Új-Zélandon aláírásgyűjtés indult az ország nevének megváltoztatására

2021. szeptember 14. 15:43
A csendes-óceáni szigetország új hivatalos neve a petíció értelmében Aotearoa lenne.

Aláírásgyűjtést indított kedden az egyik új-zélandi párt az ország hivatalos nevének megváltoztatására. A csendes-óceáni szigetország új hivatalos neve a petíció értelmében az őslakos maorik által használt Aotearoa lenne, amelynek leggyakoribb fordítása „a hosszú fehér felhő földje”. A szónak azonban vitatott a története, a feltételezések szerint eredetileg ugyanis csak az Északi-szigetre, és nem az egész országra használták.

Az őslakosok érdekeit képviselő Pati Maori (Maori Párt) emellett azt is szeretné, ha 2026-ra a települések is visszakapnák maori elnevezésüket – közölték a párt társvezetői, Rawiri Waititi és Debbie Ngarewa-Packer.

Rég itt lenne az ideje, hogy a maori nyelvet visszaállítsák ennek az országnak az első számú és hivatalos nyelvévé. Polinéz ország vagyunk, Aotearoa a nevünk”

– fogalmazott Rawiri Waititi, hozzátéve, hogy az őslakosoknak „halálosan elegük van” az ősi nevek elkorcsosításából és semmibevételéből.

Ez a 21. század, változások kellenek

– jelentette ki.

Debbie Ngarewa-Packer hozzáfűzte, hogy a névváltoztatások és a gyarmati irányvonal az oktatási rendszerben azt eredményezte, hogy a maori nyelv ismerete 90 százalékról 26 százalékra szorult vissza 1910 és 1950 között az őslakosok körében, manapság pedig 20 százalék körüli.

Az ország hivatalos nevének megváltoztatása segítene „visszaállítani a nyelvünk helyzetét” – vélekedett Debbie Ngarewa-Packer. Új-Zélandon sok vállalkozás és minisztérium, kormányzati hivatal már használja az Aotearoa elnevezést, amelyet az útleveleken is feltüntetnek. Az angol és az új-zélandi jelnyelv mellett a maori nyelv 1987 óta az egyik hivatalos nyelv a szigetországban.

(MTI)

Nyitókép: Anthony Wallace / AFP. Illusztráció.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A dolog lényege, hogy pubertás korban a tinédzserek jelentős része még csak próbálgatja a nemi sémákat.
És jön a lánglelkű aktivista, előhúz egy kockás papírt és megkérdezi: volt e már életedben akár egyetlen eset is amikor felizgultál azonos neműre, vagy ölelgettél, simogattál a nemedbe tartozót. Ha nem, akkor még a következő kérdéssel buzivá tudnak verbuválni: volt-e életedben olyan álmod, amiben hasonló neművel szexeltél? Ha bármelyik kérdésre egy halovány igen a válasz, akkor a háromgyerekes családanya is visszamenőleg leszbikusnak, jobb esetben biszexnek minősül. Hát így lesz aztán az 5%-ból akár 10% is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés