Texasi mészárlás után – a szabadság nem ez

2022. május 27. 18:11

Ami Amerikában a fegyvertartás ideológiája, az csupán egy látszatszabadság.

2022. május 27. 18:11
null
Varga Mátyás Zsolt
Mandiner

Helyi idő szerint kedden délután egy 18 éves fiú kioltotta tizenkilenc diák és két tanár életét. Az eset kapcsán felélénkült az amerikai fegyvertörvény körüli vita.

A szigorítás ellenzői – mint mindig – most is a szabadságot tűzték a zászlajukra. Szerintük jó ez így, mert ettől lesznek ők szabadok. Nekiugranak minden „szigorításpártinak”, miszerint azok a szabadságukat szeretnék elvenni.

No de kérem, szabadság ez?

Félreértés ne essék, tisztelem a fegyvereket. Szeretek lőtérre járni. Megtanítja az embert egy-két dologra, amikor elsüt egy gépkarabélyt. A fegyver csövét elhagyó lövedék, a kivetődő töltényhüvely, a fegyver visszarúgása és a lövedék útját álló célpont állapotváltozása mind-mind magában hordozza a maga tanulságát. 

Ezek a tanulságok hiányoznak Amerikában.

Egy erre szakosodott portál – már az is szomorú, hogy egyáltalán létezik erre szakosodott portál – negyvenöt lövöldözést gyűjtött össze Amerika területén, csupán májusban.

No de kérem, szabadság ez?

Nem az a szabadság, hogy elrabolhatom, majd megerőszakolhatom az első nőt akit meglátok az utcán, hogy utána bezárjam a pincémbe. Sarkítás, természetesen, de ez folyik Amerikában.

Attól nem leszek szabad, hogy megadom mindenkinek a lehetőséget arra, hogy olyat birtokoljon, aminek már csupán a birtoklása miatt is félelemben élhet a másik.

A szabadság mint fogalom annyit tesz, hogy bármit megtehetek. Viszont közben – a túloldalról – pedig ott van, hogy a másik is bármit megtehet, és akkor van neki szabadsága, ha ez így is marad. Magyarán én nem vagyok szabad, hiszen szabadságában nem limitálhatom – azaz nem tehetek meg bármit. Így ő sem szabad.

No de kérem, szabadság ez? 

Egészen egyszerűen

ami Amerikában a fegyvertartás ideológiája, az csupán egy látszatszabadság.

Amikor mindenki mindent megtehet, de közben senki sem tehet semmit. Több kutatás szerint is az amerikaiak 90%-a támogatja a fegyverbirtoklás szigorítását. S mégis, nem a többség akarata érvényesül. Nem, egészen egyszerűen a szabadság nem ez.

Nyitókép: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2022. május 28. 21:37
Általában a lövöldözők a gyógyszeripar áldozatai és erről viszonyleg kevés hír szól, pedig generációkat érint. Hiperaktív a gyerek? Puff egy pirula, mellékhatás? Kicsit több és durvább mellékhatás, mint amire szedi. A bűnözők általában nem regisztrált fegyver használnak, de amerikait és van rengeteg eset, amikor törvényes fegyvertartók ártalmatlanítanak bűnözőket. Talán ha kevesebb elmebeteget gyártanának és azoknak nem adnának fegyver, máris kevesebb hasonló eset történne. Törvénnyel nem lehet a bűnözőket korlátozni, csak a betartatásukkal. Elmebetegek meg ne rohangáljanak fegyverrel.
B_kanya
2022. május 28. 18:45
"Attól nem leszek szabad, hogy megadom mindenkinek a lehetőséget arra, hogy olyat birtokoljon, aminek már csupán a birtoklása miatt is félelemben élhet a másik." A lányok két legjobb barátja herr Heckler und herr Koch. Avagy Isten megteremté az embert, Winchester pedig egyenlővé tette őket.
annamanna
2022. május 28. 17:16
"Megakadályozott egy tömegmészárlást egy nő Amerikában: elővette a fegyverét és agyonlőtte az ámokfutót Félautomata fegyverrel támadt egy 37 éves férfi egy 30-40 fős társaságra a nyugat-virginiai Charlestonban, az Egyesült Államokban. Az egyik bulizó, egy nő az engedéllyel tartott fegyverével agyonlőtte, megmentve a barátai életét. A 37 éves Dennis Butlerre korábban rászóltak, hogy hagyja abba a száguldozást a lakópark környékén, mert gyerekek is játszanak arrafelé, írja a BBC. Később visszatért, és egy félautomata fegyverrel célba vette a csoportot, majd tüzet nyitott a bulizókra. Az egyik bulizó, a nő ezt észrevette, elővette az engedéllyel tartott fegyverét, és leterítette az ámokfutót, aki belehalt a sérüléseibe. A támadó büntetett előéletű volt, így legálisan nem kaphatott volna fegyvert. A rendőrség szerint a nő megmentette a társai életét. Nem árulták el a nevét, azt viszont igen, h nincs rendvédelmi múltja, tehát pl. nem rendőr, vagy volt rendőr. "Törvényesen viselte a fegyverét, és ahelyett, hogy elfutott volna a fenyegetés elől, szembenézett a veszéllyel és több életet is megmentett" - mondta a rendőrségi szóvivő. A nő a lövöldözés után a helyszínen maradt, és együttműködik a nyomozókkal. A rendőrség szerint nem emelnek vádat ellene, jogos önvédelemből lőtt. Az eset a hét eleji texasi iskolai lövöldözés után történt. Egy tizenéves fegyveres 21 embert - köztük 19 gyereket - ölt meg egy texasi általános iskolában egy legálisan vásárolt félautomata puskával. A támadás, amely az elmúlt évtized legsúlyosabb iskolai lövöldözése volt Amerikában, újból kirobbantotta a fegyverviselésről szóló vitát, amelyet az Egyesült Államok alkotmánya biztosít az amerikai állampolgároknak. Ennél az esetnél viszont életet mentett a nő alkotmányos joga, hogy fegyvert tarthat magánál." https://hirtv.hu/ahirtvkekhirei/megakadalyozott-egy-tomegmeszarlast-egy-no-amerikaban-elovette-a-fegyveret-es-agyonlotte-az-amokfutot-2545748
crydog
2022. május 28. 10:04
Bizony, az amerikai társadalom nem bízik semmiben, csak a saját fegyverei nyújtotta biztonságérzetben. Az a fene nagy szabadságérzet, nem kevés egóval megáldva - amivel az amerikaiak azért bőven el vannak eresztve - hajlamos önbíráskodásba átcsapni, Nem is csoda. Ilyen fokú bűnőzési statisztikák mellett egyenesen törvényszerű. A vadnyugat biztonságosabb volt anno..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik