„Gyurcsányék halálos ölelése mindenkit utolér” – Déri Tibor esete a politikával

2022. szeptember 09. 19:04

Nagy István kormánypárti képviselő úgy véli, a baloldali koalíció belátta, hogy Déri tevékenysége vállalhatatlan. Szabó Balázs exjobbikos képviselő szerint nem családi okok állnak a városvezető visszalépése mögött. A Momentum szerint pedig felfüggesztett politikusuk túl közel került egy másik párthoz. Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő közölte, Déri alatt fejlődött a kerület, de kell a változás, ezért a DK-s jelölt támogatása.

2022. szeptember 09. 19:04
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Családi okokra hivatkozva nem indul el újra a 2024-es önkormányzati választáson az újpesti momentumos polgármester, Déri Tibor. Csütörtökön egy, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd negyedik kerületi szervezeteinek vezetői, önkormányzati és országgyűlési képviselői által jegyzett levél került a nyilvánosság elé, amelyben a városvezető „visszalépése” mellett az is szerepel, hogy a baloldali összefogás pártjai a Momentum kivételével a DK-s alpolgármester, Trippon Norbert mögé sorakoztak fel.

Megerősítve

Gelencsér Ferencék azonnal megerősítették Déri visszalépését, nem sokkal később pedig arról adtak ki nyilatkozatot, hogy felfüggesztik a polgármester párttagságát. Mint írták: „egy, az elmúlt időszakban kialakult bizalmi válság miatt a Momentum vezetése napokkal ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett a kialakult helyzet tisztázására. Ennek a vizsgálatnak az eredményét Déri nem megvárva szeptember 5-én arról tájékoztatta az újpesti frakciószövetséget, hogy nem indul 2024-ben a polgármesteri pozícióért. Tette mindezt a vezetés jóváhagyása nélkül, tovább mélyítve a felek között fennálló bizalmatlanságot.” Érdekesség, hogy Déri viszont azt írta pénteki bejegyzésében, hogy döntéséről múlt héten és ezen a héten is tájékoztatta az érintetteket.

Megkerestük az érintetteket

Természetesen megkerestük a Momentumot és a polgármestert is afelől érdeklődve, mit is jelent pontosan a közleményükben említett „bizalmi válság”, ám míg a Momentumtól azt a választ kaptuk, hogy a fentebb ismertetett kommünikén kívül most nem szeretnének reagálni, Déri Tibor cikkünk megjelenéséig egyáltalán nem reagált lapunk megkeresésére.

Lapunk Momentumból származó információi szerint ugyanakkor a párt azért függesztette fel politikusuk párttagságát,

mert gyanújuk szerint Gyurcsány Ferenc pártja vette rá, hogy ne induljon a 2024-es voksoláson.

Úgy tudjuk, Déri eddig sem volt túl népszerű pártján belül – ehhez egyébként a politikus közösségi oldalán közzétett viccének is lehetett némi köze –, de az ügy következtében még inkább megromlott pozíciója és az is elképzelhető, hogy a közeljövőben kizárják a Momentumból.

„Komoly károkat okozott Újpestnek”

Újpest vezetőjének visszalépése ugyan sokakat meglepett, mások szerint várható volt, hiszen számos botrány bontakozott ki környezetében, és ezek még csupán a jéghegy csúcsát jelentik.

Nagy István, a kormánypártok helyi frakcióvezetője portálunknak azt mondta, hogy a baloldali többség belátta, hogy Déri polgármesteri tevékenysége vállalhatatlan, az ugyanis „nehezen hihető, hogy a politikus magától jutott el ennek felismeréséig”. „Nem érdekelték a tisztségével járó feladatok, nem is akart beletanulni. Városvezetői hiányosságait Facebook-posztokkal pótolta – taglalta a fideszes politikus –;

Nagy István a fentiek kapcsán arra is kitért, hogy a következő Képviselő-testületi ülésen fegyelmi eljárást akar indíttatni polgármesterrel szemben, valamint rámutatott: meglátása szerint a Momentum pártvezetésének is megrendült a bizalma Újpest polgármesterének irányában.

„Déri szorult helyzetében piszkos alkut ajánlott a helyi baloldali erőknek, azt, hogy védelemért cserébe átjátssza a polgármesteri pozíciót az általuk megnevezett személynek” – vélekedett a kormánypártok helyi frakcióvezetője.

Nagy István szerint az lett volna a helyesebb, ha a Déri már most lemond tisztségéről,

és vele együtt mennie kellene Czigler László jobbikos és Perneczky László LMP-s alpolgármestereknek is, akik szerinte hozzájárultak Déri gyenge teljesítményéhez.

Mi lesz ezután, „egy alkalmatlan, ambíció és motiváció nélküli polgármester miként fog jövőben várost vezetni?” – tette fel a kérdést Nagy. A politikus úgy véli, az alku része lehet az is, hogy a következő két évre a polgármesternek nem sok beleszólása lesz Újpest ügyeibe. Senkinek nem fog hiányozni, jegyezte meg.

A kormánypártok helyi frakcióvezetője lapunknak felidézte a városvezető meg nem valósuló választási ígéreteit is, mint például az önkormányzati bérlakás-építési program, vagy az élhető társasházprogram vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatás elmaradását.

„Gyurcsányék halálos ölelése mindenkit utolér”

Szabó Balázs önkormányzati képviselő az ügyben lapunk kérdésére elmondta, szerinte már egy ideje sejthető volt, hogy Déri Tibornak egy ciklus jutott.

csak idő kérdése volt, mikor következik ez be. Igaz, mindez némileg előbb történt, minthogy én ezt előzetesen vártam, 2023-at tippeltem volna” – fogalmazott az exjobbikos politikus, hangsúlyozva azt, biztos benne, hogy nem családi okok állnak Déri döntésének hátterében.

Az önkormányzati képviselőnek felvetettük azt is, hogy Déri közösségi oldala, sajtótájékoztatói alapján kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Varju László DK-alelnök, országgyűlési képviselővel. „Valóban jó a kapcsolat kettejük között, de a városvezető nem is tudott volna másra törekedni, minthogy a Gyurcsány-párttal egyezzen ki. Korábban volt egy hamvába halt kezdeményezés, törekvés, hogy a DK nyomulását, túlhatalomra való törekvését egy Jobbik-LMP-Momentum trió ellensúlyozza, erre Déri ígéretet is tett, de végül több ok miatt ez nem történhetett meg” – ecsetelte Szabó. – „Szerintem a polgármester meggondolta magát. Hiába mondták neki többen, hogy aki odasimul a DK-hoz, azt előbb vagy utóbb felfalják – lehet ezzel tisztában volt –, de ennek ellenére megtette.

– tette hozzá. A képviselő azt is elmondta, szerinte Déri egyedül maradt a hatalmi harcokban, hiszen momentumos képviselőtársai igencsak inaktívak a helyi közéletben, „így gyakorlatilag ő maga volt a Momentum Újpesten”.

A DK nyomulásáról szólva Szabó Balázs kifejtette, először a konszenzusos döntéshozatalt torpedózta meg a Gyurcsány-párt a baloldali képviselő-testületi frakciószövetségen belül, majd a kerületi cégvezetői posztok „befoglalásával” folytatódott Gyurcsányék térnyerése. Mint fogalmazott, a csütörtökön sajtó elé tárt levél aláírói semmi másban nem reménykedhetnek, mint abban, hogy a DK könyöradományt ad majd nekik.

Megkérdeztük, mi lehet a korábban emlegetett Momentumon belüli bizalomvesztés hátterében, mire Szabó úgy reagált:

április 3. és a Momentum tisztújítása óta csak fokozódtak, tehát nem mondanám Déri Tibort a Momentum leglojálisabb tagjának.”

„Az ellenzéki együttműködést folytatni kell”

Kanász-Nagy Máté, Déri Tibor egykori helyettese, az LMP országgyűlési képviselője teljesen máshogy látja a történteket, bár a Momentum elnökségének csütörtöki döntésén, tehát a polgármester párttagságának felfüggesztésén jómaga is meglepődött.

– jelentette ki portálunknak. Mint fogalmazott: „most már úgymond kívülről, de követem az újpesti történéseket, és azt látom, hogy a viszony (a pártok között) és a fejlődés töretlen. 2024-ben biztos, hogy lesz egyfajta változás. Afelől sincsenek kétségeim, hogy a helyi, újpesti politikai közösség megtalálja a megoldásokat, személyeket, akikkel ezt a gyümölcsöző folyamatot lehet tovább vinni. A tegnapi nap egy olyan közös közleményt írtunk alá, amiben leszögeztük, Trippon Norbert személyét tartjuk a legalkalmasabbnak erre a feladatra.”

Érdeklődtünk, kezdeményeznek-e tárgyalásokat a Momentummal arról, hogy ők is beálljanak a DK-s alpolgármester mögé. Kanász-Nagy kérdésünkre azt felelte: „azt gondolom, az ellenzéki együttműködést folytatni kell, ez meghozta a sikereket Újpesten, tehát minden szereplő részvételére szükség van. Ezt a helyi politikai szereplőknek és a budapesti vezetőknek kell meghozni ezt a döntést, ahogy 2019-ben is.”

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. szeptember 10. 17:17
Na, biztos ez is a Zorbán miatt van
Reszelő Aladár
2022. szeptember 10. 10:19
A Fidesz tavasszal bemutatta, hogy kívülről támadja Budapestet. Az egyesített ellenzék a külső kerületeket is csak minimálisan tudta elhozni és olyan szavazókörökben vesztett, ahol soha korábban, az időközi választások pedig ezt rendre visszaigazolják. A narancs szín utcáról utcára haladna belváros felé. Ha így haladnak a dolgok, a következő önkormányzati választáson a külső kerületek ismét visszatérnek. Újpest lesz az egyik legelső, ahol megköszönik a reszvételt.
fado
2022. szeptember 10. 07:08
Alkesz Gyurcsány le is hányhatja
LancelotDuLac
2022. szeptember 10. 00:27
Déri visszalépése - talán pisztolyt tartottak Déri fejéhez? xDDDD Megint a Gyurcsány xDDDD Miért nem Brüsszel vagy Soros, netán valamelyik piszok migráns xDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik