Levágta már a fél karját Európa, hogy az ukránoknak adja, de Zelenszkij még mindig tud elégedetlen lenni

2022. december 4. 7:13
Az ukrán elnök úgy tűnik, nem tart attól, hogy az EU a szankciók miatt fizetésképtelen lesz, és nem fogja tudni tovább pénzelni Ukrajna napi működését, valamint háborús kiadásait, ahogyan eddig tette.

Erősen vitatott kérdés, hogy a háború miatt Oroszországra kivetett energiaszankciók hatásosak-e, működnek-e egyáltalán. Az ukrán külügyminisztérium és Brüsszel állítja: a szankciók az oroszoknak ártanak, nem az EU-nak, emiatt legutóbb még Szijjártó Péternek is nekimentek.

Ehhez képest

csak a magyar költségvetésnek legalább négyezer milliárd forintnyi veszteséget okozott eddig az Európai Unió szankciós politikája.

– derült ki november végén. Erről itt írtunk bővebben.

Elképesztő - kiderült mennyibe kerültek hazánknak az uniós szankciók

New York Times: Semmit nem érnek a szankciók

De a nemzetközi sajtó és számos szakértő is megszólalt már a szankciók ügyében. Mint a Mandiner is megírta,

a New York Times például elemzésben mutatott rá, hogy a brüsszeli szankciók semmit nem érnek.

Többek között azért sem, mert „ahogy Oroszország Európához fűződő régi gazdasági kapcsolatai fokozatosan felbomlanak, új szövetségek alakulnak, az áruk pedig az adatok tanúsága szerint átirányításra kerülnek más országokba” – áll az elemzés egy pontján, melyről ide kattintva olvashat bővebben.

De az MCC Budapest Summit első panelbeszélgetésén is leszögezték a szakértők: nincsen eszközünk Oroszország irányítására. Mint fogalmaztak:

bármit is teszünk, van Oroszországnak gáza és olaja, ez geopolitikai tény. Lehetünk olyan ostobák, hogy nem vesszük meg, de a világ többi része megveheti.

Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Minden hiába: Brüsszel újabb ás újabb szankciókban gondolkodik

A szakértők iránymutatása ellenére Brüsszel továbbra is szankciókban gondolkodik. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közölte, Brüsszel már azt szeretné, ha az olaj után a szankciókat kiterjesztenék az atomenergiára és a gázra is. „Ez Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ezt ki kell védenünk. Mentesítést kell kapnunk” – mutatott rá a miniszterelnök. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Orbán Viktor: Akik háborúpártiak, azok mindig újabb és újabb szankciókat követelnek

Pedig az eddigi szankciók miatt már ott tartunk, hogy egy brit lap gyertyafénynél, állateledelt melegítő britekről cikkezik. 

És bár hazánk sikeresen tudja védeni Magyarország energiabiztonságát, és mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól is, úgy tűnik, még hazánkba is begyűrűzik az energiaválság, ugyanis energetikai szakértő mutatott rá, hogy lassan

már hazánkban is ellehetetleníti a 480 forintos benzinárat a brüsszeli olajembargó.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Nagy a baj: ellehetetleníti a 480 forintos benzinárat a brüsszeli olajembargó

Zelenszkij: Ez egy gyenge álláspont

Nem véletlen tehát, hogy a fentiek kapcsán megütközést kelthet, hogy Volodimir Zelenszkij szombaton kijelentette: elégedetlen az EU olajársapkára vonatkozó döntésével.

Az ukrán elnök az EU azon döntését kommentálta, amely szerint az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg. „Nem nevezhető komolynak az a döntés, amely egy terrorista állam költségvetésének megfelelő korlátot szab meg. Oroszország már eddig is óriási károkat okozott a világ összes országának az energiapiac szándékos destabilizálásával. És

a világ nem tud dönteni valódi energialeszereléséről. Ez egy gyenge álláspont”

– mondta az ukrán elnök. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A kérdés csupán az, hogy ha az energiaválság miatt szenvedő EU-tól újabb és erősebb szankciókat vár az ukrán elnök, nem tart-e attól, hogy ezek miatt az EU egy idő után fizetésképtelen lesz, és nem fogja tudni tovább pénzelni Ukrajna napi működését, valamint háborús kiadásait, ahogyan eddig tette.

Nyitókép: Genya Savilov / POOL / AFP

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A művelt nyugat elgondolkodhatna azon, hogy rajta kívül szinte senki nem szankcionálja az oroszokat ( nem saját maga ellensége).
Viszont sokan röhögve nézik, ahogy az EU öngyilkosságot követ el.

A következő nagy lépése az ártásnak a globális minimum adó bevezetése lesz.
A brüsszeliták mára észrevették, hogy a szankciók europának sokkal jobban fájnak, mint az usa-nak. A globális minimum adó is ilyen eredményt fog hozni.

Koldus ne követelőzzön...

Nem tudom, a derék szerzőnek és a kommentelők zömének föltűnt-e, hogy Kijevet bombázzák, nem Párizst és nem Budapestet. Aki észrevette, az próbálja meg levonni magától az adódó következtetéseket: többet nem segítek.

Hát, igen. A mandineresek jelenleg haszontalan idióták.

Zelenszkij kétségbeesve követelőzik, mert belevitték abba, hogy idegen érdekek miatt szétlövesse országát. Már látja, hogy győzni nem fog, mert az USA érdekében nem az ukrán győzelem áll, hanem az oroszok minél további gyengítése. Ha békekötés lesz, Zelenszkijt vagy kimenekítik Ukrajnából, vagy otthagyják koncnak.

Tudom, hogy ezekre nincs megbízásod, de a hülye kisregényeidben tálalt mellébeszélés helyett ezekről is mondhatnál valamit:

"Az ukrán elnök az EU azon döntését kommentálta, amely szerint az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg. „Nem nevezhető komolynak az a döntés, amely egy terrorista állam költségvetésének megfelelő korlátot szab meg. Oroszország már eddig is óriási károkat okozott a világ összes országának az energiapiac szándékos destabilizálásával. És
a világ nem tud dönteni valódi energialeszereléséről. Ez egy gyenge álláspont”

"...a New York Times például elemzésben mutatott rá, hogy a brüsszeli szankciók semmit nem érnek."

"De az MCC Budapest Summit első panelbeszélgetésén is leszögezték a szakértők: nincsen eszközünk Oroszország irányítására. Mint fogalmaztak:
bármit is teszünk, van Oroszországnak gáza és olaja, ez geopolitikai tény. Lehetünk olyan ostobák, hogy nem vesszük meg, de a világ többi része megveheti."

A világ nem Európából áll, már pedig az oroszokat egyedül Európa szankcionálja, és egyre jobban a saját kárára.

Putyin úgy látta, hogy ez az utolsó alkalom, hogy tegyen valamit, mielőtt Ukrajna tényleges NATO tagság nélkül NATO támaszponttá válik. Ezért kellett elszakítani a Krímet is a szevasztopoli támaszpont biztonsága miatt.

Putyin épített hidat Európa felé, és ezt a hidat Európából is építették, de ennek lerombolását az USA saját létérdekének tekinti. Az Északi Áramlat felrobbantása egy erre utaló brutális jelzés volt, amrikai részről nem is tagadva. Lásd Biden elszólását, amit hallgatva Scholz meg sem mert mukkanni. Ja, hát Orbánnak könnyebb visszaszólni, ahhoz nem kell bátorság.

Az orosz-európai együttműködés, később Ázsia felé kiterjesztve az USA marginalizálódását jelentette volna. Merkel egykor még Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő együttműködésről beszélt, sőt azt is megpendítette, hogy a multikulti megbukott. Aztán jött a lehallgatás.... Az EU szégyenszemre alávetette magát az USA érdekeinek, bizonyítva, hogy önálló, ütőképes, a világon bármennyire is jelenős, önálló érdekképviseletre képes EU nem létezik.

Putyin tudhatta, hogy Ukrajna mögött ott áll a NATO, ha nem is intézményesen, csak országok önálló döntéseként álcázva. Mégis lépnie kellett. Azt lehet vitatni, hogy meddig kellett volna az USA vezérelte ukrán politikával, Ukrajna fokozatos, orosz ellenes pozicionálásával szemben higgadtnak maradnia. (Mellesleg kérdezem, hogy a NATO-hoz hasonlóan az EU miért nem bízta ugyanígy a tagállamok egyéni döntésére a szankciókat? Ja, hogy ebben nem volt kockázat, viszont így lehetett nyíltan nyomást gyakorolni!)

A DK-s beszólások engem nem zavarnak, vagy válaszolok nekik, vagy nem. De az írások hosszát, a karakterek számát lehetne korlátozni. Igaz, ez sem old meg semmit, egy megkezdett trollkodó hozzászólást lehet egy másik hozzászólással folytatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés