Halálra ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

2022. szeptember 6. 12:56
Egy urmiai bíróság bűnösnek találta a két aktivistát „földi megrontás” vádjában.

Két LMBT-aktivistát ítéltek halálra Iránban – közölték jogvédő csoportok. Egy urmijai bíróság a 31 éves Zahra Seddiqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart „földi megrontás” vádjában találta bűnösnek.

A Hengaw Emberi Jogi Szervezet jelentése szerint azzal vádolták őket, hogy

a homoszexualitást népszerűsítettek, a kereszténységet hirdették és az iszlám köztársasággal szemben álló médiumokkal kommunikáltak.

Az iráni igazságszolgáltatás később megerősítette az ítéleteket, de azt mondta, hogy azok emberkereskedelemmel és nem aktivizmussal kapcsolatosak.

„A kibertérben megjelent hírekkel és a terjesztett pletykákkal ellentétben ezt a két személyt azzal vádolták, hogy nőket és fiatal lányokat vezettek meg, és a régió valamelyik országába csempészték őket” – jelentette a helyi igazságszolgáltatás Mizan nevű hírportálja.

A Norvégiában bejegyzett Hengaw szerint Seddiqi Hamedani, más néven Sareh a Törökországgal és Irakkal is határos Nyugat-Azerbajdzsán tartományban található, többségében kurdok lakta Naqadeh városából származik.

Az Amnesty International korábban „nemi szempontból nem konform emberi jogi aktivistaként” jellemezte,

akit „kizárólag valós vagy vélt szexuális irányultsága és nemi identitása, valamint a közösségi médiában közzétett, az [LMBT] jogok védelmében tett bejegyzései és nyilatkozatai miatt” vettek őrizetbe.

A jelentés szerint 2021 októberében tartóztatta le az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), amikor megpróbált átkelni Törökországba, hogy menedékjogot kérjen.

Nyitókép: Twitter

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne légy antiszemita. A zsidó törvény szerint jártak el:

Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Nem lájkolom, csak felhívom az itthoni, az európai biztonságban vitézkedő ilyen-olyan jogi aktivisták figyelmét, hogy van olyan hely a világon, ahol sokkal több tennivalójuk lenne. Igen, tudom, veszélyes, és ahhoz bátorság kéne. De ha ez visszatartja őket, akkor rólunk szálljanak le.

És? Mi a problémád ezzel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés