Összevissza beszél az ellenzék a számukra előnytelen kutatásról

2021. december 17. 17:41

A Mandiner olvasói szerint az Iránytű Intézet kutatott, az Intézet szerint ez nem kutatás. Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan, Schmuck Erzsébet viszont úgy tudja, az ellenzék kampánystábja rendelte meg a baloldal számára kellemetlen felmérést.

2021. december 17. 17:41
null

Béres Sándor írása

***

Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön a 444 megszellőztetett egy ellenzéki politikusok asztalára lerakott kutatást, amely szerint a Fidesz simán vezet az összefogott baloldallal szemben.

A felmérés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna.

A kutatás során a Mandiner olvasóit is felkeresték

Cikkünk megjelenése után több olvasónk is jelentkezett, mondván, őket felhívta hétvégén az Iránytű Intézet. Információink szerint a kérdések nagy része Márki-Zay Péter személye körül forgott. A kérdőívben nyitott kérdések is szerepeltek, amelyekben Márki-Zay Péter rossz tulajdonságait, negatív személyiségjegyeit maguktól kellett megmondani a válaszadóknak. Forrásaink szerint a baloldal számára kiábrándító eredmények születtek, amikor ugyanazokat a kérdéseket tették fel Márki-Zay és Orbán Viktor kapcsán is.

A mérés azt is célozta, hogy megállapítsák: a balos összefogás vagy Márki-Zay személyét állítsák-e előtérbe a kampány során.

A kérdezők hazánk uniós tagságával összefüggésben is kérdezték a polgárokat. Azt pedig már egy neve elhallgatását kérő forrásunk mondja, hogy a baloldal többek között arra a vádra szeretné építeni a kampányát, miszerint a kormány kilépne az Európai Unióból. Kampányukra rálátó forrásaink szerint ez azért is kockázatos, mert a baloldali összefogás egyik vezető személyiségéről durva EU-ellenes felvételek keringenek a neten.

Az Iránytű-mérés információink szerint kilenc baloldali politikus (Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Dobrev Klára, Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Karácsony Gergely) népszerűségét is mérte. Forrásaink szerint a pártok összefogásához hasonlóan az ő népszerűségük is lejtmenetben van.

Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan

Márki-Zay Péter a Magyar Hang megkeresésére pénteken Kunhalmi Ágneshez hasonlóan tagadta, hogy megkapta volna a közvélemény-kutatást, állítása szerint a létezéséről is csak a sajtóból értesült.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a lapnak elmondta azt is, hogy a kutatásért nem fizettek egyetlen fillért sem.

Márki-Zay hozzátette, hogy bár nem kapta meg a kutatás összefoglalóját, szerinte ez a felmérés „nem reprezentatív”, hiteltelen, komolytalan. Márki-Zay véleményéről a kutatást illetően ide kattintva olvashat bővebben.

Schmuck Erzsébet: Az ellenzéki kampánystáb rendelte meg a kutatást, mely szerint vezet a Fidesz

A kutatással kapcsolatban az LMP társelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: nem korrekt, hogy a 444 úgy jelentette meg a cikket, hogy egyetlen pártot sem kérdezett meg erről. Legalábbis az LMP-t nem kérdezték meg – fogalmazott. Kiderült az is:

az LMP társelnöke úgy tudja, hogy az egyesült ellenzék kampánystábja rendelte meg a felmérést.

Hozzátette: a pártelnökök még nem látták a dokumentumot, még nem vitatták meg az eredményeket a kutatókkal. Az LMP társelnökét megkérdezték arról is, mit gondol az eredményekről. „Azt gondolom, hogy itt valami nem pontos. Azért az nem létezik, hogy egyik pillanatról a másikra az ellenzék támogatottsága ekkorát esik” – fogalmazott Schmuck. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Lapunk megkereste a felmérés kapcsán az Iránytű Intézetet, és a következő kérdéseket tettük fel a szervezetnek:

  • Valóban végeztek-e kutatást december első felében?
  • Ki rendelte meg a kutatást?
  • Ez a kutatás-e az, amiről a 444 beszámolt a csütörtöki cikkében?
  • Elküldik-e nekünk a kutatási összefoglalót?

Az intézettől kapott választ az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

„Közlemény a 444.hu-n megjelent számsorral kapcsolatban

A 444-en tegnap megjelent, azóta az Intézetünkkel összekötött számsor nem egy kutatás, így nem tudjuk kommentálni. A kutatásnak módszertana, kutatója, aláírója, írásos nyoma van. Ilyen országos anyagunk két hónapja nem készült; ezekkel a korábbi kutatásokkal kapcsolatban bármikor, bárki számára rendelkezésre állunk.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Somaa
2021. december 19. 11:50
Hazug patkány firkász cseléd... már a címben két aljas náci hazaáruló féreg hazugság van. Mivel abszolút nem beszélnek összevissza... ez a hamis kutatás pedig pöcében úszó szargalacsin értékű, amit csak idióták nem tudnak...
Augustus1
2021. december 18. 13:34
Nem szabad kényelmesen hátradőlni. Minden azon múlik, mindenütt 1-1 közös jelöltet állítanak-e a libsibolsik. Ez a belviszály simán lehet megjátszott is.
roughneck
2021. december 18. 10:40
Egyre jobb a sztori. Hajaz a "Karacsony-fele ingatlanmutyi"-ra. Mi nem tudunk semmirol, ki rendelte meg a kuatast, ha megrendelte, akkor miert ez lett az eredmeny, ha vki megrendelte, akkor mi miert nem tudunk rola... Ilyen a meseben nincs!
flesh ripper
2021. december 18. 04:56
Óriási tragédia, hogy a prognózisok szerint, 22-után nem lesznek lámpavasas akasztások, társadalmi-, foglalkozási és vállalkozói csoportok ellehetetlenítése, páncélvonattal száguldozó, gyilkolászó leninfiúk, vagyonfosztások, a fideszesek válogatás nélküli meghurcolása, a hazafiak üldözése, börtönbe zárása, nem lesz Alaptörvény-megsemmisítés, anarchia, homokos-házasság, pedofília-megdicsőülés, államcsőd, nyugger-kifosztás, rezsi-drágítás, eladósítás, a nemzeti vagyon elkótyavetyélése, adónövelés, a határon túli magyarság kitaszítása... Nem lesz itt moslék-ámokfutás, tébolyult-uralom, hazaáruló-rémuralom! Itt 2/3 ++ Fidesz győzelem lesz! Patrióta diadal. A Haza felvirágzik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!