Texasi mészárlás után – a szabadság nem ez

2022. május 27. 18:11
Ami Amerikában a fegyvertartás ideológiája, az csupán egy látszatszabadság.

Helyi idő szerint kedden délután egy 18 éves fiú kioltotta tizenkilenc diák és két tanár életét. Az eset kapcsán felélénkült az amerikai fegyvertörvény körüli vita.

A szigorítás ellenzői – mint mindig – most is a szabadságot tűzték a zászlajukra. Szerintük jó ez így, mert ettől lesznek ők szabadok. Nekiugranak minden „szigorításpártinak”, miszerint azok a szabadságukat szeretnék elvenni.

No de kérem, szabadság ez?

Félreértés ne essék, tisztelem a fegyvereket. Szeretek lőtérre járni. Megtanítja az embert egy-két dologra, amikor elsüt egy gépkarabélyt. A fegyver csövét elhagyó lövedék, a kivetődő töltényhüvely, a fegyver visszarúgása és a lövedék útját álló célpont állapotváltozása mind-mind magában hordozza a maga tanulságát. 

Ezek a tanulságok hiányoznak Amerikában.

Egy erre szakosodott portál – már az is szomorú, hogy egyáltalán létezik erre szakosodott portál – negyvenöt lövöldözést gyűjtött össze Amerika területén, csupán májusban.

No de kérem, szabadság ez?

Nem az a szabadság, hogy elrabolhatom, majd megerőszakolhatom az első nőt akit meglátok az utcán, hogy utána bezárjam a pincémbe. Sarkítás, természetesen, de ez folyik Amerikában.

Attól nem leszek szabad, hogy megadom mindenkinek a lehetőséget arra, hogy olyat birtokoljon, aminek már csupán a birtoklása miatt is félelemben élhet a másik.

A szabadság mint fogalom annyit tesz, hogy bármit megtehetek. Viszont közben – a túloldalról – pedig ott van, hogy a másik is bármit megtehet, és akkor van neki szabadsága, ha ez így is marad. Magyarán én nem vagyok szabad, hiszen szabadságában nem limitálhatom – azaz nem tehetek meg bármit. Így ő sem szabad.

No de kérem, szabadság ez? 

Egészen egyszerűen

ami Amerikában a fegyvertartás ideológiája, az csupán egy látszatszabadság.

Amikor mindenki mindent megtehet, de közben senki sem tehet semmit. Több kutatás szerint is az amerikaiak 90%-a támogatja a fegyverbirtoklás szigorítását. S mégis, nem a többség akarata érvényesül. Nem, egészen egyszerűen a szabadság nem ez.

Nyitókép: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A sok lövöldözésnek nagyon nyilvánvaló társadalmi okai vannak, például a totális diverzitás. Egymással szemben mélyen bizalmatlan, gyökértelen társadalmi rétegek élnek egymás mellett, akik joggal tartanak egymástól, és csak a fegyverükben bízhatnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés