Mi történhetett Lengyelországban?

2022. november 16. 14:46

Somkuti Bálint
Mandiner
Mielőtt mindenki megnyomná a pánikgombot, érdemes néhány tényezőt figyelembe venni.

Ami biztos, hogy kedd délután két rakéta vagy ezek alkatrészei csapódtak be Lengyelországban, két ember halálát okozva. A sajtóban megjelent képeken egy traktor és egy mezőgazdasági utánfutó roncsa mellett egy relatív kis kráter, illetve egy rakéta alkatrésze láthatóak. Azonban mielőtt mindenki megnyomná a pánikgombot – egyesek ugyanis már egy atomháborút vizionáltak –, érdemes néhány tényezőt figyelembe venni.

Egyrészt konkrétumok nem nagyon derültek ki a két becsapódás tényén kívül. Másrészt bármi is okozta a haláleseteket, még túl korai messzemenő következtetéseket levonni. Lehet egy ukrán légvédelem által megrongált rakéta, lehet egy elektronikai zavarás által eltérített rakéta, lehet egy ukrán légvédelmi rakéta sőt, lehetnek a fentiek alkatrészei is. Sőt lehetett volna egy orosz figyelmeztetés is a konfliktusba egyre mélyebben belecsúszó Lengyelország számára. Ez utóbbi esetben a Szíriában a törökök által lelőtt orosz Szu-25-ös utóélete lehet a minta, amelyet a hivatalos vizsgálat után egy hivatalos bocsánatkérés és kárpótlás követ. De erről később.

Az eddig napvilágot látott fényképfelvételek alapján az első kérdés a robbanás mérete. Az Ukrajnát ért keddi, súlyos támadásokban használt Kalibr cirkálórakéták robbanófeje 400-500 kilogrammos, az Iszkander rakétáké 480-700 kilogramm. Ezek sokkal nagyobb krátert hagynának. És ha már kráter: a nyilvánosságra került képeken kissé elnyújtott kicsi, de mély kráter látható.

Ez sokkal inkább egy lapos(abb) szögben becsapódó, nagyon gyors tárgyra utal, semmint robbanásra.

A megsérült utánfutó és traktor is relatív alacsony károkat szenvedett, egy robbanófej, még a Geran-2 esek 50 kilós töltete, is ennél nagyobb károkat okozott volna. És belőlük sokkal több minden marad meg. Persze az is lehet, hogy a két halálos áldozat nem a bemutatott helyszínen vesztette az életét, hanem máshol. Ha azonban maradunk a rendelkezésünkre álló felvételeknél akkor legfeljebb egy kisebb, 5-10 kilós eszköz által okozott robbanásra lehetne gondolni.

Szerda délelőttre tisztult valamit a kép. Biden elnök nyilatkozata a rakéták röppályájáról, illetve az újabb felvételek alapján valószínűnek tűnik, hogy egy Sz-300 légvédelmi rendszer rakétájának darabjairól van szó.

Ettől függetlenül több mint érdekes, hogy egyes szakértők már az első fényképek alapján egyértelműsítették az orosz támadást. Szinte az a meglepő, hogy még Hercule Poirot-nak és Sherlock Holmes-nak is nyomoznia kellett a bűntett színhelyének alapos megvizsgálása után (!), hogy eljussanak az elkövetőig.

Pedig már kedd délután előkerültek olyan képek amelyek, hasonló alkatrészeket mutattak. Ukrajna is és Oroszország is használja az Sz-300 különböző változatait, de a helyszín tájolásának, azaz a becsapódás irányának ismerete nélkül is

valószínűbbnek tűnik, hogy egy célt tévesztett vagy más okból felrobbant rakéta alkatrészéről van szó,

amely tragikus véletlenként ért földet ott, ahol. Valami azt súgja: Lengyelország keleti vidékein már több ilyen roncs is nyugszik már a mezőkön, erdőkben.

Visszatérve egy esetleges orosz támadásra: ha a konfliktusba külső szereplőként nyakig belekeveredő Lengyelország figyelmeztetése lett volna a cél, ismerve az orosz gondolkodást, egy egyértelműbb és sokkal szimbolikusabb célpontot ért volna támadás, és nem két mezőgazdasági munkást.

Fentiektől függetlenül a jelenleg rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján egyelőre lehetetlen eldönteni, mi történt pontosan. Meg kell várni, amíg bővebb információk kerülnek napvilágra, amíg a nyomozás lezajlik.

Addig maradnak a találgatások és a szurkolók, fotelszakértők magabiztos kijelentései.

 

Fotó: Twitter

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés