Visszatértek a baljós árnyak – Dobrevék árnykormányáról

2022. szeptember 19. 12:42
Van, aki bölcsisként a kukásautón képzeli el magát, más meg kormányon. Nincs ezzel gond.

„Átutazom a világot,
És azon túl is, de rád találok,
Árnyék leszek, sötét követ,
Tőlem nem szabadulhatsz meg”

(Holt Költők Társasága: Az árnyék)

 

Feszült csend, majd felzúgó fanfárok, dobpergés, hatás- és adásszünet, végül Dobrev Klára bejelentette Az Árnyékkormányt. Az ellenzék – legyünk megengedőek, az életjeleket mutató DK-s része – újra rátalált A Megoldásra. Nemhiába mormolta folyamatosan Gyurcsány a „Készülünk!” mantrát, nemhiába tartotta a tüzet a mindenre elszánt aktivistákban. Kívülállóként mi csak egyre izgatottabban találgattuk, vajh, mire is a készül a furfangos exkormányfő és csapata... és lőn Az Árnyékkormány!

Ha távlatosabban tekintjük a dolgot, végül is meglepődésre nincs okunk, Dobrev Klára országirányító ambícióit már az előválasztás is jelezte. Mondjuk ott az ellenzéki közakarat azért beárazta rendesen a terveket, így jó időre kormányfői álmok elnapolódni kényszerültek. Közben persze kiderült, a Márki-Zay-féle önjelölt messianizmus sem vezetett eredményre, és az urnabontás éjszakáján meg is érkezett a gyurcsányi tőrdöfés. Innentől újra szabaddá vált az út a nagyratörő vágyak előtt, és a várakozásteljes nyár után jött is a szintlépés.

Csodálkozásra már csupán azért sincs okunk, mert megszokhattuk, hogy a baloldalon időről időre furcsa rituálékért hevülnek a politikusok. 

A chartázás, aláírás-gyűjtögetés népszerűsége a kviddiccsel vetekedett, 

ám helyüket lassan átvette az összefogásosdi, most pedig az árnyékkormányzósdi. Nincs ezzel gond. Van, aki bölcsisként a kukásautón képzeli el magát (témában klasszikus), más meg kormányon. A homo ludens szelleme nem ismer világnézeti sorompókat.

Ha azonban kicsit is komolyan vesszük Az Árnyékkormányt, és végigtekintünk az illusztris névsoron, megállapíthatjuk, hogy a természet örök körforgásából továbbra sincs kilépés. A régi, megbízható káderek a tetszhalott állapotból újra erőt nyernek, és a gyurcsányi varázsigék hatására visszatérnek. Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Oláh Lajos, Varju László és társainak kiválasztása tulajdonképpen véletlenszerűen is történhetett volna: elég egy kalapba bedobni az elmúlt harminc év balliberális wannabe-értelmiségét, és utána véletlenszerűen kihúzni a szereplőket. Százból száz sorsolás alapján is ugyanilyen fajsúlyú és érdekességű szupercsapatot lehetne összelegózni.

Dobrevék szemmel láthatóan semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek. 

Régi pártkatonákkal rendszert váltani nem lehet, megújulás ezzel az sereglettel képtelenség. Amikor április 3-án az újabb kétharmad nyert bizalmat, akkor egyúttal ez az elhervadt politikusi garnitúra kapott újabb piroslapot. Jelenleg nem tud az a vírustépázta, háborúrázta, inflációkeserítette politikai-gazdasági konstelláció előállni hazánkban, hogy a baloldal régi elitjét újra hatalomba segítsék a választópolgárok.

Amennyiben megpróbálunk túltekinteni az árnyékkormányosdi kiüresedettségén és valódi kormányzóképtelenségén, inkább a kifelé és befelé való üzenet lehet érdekes. Befelé megerősítés a híveknek: van a készülésnek kicsúcsosodása, dolgozik a párt, 

a remény takaréklángja az ellenzéki energiaválság ellenére fenntartható. 

Kifelé, a baloldal egésze számára erődemonstráció: itt vagyunk, készen állunk bármire, elsősorban az ellenzéki főhatalom átvételére. Az üzenet nem is lehetne aktuálisabb, most érezhető leginkább a vákuum: a Jobbikból Jakab útravált, az MSZP szimbolikusan létezik csak, a Momentum az önkormányzatokban vívja harcait a túlélésért.

Bár valós politikai következménye úgysincs az árnyékkormányosdinak, de az elnevezés zsenialitása előtt le a kalappal: tényleg a múlt baljós árnyai jöttek vissza egy kis árnyékbokszolásra. És ahogy a mottóban idézett Holt Költők Társasága-dal is mutatja, amíg nincs tabula rasa, az árnyaktól sosem szabadulunk.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Tűzoltó leszek és katona, vadakat terelő juhász"

Akiket nem lehet átvilágítani, azok adnak árnyékot.

Gyurcsány Bősz Vadai

Nagyon előnyös ez a világos színű nadrágkosztüm, még nagyobbnak mutatja.
Kényszerzubbonynak is megteszi.

Most pedig azt mondjuk, hogy hála az Istennek, hogy megmentett ezektől április 3-án!
Nagyon nagy köszönet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés