Karácsony brüsszeli embere elzárná a gázcsapot és a magyarokkal fizettetné meg a szankciók árát

2022. március 23. 8:15
Jávor Benedek a hvg.hu-nak írt cikkében úgy fogalmaz, megfizetjük a tanulópénzt azért, mert nem tanultunk a történelemből, számol be a Mediaworks Hírcentrum.

Oroszország teljes elszigeteléséről írt Jávor Benedek, aki jelenleg Karácsony Gergely megbízásából a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletét vezeti – számol be az Origo a Mediaworks Hírcentrumra hivatkozva. A hvg.hu portálon március elsején megjelent írásban a Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője egyértelművé tette, hogy „fájni fognak Európának is az Oroszország elleni szankciók, de a magas költségeket szerinte az embereknek meg kell fizetni.

A baloldali politikus úgy véli, Európa nem tehet túl sokat

Jávor szerint a legkisebb együttműködést sem szabad vállalni Oroszországgal. „A kooperációt, a kölcsönösen előnyös közös megoldások elvét ezért a biztonságos távolság elve fogja felváltani a politika, a gazdaság, a tudományos együttműködés területén, és mindenhol máshol. A kapcsolatok szétszálazása és elvágása fájdalmas folyamat lesz, és óhatatlanul sodor minket egy új hidegháború korszakába” – fejtegette Jávor. A baloldali politikus tehát már tényként, szinte célként kezeli, hogy hidegháborús időszak köszönt Európára, így hazánkra is. Ezt követően feltette a kérdést, „mit tehet Európa ebben a helyzetben?” A válasza szerint „az a szomorú igazság, hogy nem túl sokat”.

Azt ugyan elismerte, hogy a nyílt, katonai beavatkozást valamennyi mérvadó döntéshozó – érthető és támogatható módon – elutasítja. Azt viszont a baloldal számos más politikusához hasonlóan Jávor is felvetette, hogy Európa nyújthat valamilyen katonai támogatást – fegyverszállítások formájában – Ukrajnának. Ezzel Jávor Benedek is csatlakozott a baloldal hangulatkeltéséhez,

amivel Magyarországot belesodornák a háborúba.

A cikkében újabb és keményebb szankciókat is követelt Oroszország ellen, mert szerinte az addig meghozott uniós intézkedések nem elég hatékonyak. „Hozhatunk, és hoznunk is kell további szankciókat Oroszország ellen, az eddig nem érintett területekre, így az energiapiacokra is kiterjesztve a korlátozásokat. (...) Ennek megakadályozására azonban a mostani szankciók elégtelenek, kiterjedtebb, átfogó gazdasági nyomás kell, amely az energiapiacokat is érinti” – fogalmaz.

Jávor: Megfizetjük a tanulópénzt azért, mert nem tanultunk a történelemből”

Jávor szerint le kell állítani minden jelentős orosz beruházást az EU-ban, beleértve Paks II.-t, be kell fagyasztani a Gazprom tulajdonjogát négy németországi, egy cseh és egy osztrák föld alatti gáztározója felett a betárazott földgázzal együtt, be kell zárni az olyan intézményeket, mint a Budapestre települt Nemzetközi Beruházási Bank, és le kell állítani az olaj- és gázszállításokat is. „Ez fájni fog Európának, különösen azoknak az országoknak, amelyek szoros függésben vannak Oroszországgal vagy jelentős üzleti érdekeik vannak. A költségek magasak. Megfizetjük a tanulópénzt azért, mert nem tanultunk a történelemből” – írja. Jávor Benedek tehát gyakorlatilag minden orosz energiahordozótól, a földgáztól és a kőolajtól is megfosztaná Európát, így Magyarországot is, valamint leállítaná a paksi atomerőmű bővítését.

A Mediaworks Hírcentrum elemzése szerint a baloldali politikus által említett tanulópénz azt jelentené, hogy a magyar háztartásoknak azonnal

drasztikus rezsiár-emelkedést kellene elszenvedniük, a jelenlegi díj akár a négyszeresére is növekedne.

Ezenkívül leállna az ipar, súlyos gondok jelentkeznének a közlekedésben, az élelmiszeriparban is, az élet minden területén beláthatatlan következményekkel járna a Jávor szerint elkerülhetetlen totális bojkott Oroszországgal szemben.

Ezt egyébként meghatározó európai hatalmak sem támogatják, Németország már egyértelművé tette, hogy az energetika területén nem vezethetnek be teljes körű szankciókat, az orosz gáz és kőolaj számukra nélkülözhetetlen jelenleg. Legutóbb éppen hétfőn erősítette meg a német kormány, hogy ellenzi az orosz energiaimport azonnali leállítását, annak ellenére, hogy több EU-tagország embargóval sújtaná az orosz olaj- és gázimportot – olyan országok, persze, amelyek eleve kevés orosz gázt használnak. A német kormányszóvivő hétfőn közölte, a berlini kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy nem tudja nélkülözni az orosz olajimportot.

Szijjártó elutasítja a további szankciókat

A hétfői unió külügyminiszteri csúcsértekezlet után Szijjártó Péter ismét határozottan állást foglalt a további szankciók ellen. „Ne okozzunk nagyobb kárt magunknak, mint annak, akit szankcionálni akarunk” – mondta a büntetőintézkedésekről, hozzátéve: nem szabad európai uniós országok energiaellátását kockáztatni. Mint fogalmazott, Magyarország elvégezte a házi feladatát, a földgázrendszere hat szomszédos országgal is össze van kötve. Amennyiben a „környéken” nem termelnek ki újabb földgázforrásokat, akkor viszont lehetetlen eredményesen beszélni az újabb források bevonásáról. „Amíg ez a helyzet, a mi vörös vonalaink világosak, korlátozó intézkedéseket nem fogunk támogatni” – jelentette ki a külügyminiszter.

Ismert, hogy az elmúlt hetekben több baloldali politikus is arról beszélt, hogy fegyvereket kellene küldenünk Ukrajnába, illetve le kellene állítani az orosz gázimportot,

„zárjuk el a csapokat”, és függesszük fel a Paks 2 beruházást.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt több fórumon és interjúkban is azt követelte a kormánytól, hogy állítsa le Paks 2 engedélyezési eljárását. Ugyanezt akarja Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Dobrev Klára, valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és a Momentum. A DK európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor is azt fejtegette, hogy a paksi bővítés sorsa eldőlt az Ukrajna elleni orosz támadás pillanatában, szerinte az uniós szankciók miatt nem lesz lehetséges a finanszírozása.

A másik veszélyes és felelőtlen baloldali követelés, hogy Magyarország zárja el az oroszt gázt. A baloldali lista jelöltje, Kocsis-Cake Olivio az ATV-ben arról beszélt, hogy szerinte szankciókat kell kivetni az energiahordozókra is, tovább növelve ezzel a folyamatosan emelkedő energiaárakat. A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: „Tudja, Oroszország egy energia-nagyhatalom, abból van pénze háborúzni, úgy tűnik, ahogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni.”

(Fotó: Karácsony Gergely, az MSZP és Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje ivóvízzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatójuk után az I. kerületi Batthyány téren 2019. május 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon szégyellem, hogy ez az ügynök jávor Pannonhalmára járt gimnáziumba.

Te agyhalott!
Elég három-négy facebook bejegyzést elolvasni ettől a Jávortól. Egy igazi feketeöves magyargyűlölő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vétójoggal rendelkező öt állandó tagjáról ezt lehet tanulni:

1. A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népírtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

2. Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China’s Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népírtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

3. David E. Stannard könyve: American Holocaust, the Conquest of the New World, Oxford University Press, 1992. (Amerikai holokauszt, az Újvilág meghódítása)
Idézet egy méltatásból: Megsemmisítő leírása a halálnak, betegségnek, nyomorúságnak és apokaliptikus megsemmisítésnek, ami az amerikai indiánokat érte az 1492-t követő évszázadokban. (The Washington Post Book World)
És egy másikból: Stannard meggyőzően bemutatja, hogy ami történt az a legrosszabb demográfiai tragédia az emberi faj történelmében. (The Boston Sunday Globe)

A legelső gyarmatosítók között:
A portugálok 1415-ben kezdték (EU),
a spanyolok 1492-ben (EU),
az oroszok 1580-ban, (ENSZ Biztonsági Tanács),
a hollandok 1602-ben (EU),
a franciák 1605-ben (EU), (ENSZ Biztonsági Tanács),
az angolok (britek) 1607-ben (EU), (ENSZ Biztonsági Tanács).

4. A francia gyarmatosítók a világ hetedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat.
5. Az angolok a világ negyedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat.

Akik ilyen emberiség ellenes és háborús bűnökkel rendelkeznek, miért vétózhatják az ENSZ és maga a Biztonsági Tanács döntéseit?

Milyen érdekes. Szijjártó is és Jávor is bencés volt, Szijjártó egy sikeres, hívő a hazájáért rengeteget tevő ember lett, Jávor egy langyos elevickélő hazaáruló, vagy legalábbis a hazája ellen tevékenyen résztvevő gazember.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés