Kukorelly: Ez a választás pontosan tükrözi, milyen a társadalom állapota

2022. április 9. 8:01
„Nekem az tetszik, ha jó és erős az ellenfél, és a kölcsönös megbecsülés az alap. Még a kérlelhetetlen küzdelem alatt is, előtte meg utána viszont mindenképp” – fogalmaz Kukorelly Endre író, újságíró, egykori képviselő Mandinernek küldött, választást értékelő írásában.

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb alanyunk: Kukorelly Endre író, költő, publicista, egykori LMP-s parlamenti képviselő, aki azt kérte, hogy interjú helyett hadd fejtse ki ő maga az álláspontját egy cikkben: itt közöljük írását.

***

Most mindenkiből – oké, sok mindenkiből – dől a tutifix igazság. Megmondta előre, majdnem-megmondta, na, erre aztán nem számított, és így tovább:

a magyarok reménytelenek vs. a magyarok végre magyarok,

ügyes-aljasul bepalizták a népet vs. na most újra megmutattuk a világnak, el kell innen menni vs. menjen, akinek nem tetszik stb.

Ez mind ráadásul stimmel is: a mélyen rögzült érdek- és értékszférájából kitekinteni, más értéket és érdeket akceptálni, elismerni, megérteni nem képes, nem hajlandó, az ezeréves kétosztatban magát komfortosan érző 4-5 millió ember legalábbis így éli meg. Triumfál vagy összeomlik, veni, vidi, vici és vae victis, nem látom esélyét, hogy kijöjjünk ebből. A bipolaritás antropológiailag determinált, jobb vs. bal, jó vs. rossz, túl könnyű mit kezdeni azzal, hogy mi (jó/korrekt/okos) vs. ti (rossz/inkorrekt/ostoba).

Az előre, nem hátra és a felfelé (nem lefelé) pontosan leírja a mai magyarok (nyilván nemcsak a magyarok, de maradjunk itthon: én biztos itthon maradok!) berögzöttségét. Azt, hogy az „eredmény” épp ilyen lett – irapuatói 0-6 vs. pozsonyi csata –, persze sok és a lényeghez képest jelentéktelen tényező okozta, hosszan sorolható, mindenki sorolja, nem sorolnám. Nem érdekes, nem érdekel, sok, unom, van más dolgom, attól függ, fogalmam sincs (hogy, csak egy példa, az ellenzék szempontjából jó ötlet volt-e az összefogás vagy sem). Legjobb szembenézni azzal, hogy

ez a választás pontosan tükrözi, milyen a társadalom szellemi-lelki, mentális állapota.

Ilyen.

Persze az összes, létező és megteremtendő erőforrást az oktatásba és a kultúrába kellene belenyomni, az oktatás szerkezetét úgy átállítva, hogy valamennyien a közösség, a polisz ügyeinek kritikusaivá, elrendezésének aktív cselekvőivé váljunk. Most nincs így.

Nagyon nincs így.

Nem érdekes/élvezetes törésvonalak húzódnak szabad és reflektált polgárok legkülönfélébb politikai ajánlatai közt, de áthidalhatatlan(nak tűnő), mélyülő a szakadék két (2!) oldal között, és mintha „mindenki” abban lenne érdekelt, hogy a „másik” odaát végképp megsemmisüljön.

Mintha egy futballcsapat akként akarna győzni, hogy az ellenfelét legéppuskázza.

A görög értelemben vett agón, a kérlelhetetlen, ám fair versengés legnagyobb híveként nekem az tetszik, ha jó és erős az ellenfél, és a kölcsönös megbecsülés az alap. Még a kérlelhetetlen küzdelem alatt is, előtte meg utána viszont mindenképp. Ahogy a költő és konzervatív gondolkodó T. S. Eliot írta A kultúra meghatározása című könyvében:

„a parlamentáris rendszer fönnmaradása mindenkor megköveteli, hogy ne mulasszunk el együtt ebédelni az ellenzékkel”.

Szóval, majd ha – akkor!

De akkor sem jön el a kánaán. Csak ennél szebben élünk majd, míg meg nem halunk.

 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Soproni Tamás: Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján

Baja Ferenc: Történelmi tévedés volt Márki-Zay stratégiája

Földi-Kovács Andrea: A magyar ember érzi, mikor szükséges a stabilitás

Ujhelyi István: Óriási hibának tartom a magyar szavazók lenézését

Fotó: Kulter

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi is egy tisztességes, erős ellenfelet szerettünk volna egy valódi szocdem párt személyében.
Az ellenzék régóta hiteltelen, ezért az ellenzéki szavazókkal közösen váltottunk le őket.

Schiffernél is rosszabb.

Túl van ez gondolva, Endre! Az igaz, hogy a magyar társadalom PONT
ILYEN, de veled együtt ilyen. A mi generációnk, amely békében
szocializálódott soha nem nem látta még ennyire brutálisnak a
történelmet, mint most és ez nagyon leegyszerűsítette a döntést.

Az emberek felismerték, hogy mi a különbség a maszlag és a valóság
között. Az árkokat tehát nem a két oldal, hanem maga a világ
történései ássák, és minél mélyebb ez az árok, annál polarizáltabb a
társadalom.

A két oldal közti különbség csupán annyi, hogy a való világ történéseit
vagy a maszlagot használja fel a hatalom megszerzésére. Ezúttal (is)
a szemüknek hittek az emberek.

Endre sem képes eljutni a dolgok eredőjéig.....a balliberális oldal nem tud mit kezdeni a nemzet fogalmával, s ugye teljesen normális dolog a Fidesz részéről, hogy nem tekinti partnernek azt ez ellenzéket, amely állandóan idegen segget nyal, állandóan külföldön árulja az országot. Endre, ezt hat osztállyal is látják az emberek......S várom a javaslatodat az ellenzék nemzeti programjára nézve, s tiltakozásodat az idegen érdekek ennyire látványos kiszolgálása ellen.

Kíváncsian olvasnék egy Rólad készült pszichológusi elemzést, igaz a kezdők feladnák, csak nagy klinikai tapasztalattal bírók lennének képesek erre.

Nyugaton tartósan élt zsidó értelmiségiként, rendelkezve némi összehasonlítási alappal a gazdaság és a kultúra bizonyos területein, Veled ellentétben másként látom a helyzetet, több bennem a megértés, a türelem, azzal együtt, hogy nem egyszer fogalmaztam meg kritikát a kormánnyal szemben. Ne haragudj, de a stílusod, a szókincsed cáfolja azt, hogy értelmiségi lennél.......nem tekintelek vitapartnernek.

Jobb írás, mint Kukorelly egyrészt-másrészt maszatolása.

Az ellenzéket a Nyugat pénzeli, tüzeli, irányítja. Az a szemérmetlen nemzetárulás, amit a képviselői az EU különböző posztjain és szintjein előadnak, normális ember számára CSAK visszatetsző lehet. Újhelyi és Gyurcsány leányok tevékenysége riasztó, sőt, félelem keltő. Sistereg a gyűlölet, mintha gyűlölet teljesítményben mérnék őket. Az O1G jelszavuk nemcsak nyomdafestéket NEM tűr, de szellemiségük hű tükre. Még az is lehet, h. aki valaha EZT, ÍGY kitalálta, elszégyelli magát, látva, mennyire közönségesen volt kontraproduktív.

Kukorelly attól valaki, h. beletagozódott ebbe a körbe, nem csoda, h. szelektíven lát.

A szocdem pártot meg a zsákmányhoz ragaszkodó kommunisták nem engedték újrafejlődni, azok a gazemberek, akiket simán lógatni kellett volna.

Evidencia, hogy a magyar társadalom ilyen, legalábbis, ahogyan egy választás tükrében látható / ez az optika eleve a harcra redukált társadalom-KÉPET mutatja , s nem "antropológiailag kódolt", hanem óhatatlanul redukált /. A magyar társadalom egyébként olyan, amilyen az azt alkotó emberek összessége. Ezt maradéktalanul csak a Szentháromság ismeri, mi emberek sokféle rész-szempontból, s ideiglenes szintetikus-képekből észlelhetjük, azaz, perspektivisztikusan. Tehát óvatosnak kell lenni a túl magabiztos kijelentésekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés