Kinek mennyi atomtöltete van? – atomhatalmak képességei

2023. március 30. 16:03

Kilenc atomhatalom van a világon, ezek közül kettő rendelkezik az atomtöltetek 90 százalékával: Oroszország és az Egyesült Államok. A nukleáris fegyverek száma 2017 óta növekszik, a mostani trend még látványosabb: a hidegháború óta először újra egyértelmű atomfegyverkezési verseny indult meg.

2023. március 30. 16:03
null
Maráczi Tamás

Az ukrajnai háború alakulása, a szemben álló felek közötti eszkaláció egy erősödő baljóslatot vetít elénk: mikor jöhet el az a pont, amikor taktikai atomfegyvert vetnek be a konfliktus eldöntésére. Szakértők sietnek megnyugtatni a kedélyeket, hogy ennek valószínűsége kicsi, a nukleáris képességek első számú rendeltetése az elrettentés, mégis,

a hidegháború lezárulta óta nem láttunk olyan negatív biztonságpolitikai tendenciát, mint most, 2023 tavaszán:

az atomhatalmak fegyverkeznek.

Moszkva néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy nyárig taktikai atomfegyvereket telepít az Ukrajnától északra fekvő belarusz területekre. Az intézkedés szintet emel a háborúban: az oroszok a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta nem telepítettek atomtölteteket az orosz államhatáron kívül területre. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Egyesült Államok öt államban tárol atomfegyvereket: Törökország, Olaszország, Belgium, Németország és Hollandia területén.)

A belarusz külügyminisztérium közleménye szerint az orosz fegyverek védelmet fognak biztosítani Belarusz számára a nyugati beavatkozási kísérletek ellen, szerintük ugyanis az elmúlt két és fél évben „soha nem tapasztalt politikai, gazdasági és információs nyomás alá vette az országot az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a NATO és az EU”, nyilvánvalóan a Lukasenka-rendszer megdöntésének szándékával.

A NATO veszélyes és felelőtlen lépésnek nevezte a Kreml döntését, és

A biztonságpolitikai terminológia szerint akkor lehet fenyegetésről beszélni, ha egy külső államnak egyértelmű rosszindulatú szándékai vannak, és ehhez csapásmérő képességekkel is rendelkezik. 2023-ban a kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, hogy Oroszország és a NATO (Amerika) egymást ilyen fenyegetésnek értelmezi.

Sahín-2 atomtöltet hordozására képes, nagy hatótávolságú rakéta a pakisztáni nemzeti ünnepen rendezett katonai felvonuláson Iszlámábádban 2005. mácius 23-án   (forrás: AFP PHOTO/Farooq NAEEM)
Sahín-2 atomtöltet hordozására képes, nagy hatótávolságú rakéta a pakisztáni nemzeti ünnepen rendezett katonai felvonuláson Iszlámábádban 2005. mácius 23-án (forrás: AFP PHOTO/Farooq NAEEM)

Kinek milyen atomképességei vannak?

Kilenc állam rendelkezik atomfegyverekkel, pontosabban nyolc bizonyítottan, egy (Izrael) pedig vélhetően, de programját hivatalosan nem ismeri el.

Az atomhatalmak közül kettő rendelkezik az atomtöltetek 90 százalékával: Oroszország és az Egyesült Államok.

Az atomhatalmak közül négy (vagy öt?) rendelkezik úgynevezett „nukleáris triáddal”, vagyis, hogy mind a három fegyvernemük, a szárazföldi, a légi és a tengeri is képes atomfejjel ellátott lövedék bevetésére: Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India (és talán Izrael).

A birtokolt atomtöltetek száma alapján készítettünk egy listát róluk.

1. Oroszország

1949 óta bír nukleáris fegyverrel.

Jelenleg közel hatezer atomtöltete van,

2021-es adatok szerint 8,6 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. Az atomfegyverek elterjedésének megelőzésére létrehozott Atomsorompó-egyezmény (NPT) felfüggesztésével fenyeget, de ratifikálója a nukleáris robbantások tilalmát elrendelő Átfogó Atomcsend Szerződésnek (CTBT).

2. Egyesült Államok

1945 óta bír nukleáris fegyverrel. 5500 bevethető atomtöltete van, 2021-ben 44 milliárd dollárt költött atomfegyvereire. Ratifikálója az NPT-nek, és aláírója a CTBT-egyezménynek.

3. Kína

1964 óta bír nukleáris fegyverrel. 350 atomtöltete van, 2021-ben 11,7 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. 1992-ben csatlakozott az NPT-hez, és aláírója a CTBT-egyezménynek.

4. Franciaország

1960 óta bír nukleáris fegyverrel. 290 atomtöltete van, 2021-ben 5,9 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. 1992-ben csatlakozott az NPT-hez, és ratifikálója a CTBT-egyezménynek.

5. Egyesült Királyság

1952 óta bír nukleáris fegyverrel. 225 atomtöltete van, 2021-ben 6,8 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. Ratifikálója az NPT-nek  és a CTBT-egyezménynek is.

6. Pakisztán

1998 óta bír nukleáris fegyverrel. 165 atomtöltete van, 2021-ben 1,1 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára.

Nem írta alá sem az NPT-t, sem a CTBT-egyezményt.

7. India

1974 óta bír nukleáris fegyverrel. 160 atomtöltete van, 2021-ben 2,3 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. Nem írta alá sem az NPT-t, sem a CTBT-egyezményt.

8. Észak-Korea

2006 óta bír nukleáris fegyverrel. 20 atomtöltete van, 2021-ben 11,7 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. 1985-ban csatlakozott az NPT-hez, de 2003 óta nem tartja magára érvényesnek a korlátozását, és nem írta alá a CTBT-egyezményt.

9. Izrael

Feltételezések szerint az 1960-as–1970-es óta bír nukleáris fegyverrel.

Becslések szerint közel száz atomtöltete van, 2021-ben 1,2 milliárd dollárt költött az atomarzenáljára. Nem írta alá az NPT-t, de a CTBT-egyezményt igen.

Mik a jelenlegi globális atomfegyverkezési tendenciák?

A Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet által kiadott éves Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023 elején 12,512 atomtöltet van az atomhatalmak raktárában, ezek közül 9,576 töltet azonnal bevethető állapotú.

Ezek összesített hatóereje 135 ezerszer nagyobb, mint az 1945-ben Hirosimára ledobott bombáé.

Egy atomtöltet felrobbanása becslések szerint mintegy félmillió ember halálát tudná okozni.

A felmérésből az is látszik, hogy ezen államok többsége több atomfegyvert gyárt, mint amennyit kivon – Oroszország és az Egyesült Államok a kivétel, ők a hadrendből több régi atomtöltetet vonnak ki, mint amennyi újat gyártanak, viszont Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán 2022 óta folyamatosan növeli atomarzenálját.

A másik figyelemre méltó körülmény, hogy bár 2021-ben hatályba lépett az ENSZ Nukleáris Fegyverek Tiltásáról szóló nemzetközi szerződése (TPNW), egyik atomhatalom sem csatlakozott ehhez azóta sem.

--

Nyitókép: Március 20-i fotó az észak-koreai állami hírügynökségtől, a KCNA-tól, amely az előző napon végrehajtott taktikai atomfegyverkísérletről készítettek az észak-koreai Észak-Phenjani Körzetben.   (forrás: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beobachter1
2023. március 30. 18:37
Rossz hírt kell közölnöm veletek. Mörfi törvénye szerint amit az ember ledobhat (atom) azt le is dobja!
Akitlosz
2023. március 30. 17:56
"a hidegháború lezárulta óta nem láttunk olyan negatív biztonságpolitikai tendenciát, mint most, 2023 tavaszán" Úgyhogy éppen ideje volt. Amerika világuralmi törekvése és befolyásának a terjeszkedése a hidegháború lezárulta óta ugyan nem volt biztonság.
Akitlosz
2023. március 30. 17:54
"Kinek mennyi atomtöltete van?" Magyarországnak legalább eggyel kevesebb, mint amennyi kellene, hogy legyen.
Potymog
2023. március 30. 17:15
Abszurd, de végső soron tök mindegy, kinek mennyi atomtöltete van, mert ha nem vetik be, akkor minek, ha meg bevetik, akkor meg azért lesz mindegy, mert a válaszcsapásokkal kiirtódik az emberiség egésze, vagy nagy része. Ha marad egy csoport szerencsétlen, azok pedig úgysem fognak tudni úgy éldegélni, mint korábban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!