A világelitbe várják a magyar gazdaságot

2021. december 8. 17:30

Szajlai Csaba
Magyar Nemzet
Az OECD szakértői szerint a magyar gazdaság növekedésének motorja a beruházások és a fogyasztás lehet.

„Két fontos gazdaságpolitikai elismerést is bezsebelt Magyarország az elmúlt napokban. Mindkettő azt jelenti, hogy nem pusztán az elmúlt évek gazdaságpolitikája volt sikeres, hanem az újraindításé is. Ráadásul az elemzések külföldről érkeztek, aligha foghatók rájuk, hogy a kormány rendelte meg a »házi« szakértőktől.

Konkrétan: az OECD előrejelzése szerint idén 6,9 százalékkal bővül gazdaságunk, ami két százalékkal (!) jobb prognózis a világ legfontosabb gazdaságait tömörítő szervezet korábbi elemzésénél, valamint az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research szakértői azt jósolják: hazánk esetében csak két év késést okoz a világjárvány, és így az eredetileg várt 2025 helyett 2027-re érheti el a legfejlettebb országok jóléti szintjét.

Kezdjük utóbbival, tekintettel arra, hogy akkor, amikor 2020 januárjában Orbán Viktor bejelentette: 2030-ra lőtávolba kerülhet a nyugati jólét, sokan kifogásolták optimista előrejelzését. Pedig a miniszterelnök nem tett mást, csak matekozott: immár több mint fél évtizede jelentősen bővül a magyar gazdaság, és ezen logika mentén a tavalyi év elején (a világjárvány előtt) még úgy tűnt, tíz év leforgása alatt behozzuk a fejlett Nyugatot. A hőn áhított célt, amelyért 1990-ben rendszert váltottunk. A kormányfő ígérete amúgy cseppet sem volt rózsaszín: az EU átlagának 85 százalékos szintjét – ez nagyjából Olaszország és Spanyolország átlaga – célozta meg, a jelenlegi, több mint hetvenszázalékos magyarországi fejlettséghez képest.

Arról, amiről a miniszterelnök egy Kormányinfón értekezett, most közgazdasági elemzés készült. A fentebb már említett, az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research kutatása azt vizsgálta, hogyan hat a világjárvány a globális jóléti egyenlőtlenségre, illetve azon belül Magyarország mikor éri el a legfejlettebb országok jövedelmi szintjét.

***

A magyar gazdaság növekedésének motorja a beruházások és a fogyasztás lehet, amit tovább támogathat a munkanélküliség folyamatos csökkenése, a visszapattanást segítette a gyors oltási program és a korai nyitás – vélik az OECD szakértői, akik 2021-ben 7,5 százalékos költségvetési hiányt jeleznek előre, és a fiskális politika fokozatos konszolidálódására számítanak 2023-ig. Prognózisuk másik megállapítása, hogy évente csaknem kétszázalékos csökkenés várható az államháztartási hiány mértékében. Az államadósságnál pedig szintén csökkenő pályával számol a dokumentum. ...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéki szavazók gondolkozzanak el ezen... Ez olyan tény, mely a legelemibb érdekét szolgálja még a fanatikus ellenzéki szavazónak is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés