Somkuti: Ukrajna támogatása még létfontosságú az USA számára

2023. március 22. 13:23
Orosz szempontból a játszma már zéró összegű, míg az amerikaiak Kína gesztusaira adtak választ, mondja az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Mint arról szerda reggel a Mandiner is beszámolt, Washington egyértelmű üzenetet fogalmazott meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban. John Kirby, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője leszögezte: az USA nem akar tűzszünetet Ukrajnában, mert az lehetővé tenné Oroszország számára, hogy megtartsa a bevett területeket, és Putyinnak is lehetőséget teremt erőinek átcsoportosítására. 

„Egy tűzszünet, amely befagyasztaná a frontvonalat, alapvetően megadná a lehetőséget Vlagyimir Putyinnak, hogy időt és teret nyerjen” – érvelt a szóvivő

Washington: Nem akarunk tűzszünetet Ukrajnában

Az idő nem az oroszoknak dolgozik, hanem az ukránoknak, mondja a Mandinernek Somkuti Bálint. Ahogy az idő telik, Ukrajna tudja pótolni elhasznált készleteit, most ugyanis a kritikus keresztmetszet a légvédelmi eszközök, lőszerek pótlása. A biztonságpolitikai szakértő az amerikai nyilatkozattal kapcsolatban hangsúlyozza, az a pszichológiai hadviselés tudatos eszköze. 

Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója emlékeztet, az oroszok egyértelművé tették, hogy nem hagyják elveszni a Krímet, bizonyítottnak tekinthető, hogy akár atomfegyverrel is meg fogják védeni a stratégiai jelentőségű területeket.

Orosz szempontból ez a játszma zéró összegű, teszi hozzá.

Somkuti Bálint úgy látja, Oroszország nem területet akar meghódítani, hanem Ukrajnát mint Oroszországra veszélyes entitást akarják semlegesíteni, az általuk érzékelt ukrán veszélyt akarják megszüntetni, ez pedig független kérdés attól, hogy az érzékelésük igazságon alapul-e. 

John Kirby nyilatkozatára utalva elmondja, azt nehéz másként tekinteni mint üzenet a világ számára, hogy a háborúnak addig nem lesz vége, amíg nincs előrelépés nyugati szempontból. Mint mondja,

az USA úgy döntött, hogy Ukrajna támogatása még létfontosságú számukra.

Somkuti szerint az amerikaiak ezzel a kínai látogatásra válaszoltak. Miután Kína érzékeltette, hogy ott áll az oroszok mögött, ők is nyomatékosították, hogy ott állnak az ukránok mögött, összegez a biztonságpolitikai szakértő. 

Drónincidens: a Fehér Ház tagadja, hogy keresné a konfliktust Oroszországgal

***

 

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tulajdonképpen mit akartál mondani?

A magyar kormány holnap Téged és háborús uszító, gyermektelen barátaidat toloncolja ki az országból, s küldje azonnal az ukrán frontra. bennünket zsidókat anno vagonokban vittek el, voltunk munkaszolgálatosok, de most nem szeretnénk semmilyen minőségben az orosz frontra menni. Te magyarként menj, s dögölj meg ott.

Jó a cikkhez a kép. Zelenszkij kétségbeesve mondja: apa segíts!

Te ballibsi vesztese vagy az Orbán kormánynak.......gyere el egy sörre a Pannónia utcába, s megmondjuk, hogy miként maradhatsz életben, de ha buta goj vagy, ne keress.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés