkal nem lehet elérni semmit, az eddigi szankciós csomagok sem voltak sikeresek és okosak, a csökkenő hozadékok elvét figyelhetjük meg működésükben. Európa következetesen a rossz lóra tesz a Belarusz játékban, noha volt olyan pillanat, amikor kiragadhatták volna Minszket Moszkva karmai közül fejtette ki Castel, szerinte ráadásul az egész Nyugatra jellemző, hogy következetesen rossz döntéseket hozott, ezért Belarusz megmaradt Oroszország szövetségesének – és valószínűleg a jövőben Oroszország részévé válik. 

 

A teljes beszélgetést itt meghallgathatja:  

***

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hiteles alatt azt erted nyugat altal szervezett...

Ezen a von die Liaron röhögjek, vagy sírjak.

Múltkor volt egy cikk a mohamedán európai politikusokról. A siralmas az, hogy Habeck, Baerbock, Sannamari és társai mellett ők kimondottan értelmes embereknek tűnnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés