Márki-Zay csökkenő népszerűsége miatt elkezdődött a gondolkodás az esetleges lecseréléséről

2021. december 18. 16:41
Egymás után jönnek ki a Márki-Zay számára előnytelen számok: előbb a Soros-körhöz tartozó 444 küldte meg a selyemzsinórt, majd a Medián HVG-ben megjelentetett adatai, végül a Századvég számai vonták kétségbe a baloldal jelöltjének esélyeit.

Béres Sándor írása

***

Egymás után látnak napvilágot a Márki-Zay Péter számára előnytelen számok. Már mínusz húszpontos a baloldal miniszterelnök-jelöltjének elutasítottsága, ami októberben még csupán mínusz öt pont volt – derül ki a Századvég szombati, legfrissebb felméréséből, amely ismét arra enged következtetni, hogy

folyamatosan csökken Márki-Zay népszerűsége.

Elsőként a Soros-körhöz tartozó 444 küldte meg a selyemzsinórt

Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön a 444 megszellőztetett egy ellenzéki politikusok asztalára lerakott kutatást, amely szerint a Fidesz simán vezet az összefogott baloldallal szemben.

Az Iránytű Intézethez kapcsolt felmérés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna.

A hír megjelenése után több olvasónk is jelentkezett, mondván, őket felhívta hétvégén az Iránytű Intézet. Információink szerint a mérés azt is célozta, hogy megállapítsák: a balos összefogás vagy Márki-Zay személyét állítsák-e előtérbe a kampány során. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Lapunk a kutatás kapcsán pénteken felkereste az Iránytű Intézetet is. A szervezettől viszont azt a választ kaptuk, hogy a 444-en megjelent, azóta az Intézetükkel összekötött számsor „nem egy kutatás”, így nem tudják kommentálni. Erről pedig ide kattintva olvashat bővebben.

Érdekesség a felmérést illetően, hogy

bár Márki-Zay nem ismeri a kutatást, és szerinte az komolytalan, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke úgy tudja: az egyesült ellenzék kampánystábja rendelte meg a felmérést,

mely szerint vezet a Fidesz. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A HVG is megrendelt egy kutatást, de Márki-Zay annak sem örülhetett

Pénteken a HVG megbízására készített közvélemény-kutatás is nyilvánosságra került, amelyet a Medián készített. Az intézet 1000 fős mintában szereplők telefonos megkérdezésével végezte a felmérést, amelynek a HVG hetilapjában közölt adatai szerint 

az összes Mediánnak válaszoló 48 százaléka azt pártolta, hogy az Orbán-kormány a választások után is maradjon hivatalban,

és a 9 százaléknyi bizonytalan mellett csak 43 százalék voksolt a kormányváltás szükségességére. Ez összességében 9 százalékpontos kormányzati javulást jelent a szeptemberi Medián-méréshez képest. A Medián által készített kutatásról itt írtunk bővebben.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt követően már árulókról és miniszterelnökjelölt-cseréről beszélt

A fent említett kutatásokat követően Márki-Zay Péter elmondta: szerinte már az is elképzelhető, hogy a baloldalon előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével. „Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről” fogalmazott egy interjúban, hozzátéve, hogy szerinte a 444 által publikált közvélemény-kutatás is ennek lehetett egy eszköze.

Baloldal: Ideje mérlegre tenni az előválasztás óta eltelt időszak eredményeit

Információink szerint a baloldalon már elkezdődött a lehetséges jelöltek számbavétele arra az esetre, ha Márki-Zay körül végleg elfogy a levegő. Márki-Zay kijelentése után több baloldali forrásunk is arról beszélt, valóban ideje mérlegre tenni az előválasztás óta eltelt időszak eredményeit, Márki-Zay kampányának sikerességét. Ahogy egyikük fogalmazott: „egy ilyen szembenézés bizonyosan nem Márki-Zay további jelöltsége mellett fog érveket szolgáltatni”.

Egy általunk megkérdezett elemző szerint Márki-Zay csak előre menekül azzal, hogy maga lebegteti be az esetleges lecseréléséről szőtt terveket.

Ezzel mintegy megelőző csapást akar mérni a zuhanó népszerűsége miatt vele elégedetlenek terveire.

A Századvég felmérése is kétségbe vonta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének esélyeit

Mint arról fentebb röviden beszámoltunk, a Századvég legfrissebb felmérése is arra enged következtetni, hogy folyamatosan csökken Márki-Zay Péter népszerűsége. A Századvég decemberi közvélemény-kutatása szerint Márki-Zay Péterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalékuk kedvezőtlenül. Ez az adatsor is alátámasztja tehát a (Schmuck Erzsébet szerint) a baloldali koalíció kampánystábja által rendelt felmérés eredményét, ami 14 százalékos kormánypárti előnyt mutatott az egyesült baloldali listával szemben.

A Századvég felméréséből továbbá kiderült az is, hogy jelentősen csökkent Márki-Zay népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta, októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül. A Századvég kutatásának eredményeiről ide kattintva olvashat bővebben.

Kapcsolódó

Összevissza beszél az ellenzék a számukra előnytelen kutatásról
A Mandiner olvasói szerint az Iránytű Intézet kutatott, az Intézet szerint ez nem kutatás. Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan, Schmuck Erzsébet viszont úgy tudja, az ellenzék kampánystábja rendelte meg a baloldal számára kellemetlen felmérést. Bővebben is érdekel...

***

 

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 353 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ELŐVÁLASZTÁÁÁÁÁÁÁÁAÁS!

Amúgy valami van a levegőben, ugyanis:

Természetesen a telex-444-hvg médiafalanxban teljes HÍRZÁRLAT van a témáról, egész egyszerűen nincs ilyen hír... tehát nem hír egy olyan kvk, amely az összellenzéki - nemrég üstökösként ünnepelt - kormányfőjelölt 15%-pontos zuhanását méri.

Es akkor EZEK kesmáznak rendületlenül... (gondolom nincs senkiben egy szemernyi kétség srm, hogy ki uralná mindhárom portált, ha éppenséggel 15%-pontos erősödést mértek volna Márki-Zaynak...)

Fletó következő fb posztja:

"Péter mögül elment a támogatás."

:)))))

Szép találat. :)

Még egyszer, sokadszorra, kórusban:
ELŐVÁLASZTÁÁÁÁÁÁÁÁS!

Szerintem megnyerették vele.

Baloldal: Ideje mérlegre tenni az előválasztás óta eltelt időszak eredményeit

Kevés. Már az előválasztás ötletét és meg kéne vizsgálnotok, mint a választóitokból bohócot csináló eszközt.

"Már csak a jókedv és humor hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik."

Orbán Viktor, 2019. február 10.

:)

INTEGRATÍV :)))))))))

Azt mondták, összesen kb 800000 ember szavazott, a többségük személyesen.
Ha összehasonlítom a regisztráció nélküli oltás első hetének szintén kb 800000 fős részvételét, szembetűnő, hogy az utcán jelentősen többen voltak az oltásra várók, mint a szavazni akarók.
Szerintem nagy számot mondtak be.

Vágó Pista? Kálmán Olga? Esetleg George Clooney?

Szia!:-))
Valami stratégia van. Szerintem a nyerés pillanatában tudták, hogy beáldozzák. MZP ugyan Péter, de palira vették.
Ez onnan látszik, hogy MZP egyedül járja az országot. Van olyan nap, hogy négy helyen tart lakossági fórumot (Hódmezővásárhelyen nem)
és mindig egyedül van, a hat pártból soha senki nem támogatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés