Ki kell állni az LMBTQ-közösség jogaiért? A Momentumban ez nem egyértelmű

2022. július 26. 06:30

Újpest momentumos polgármestere idén sem ment el a Pride-ra – pedig Cseh Katalin nagyon reménykedett benne –, sőt, korábban épp egy homofób Facebook-bejegyzéssel hívta fel magára a figyelmet. Szabó Balázs exjobbikos önkormányzati képviselő úgy véli, Déri Tibor nem homofób, és ugyan rengeteg vitájuk van, ám annak kifejezetten örül, hogy a baloldali politikus nem engedi be a kerületbe az LMBTQ-propagandát.

2022. július 26. 06:30
null
Nagy Gábor

Soproni Tamás momentumos terézvárosi polgármester a budapesti Pride-ra invitálta követőit közösségi oldalán. Cseh Katalin, Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselők és Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes pedig majdhogynem az első sorban vonultak a szombati rendezvényen, jelezvén, mennyire fontos ma számukra itthon kiállni a szexuális kisebbségek jogaiért.

– teszik fel többen a kérdést. Facebook-oldala alapján éppen Szarvas közelében horgászott, egy ponty is akadt a csalijára, bejegyzése pedig arra utal – elég csak az #együttacsalád tagre nézni –, hogy nem igazán keltette fel érdeklődését a hétvégi LMBTQ-rendezvény.

Dérivel legutóbb épp egy hónapja foglalkozott az országos sajtó, méghozzá a kormánypártisággal nehezen vádolható HVG, amikor is a IV. kerület első embere egy homofób viccet osztott meg közösségi oldalán. A politikus a főispáni cím, valamint a vármegyék visszahozataláról szóló, a parlament által már elfogadott javaslatot szerette volna kifigurázni a következőkkel:

„Az ispánság és a vármegye bevezetés után valahol a vidéken a faluba hírvivő érkezik. Pergeti a dobot, majd fennhangon így szól: – Két rossz hírt hoztam nektek! Az első, hogy az uraság ezentúl élni fog az első éjszaka jogával. – Valaki bekiabál a tömegből: – De hát az uraság b*zi! – Mire a hírvivő: – Ebből következik a második rossz hír…”

 

 

A „viccet” követően a HVG megkérdezte Gelencsér Ferenc pártelnököt, mennyire is tartja összeegyeztethetőnek a Momentum értékrendjével Déri bejegyzését, mire azt válaszolta: „Semennyire. Beszélni fogok Tiborral.” Déri homofób posztja még napokkal később is lázban tartotta a balliberális médiát, ezért az ATV Egyenes beszéd című műsorában Cseh Katalin üzent párttársának:

Nem így történt. Ahogy tavaly, úgy idén is horgászni ment családjával az LMBTQ-rendezvény helyett.

Nyíltsisakos ellenállásról viszont nem lehet beszélni, hiszen a baloldali polgármester törölte homofób posztját, azonban a tény, hogy az üzengetés ellenére sem ment el a szombati Pride-ra, arra utalhat, hogy a Momentum új vezetőjének nem nagyon van tekintélye a párton belül.

De előfordulhat az is, hogy a momentumos politikus azzal kalkulál: saját, baloldali támogatói és szavazói körében nem néznék túl jól, ha polgármesterként Újpestet képviselné egy kifejezetten a melegjogok mellett kiálló rendezvényen. Ősszel ugyanis ismét lesz egy időközi önkormányzati voksolás a kerületben, egy billegő körzetben, így kulcsfontosságú, hogy jelöltje ne hendikepről induljon. Ha nyíltan kiáll az LMBTQ-mozgalmak, jogok mellett, azzal egészen biztos muníciót szolgáltat azoknak a jobboldali pártoknak (Mi Hazánk, Fidesz-KDNP), amelyek szintén megmérettetik magukat, nem beszélve az UTE-szurkolók várható felháborodásáról.

Kérdésekkel fordultunk az újpesti polgármesterhez, hogy megtudjuk, miért nem ment el idén sem a szombati Pride-ra? Kapott-e felmentést a Momentum vezetőségétől, netán direkt ment szembe a vezetőség kérésével? Kalkulál-e a korábbi bejegyzése, illetve a mostani távolmaradása miatt párton belüli etikai vizsgálattal? A politikus azt írta válaszában, azért nem ment el az LMBTQ-eseményre, mert a családjával nyaralt. Hozzátette, hogy nem kért engedélyt a pártvezetéstől a távolmaradásra, mert a Momentum nem a „Fidesz”, és nem kalkulál etikai vizsgálattal sem.

Utóbbira azért is kérdeztünk rá, mert lapunk forrásai szerint a liberális párton belül egyáltalán nem nézik jó szemmel, hogy Déri kifejezetten jó viszont ápol a Demokratikus Koalíció alelnökével, Újpest országgyűlési képviselőjével, Varju Lászlóval.

Az egykori jobbikos viszont kiáll Déri Tibor mellett

Szabó Balázs, aki a Jobbik színeiben került be a IV. kerületi képviselő-testületbe, de ma már független képviselőként vesz részt a grémium munkájában, volt az egyetlen, aki nyíltan kiállt a városvezető mellett. A pálya jobboldala című podcast-műsorban mások mellett arról is beszélt, nagyon sajnálja, hogy a „homokoslobbi” megtámadta a momentumos polgármestert. Viszont azt semmiképp sem állítja, hogy Déri homofób lenne.

Szabót a Mandiner.hu is utolérte, megkérdezve, miért nem tartja homofóbnak a kerület első emberét. „Déri Tiborral ezer és egy vitám van, lényegében már alig valamiben tudok vele egyetérteni a város vezetését illetően, azt azonban meg kell jegyezzem, hogy amióta tavaly beleszaladt az emlékezetes Diákfesztes fiaskóba, melyet a helyi DK szervezett meg a háta mögött, azóta sokat tanult az esetből és ha nem is nyíltan,

Legalább ezt az egy ígéretét betartotta, Újpestre nem engedi be sem a Pride rendezvényeit, sem pedig a homokospropagandát.”

Úgy folytatta: „ahogy én is, úgy ő is három pici gyermek édesapja, ezért pontosan tudom, hogy személyesen hogyan vélekedik a homokospropagandáról és annak gyermekeinkre leselkedő veszélyeiről. Ráadásul itt Újpesten a Momentum többi önkormányzati képviselője és a Momentum-frakció vezetője is családos emberek, akik ugyancsak lesújtóan vélekednek a b*zifelvonulásról és nem is vesznek rajta részt. Bár tudom, Tibor nem kedveli a homoszexuálisokat, ennek ellenére nem állítom, hogy homofób lenne, de hogy nagyon nem szimpatizál a melegfelvonulással és hogy – szerencsére – legalább Újpesten nem segítette egy centivel se a homokoslobbi közéleti térnyerését, azt viszont igen.”

Szerinte Dérinek nem csupán hallgatással és burkolt üzengetésekkel kellene tudomásul vennie pártja „homokospárti” álláspontját, hanem tegyen is ellene,

Nyitókép: Facebook

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andreas1970
2022. augusztus 25. 09:12
Az LMBQT liberalis fanatikussag margojara. En multkor 2 transznemu hazassagarol neztem egy riportot. A 'no' ferfibol operaltatta magat 'nove', mert allitasa szerint 'ki nem allhatta', hogy reggelenkent peniszmerevedese van, mig a 'ferfi' nobol operaltatta magat 'ferfiva' hasonlo 'noi' okokbol. A hazassaguk egy kivulallo szamara boldognak tunhet, de Ok a vilag legboldogtalanabb emberenek es a transznemuseget atoknak tartjak, mert a 'testatalakito' mutet utan mindkettonek megszuntek a szexualis vagyai es keptelenek nemi eletet elni. Ezek utan jogosan tevodik fel a kerdes, hogy kik azok az emberek, szakemberek, akik ilyen ertelmetlen testcsonkito 'atalakito muteteket' tamogatnak ahelyett, hogy pszichologushoz kuldjek inkabb a transznemueket, hogy fejben fogadjak el a testuket, mert a testcsonkito mutetek nemcsak veszelyesek es dragak, de az egvilagon semmit nem oldanak meg. Raadasul az emberi test ugy tokeletes, ahogy azt a termeszet megalkotta, igy minden testcsonkito mutet ezt az allapotot csak rontani fogja.
Sulammit
2022. július 26. 11:54
Szerintem ez a botmixer folyamatosan be van tépve. Az tuttéró, hogy használ valamilyen szert. Déri pedig jól teszi, ha a saját családjával tölti a szabadidejét. Így tesz minden jó férj, jó apa.
istvanpeter
2022. július 26. 11:50
A Polgármester úr elfelejtette, hogy a szexuális aberráció jobb helyeken már alkalmazási feltétel.
csulak
2022. július 26. 11:46
degeneralt magamutogatok vagytok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!