Mensa-tagok: Mi történik a nagyon okos gyerekekkel, ha felnőnek?

2023. január 30. 16:22
A csodagyerekek vajon felnőtt korukban is azok maradtak? Milyen a Mensa-tagok élete? Mutatjuk.

Egy négyéves kisfiú került nemrég azzal került az újságok címlapjára, hogy Angliában a legfiatalabb tagja lett az extrém magas IQ-val rendelkező emberek társaságának, a Mensa-nak. Teddy – aki hat nyelven tud 100-ig számolni, beleértve a mandarin nyelvet is – máris sokkal fejlettebb, okosabb, mint társai.

Így él ma Szász Marci, az ország egykori csodagyereke

Mi történt azokkal, akik gyerekkorukban csodagyerekek voltak?

De a csodagyerekek vajon felnőtt korukban is azok is maradtak? Mi történik az olyan gyerekekkel, mint Teddy, ha felnőnek?

Mi történik a gyerekekkel, miután tagjai lesznek „az égig érő IQ-val rendelkezők társaságának”?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a BBC vasárnapi írása, melyben felidézték a csodagyerek Christopher Guerin két évtizeddel ezelőtti történetét, aki hasonló cipőben járt, mint Teddy napjainkban. Őt 2002-ben, 12 évesen „koronázták meg” Nagy-Britannia legokosabb gyerekének, több ezer másik társát megelőzve a tévéműsorban. 

Váratlanul érte a Mensa-tagság

„Ez olyasmi volt, amire én és a családom egyáltalán nem számítottunk” – mondja a ma 32 éves, birminghami Guerin. „Az arcom szerepelt az összes újságban, a BBC News honlapján” – idézi a lap a fiatalembert, aki 162-es IQ-val már a Mensa tagja volt. Ennek kapcsán érdekesség, hogy Guerin azután csatlakozott a csoporthoz, hogy megnézte A Simpson család egyik epizódját és látta, ahogy Lisa Simpson Mensa-tag lett.

Guerin szerint ő személy szerint jól reagált a vele szemben támasztott elvárásokra, nem érezte a csodagyerekséget negatívumnak.

„Állami gimnáziumba jártam, így a tudományos versenyszellem amúgy is nagy része volt az iskola ethoszának, szóval nagyon jó volt a környezet, és a legtöbben pozitívan reagáltak rá” – fejtegette Christopher Guerin.

A BBC cikke szerint a korábbi csodagyerek egyébként három mesteri fokozatot szerzett, köztük egyet Cambridge-ben, és jelenleg is PhD-jére tanul.

Van, aki nem szereti a „gyerekzseni” kifejezést

Nem voltam – és nem is vagyok – zseni, csak valaki, aki kivételes oktatási lehetőségeket kapott, és képes volt a legjobbat kihozni belőlük” – mesélte a lapnak Arran Fernandez, aki mindössze 15 éves volt, amikor a Cambridge-i Egyetemre ment matematikát tanulni, amivel 1773 óta ő lett a legfiatalabb cambridge-i diák.

Mi történik az agyunkban, amikor tanulunk?

„Társadalmi szempontból sosem érdekelt, hogy a koromat másokkal hasonlítgassam össze, így nem éreztem, hogy a korom miatt más lennék, mint a társaim.

Az első egyetemi tanulmányok megkezdése mindenki számára életmódváltás és új élmény, akár 15, akár 18 éves” 

– fejtette ki Fernandez, aki az észak-ciprusi Kelet-mediterrán Egyetem matematikai docense.

Száznégy éves korában tanult meg olvasni és írni az indiai nő

Kimerítő a Mensa-gyerekek nevelése

Lyn Kendall, a Mensa tehetséges gyermekekkel foglalkozó tanácsadója a BBC-nek nyilatkozva elmondta: az egyik dolog, amit a Mensa-gyerekeknél észrevesz az intelligens gyerekek oktatása kapcsán az az, hogy mennyire céltudatosak – szerinte „szükségük van” a tanulásra.

Elmondása szerint a Mensa támogató csoportot működtet a tehetséges gyermekek szülei számára, amelyben jelenleg mintegy 300 okos gyereket nevelő család vesz részt. Mint fogalmaz: Mensa-gyermek szülőjének lenni megterhelő.

Kimerítő, frusztráló, majdnem tönkreteszi a házasságokat”.

– teszi hozzá. 

Létezik egy olyan kifogás, hogy a pedagógussztrájk kicseszés a gyerekekkel

Mi is az a Mensa?
A szervezet „a világ vezető magas IQ-társaságaként” jellemzi magát, és azt állítja, hogy tagjainak teret biztosít a hasonló gondolkodású emberek számára, ahol szocializálódhatnak, intellektuálisan kibontakozhatnak, valamint érdekes tevékenységekben vehetnek részt.

Nyitókép: ©JFCreatives / Image Source / Image Source via AFP

 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés