Demokrata politikus: Az amerikai jobb- és baloldalon is vannak, akiknek már elegük van Ukrajnából

2022. december 5. 14:20
Az amerikai fegyveripar egyszerűen nem tudja pótolni az Ukrajnának küldött lőszereket – írja a Politico.

„Nem igazán tudjuk erre a megoldást” – ezzel a felütéssel indul a Politico cikke, amely arra enged következtetni, hogy nem csak Németország küszködik lőszerhiánnyal. A brüsszeli lapban arról írnak, hogy az Ukrajnának szánt fegyvereket és lőszert a Pentagon és az amerikai fegyveripar egész egyszerűen nem tudja pótolni. 

Egy ilyen konfliktus rengeteg muníciót és fegyverzetet felemészt. Az ellátási lánc korlátait is figyelembe kell venni. Nem igazán találtunk erre még megoldást”

– idézi a lap Mike McCordot, a Pentagon vezető költségvetési tisztviselőjét.

A Politicónak egy másik forrás azt mondta: rengeteg pénzt költenek az amerikaiak a csúcstechnológiára, a munícióra azonban sokkal kevesebbet fordítanak. „Egész egyszerűen nem volt prioritás a háborús tartalékok feltöltése” – jelezte a forrás. A lap idézi a Maxar Technologies Inc. vállalat vezérigazgatóját is, ez a cég elektrooptikai (EO), radar- és egyéb szenzorokkal, szűrőkkel készített műholdfelvételeket kínált az elmúlt időszakban az ukrajnai háborúról. 

Ami elgondolkodtat most a lőszerhiány kapcsán az az, hogy

az amerikai ipar nem tudna hirtelen olyan tömeggyártásba fogni, mint a második világháború idején – de még egy regionális konfliktusra sem tudna ilyetén módon felkészülni”

– fogalmaz. 

Lőszerbotrány borzolja a kedélyeket Németországban, az ukránok is komoly bajban lehetnek

Elégedetlenkedés a Kongresszusban

Talán a lőszerhiány kapcsán fellépő problémáknál is érdekesebb Elissa Slotkin, Michigan demokrata párti képviselőjének nyilatkozata. Ő azt mondja, hogy bár Ukrajnát minden lehetséges módon támogatni kell, ám hozzáteszi, hogy kampánya során

Nyolcvanezer helyre kopogtattam be, mindenhol azt hallom az emberektől, hogy bár szeretnék, ha Ukrajna győzne, de azt kérdezték, hogy mégis meddig kell költeni rájuk?”

 – mondta a képviselő, aki azt is elárulta, hogy az amerikai Kongresszuson belül „jobb- és baloldalon is vannak olyanok, akiknek már elegük van Ukrajnából”.

Nyitókép: Dimitar Dilkoff / AFP

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eddig kuszaszeműzött leidiótázott embert azonnal pajzsára emeli, és szellemi világítótoronyként mutogatja az ellenzéki csürhe.
Nem vitatom, hogy nagy a baj. Nem mondom, hogy nincs igaza Matolcsynak.
De ez a Simicska reloaded szitu elég gáz. Ő is a g-nap előtt az utolsó szemét oligarcha volt, másnaptól ünnepelt hős. Mintha nem is lopott volna milliárdokat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés