Tíz nappal a pályázat benyújtása előtt létesítették a nyertes váci telephelyet Csehék

2021. július 27. 21:01
A Pannónia Nyomda Kft. a budapesti olimpiához kapcsolódó pályázat beadása előtt 10 nappal jegyezte be telephelyét Vácon.

„Téved, aki a Demokrata tegnapi cikke után azt gondolta, hogy nem tartogat több érdekes részletet a Cseh Katalin körül kibontakozó botrány” – olvasható a Magyar Nemzet keddi cikkében. A portál újabb részleteket tárt fel a Momentum európai parlamenti képviselője körül kialakult ki botrányban.

A Momentum által megfúrt budapesti olimpiára hivatkozva nyertek tízmilliókat Cseh Katalinék
Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

A Magyar Nemzet újabb érdekes összefüggésre bukkant – pályázat megnyílása után jegyzett be kedvezményezett fióktelepet a cég

Cseh Katalinék nem mindennapi körülmények között szerezték meg azt a nagyjából hetvenmillió forintos támogatást, amelyhez a megbuktatott hazai olimpiára is hivatkozva jutottak hozzá – írja a Magyar Nemzet. A napilap cikkében beszámol arról, hogy a Cseh Katalin által vezetett Pannónia Nyomda Kft. tíz nappal azelőtt jegyeztetett be új telephelyet Vácon, hogy benyújtották azt a pályázatot, amelyen végül 68 millió forint EU-támogatást nyertek. 

Az EU-s forrásokból finanszírozott Széchenyi 2014–2020 program Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának említett pályázatára 2016. június 13-ától lehetett beadni az igényeket. A Pannónia Nyomda Kft. több éven át kizárólag egy Budapest XIII. kerület Frangepán utcai címre bejegyzett székhellyel rendelkezett. A helyzet éppen 2016 közepén változott meg, június 27-én, vagyis a pályázat megnyílása után nem sokkal egy váci fióktelepet jegyeztek be. Pályázatát pedig a cég 2016. július 8-án már be is nyújtotta. 

Mindez abban az esetben lényeges, ha a cég regionális beruházási támogatásra pályázott. Ez esetben ugyanis a kiírás szerint budapesti székhellyel rendelkező cég nem kaphat támogatást projektjéhez, 

a váci telephellyel rendelkező cégek projektjeit viszont akár 55 százalékban is támogathatták.

Cseh Katalinék cége a pályázati projekt összköltségének 50,9 százalékát kapta támogatásként. Ezzel összesen 68,1 millió forintot nyertek el.

Cseh Katalinék a pályázati dokumentumban az alábbi szöveggel indokolták azt, hogy a pályázatot a váci telephelyről nyújtották be: „Vác, a Dunakanyar déli kapujaként ismert település. A város közigazgatási központ, fejlett iparral rendelkezik. A választás indoklása. Vác egy folyamatosan fejlődő járásközponti település. A 33 475 főt számláló város a 2014-20-as uniós forrásokból jelentős összeget tervez iparterületek kialakítására, a városias jelleg erősítésére, a munkába állást elősegítő intézkedésekre, a várost elkerülő, az ipari területeket a főutakhoz kapcsoló utak építésére fordítani. A város által megfogalmazott fejlesztési célok segítik projektünk megvalósítását. A térség elérhetősége tovább fejlődik az M2-es főút 2x2 sávossá fejlesztése révén. A város és vonzáskörzete megfelelő humánerőforrást biztosít. A tervezett projekthelyszín kiválóan megközelíthető, infrastrukturális ellátottsága kedvező. A bérleményről. A város déli ipari területén, közvetlen közelében a 2 sz. főútnak található az Nova-Inn Korlátolt Felelősségű Társaság 1619,23 alapterületű összközműves ingatlana. Az épület 3 szintes, irodákkal, a földszinten 1482 nm csarnokterülettel. Az utcáról az épületbe akadálymenetesen jutunk és az épületen belül történő anyagmozgatásnak több oldalról megoldott. Az épület első emeletén, mintegy 200 nm-es alapterületen a megvalósításához szükséges infrastruktúra áll rendelekzésre (Recepció, tárgyaló, kutatói szoba, raktár, műhely, labor). Az ingatlan klimatizált. A projekt számára fontos elektromos hálózati teljesítmény jelenleg is adott.”

A váci fióktelep.<br>Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A Pannónia Nyomda Kft. 2018 májusában újabb fióktelepet létesített a Nógrád megyei Szirákon is. A cég ezzel a telephellyel vett részt a szintén uniós pénzt jelentő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program egyik pályázatán, és idővel nyert is, 217,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A dotáció – a döntés értelmében – 45 százalékát fedezte a megvalósítani kívánt fejlesztésnek.

Habár a kondíciók többször is módosultak, a pályázati kiírásokban rendre szerepelt (lásd: lenti ábra), hogy nem támogatható olyan regionális beruházás, amely Közép-Magyarországon, vagyis például a fővárosban valósul meg. Az új telephely bejegyzése eszerint mindenképp előnyös egy budapesti cégnek, amennyiben egy ilyen pályázaton regionális beruházási támogatást szeretne elnyerni, hiszen amennyiben innen pályázik, attól függően, hogy kis- vagy középvállalkozás, ezzel akár 45-55 százaléknyi támogatásra is jogosult lehet.

Fotó: Magyar Nemzet

***

Mit tudunk eddig Cseh Katalin céges ügyeiről? – Három percben összefoglaltuk.

A titokzatos videótól a Momentum vezető politikusáig

1. Titokzatos csomag érkezett vasárnap a Bennfentes.net portál szerkesztőségébe. A felvételen egy „Anonymus-maszkos” alak azt ígérte hétfőn lebuktat egy kétszínű politikust. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

2. Az Anonymus hétfőn ígéretéhez híven jelentkezett is az újabb videóval, a Bennfentes.net szerkesztősége pedig kiderítette: vezető momentumos politikusról szólhat az EU-s támogatások körüli botrány. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

3. Kiderült az is: a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi unió támogatáshoz jutottak. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

4. Megszólalt Cseh Katalin a korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

Gyanús pályázati manőverek, feljelentés és GVH-vizsgálat

5. Az Origo csütörtöki cikkéből azonban kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan cég, amellyel ugyanazon a ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

6. A Momentum EP-képviselőjének családi cége 285 millió forint uniós forráshoz jutott, pedig nemrég még a Magyarországnak járó EU-támogatások felfüggesztéséért lobbizott. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

7. Orosz Anna, a Momentum alelnöke is megszólalt az ügyben. Szerinte nincs itt semmi látnivaló, sőt, teljesen rendben van, ha kisvállalatokhoz jut az EU pénze. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

8. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

9. Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

10. Péntek délután az is kiderült, hogy a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított a Pannónia Nyomdánál. A cég a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal kötött szerződést, amelyet idén márciusban módosították, ebben a pandémiára előre nem látható okként hivatkoztak. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

11. Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

12. A Cseh Katalin által vezetett cég budapesti olimpiához kapcsolódó pályázata előtt 10 nappal jegyezték be a Pannónia Nyomda telephelyét Vácon, mert így jóval nagyobb támogatáshoz jutott. –> Bővebben is el szeretném olvasni!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hölgyeim,Uraim!

Csak nyugalom. Ez még az első felvonás. Még senkit sem vádoltak meg csalással, törvénysértéssel. Az ügyészség - ahogy ez más esetben is teszi - ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot. Még az sem zárható ki, hogy a NAV is bekapcsolódik. Egy ilyen vizsgálat akár egy évig is eltarthat, mire vádemelésre, vagy megszüntetésre kerül sor. Aktív koromban szakértőként én is bekapcsolódtam egy ilyen vizsgálatban. Így vannak tapasztalataim.

Továbbá itt van az ártatlanság vélelme.
,,A jogban az ártatlanság vélelme alkotmányos alapelv, amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.,,

Nyugalom. Minden ki fog derülni. A vádat az ügyészség, az ítéletet pedig a bíróság fogja meghozni.

,,mert ő a pályázat idején annyira nem volt ellenzéki, hogy még a pártja se volt megalapítva.,,

,Cseh Katalin ,,2015 óta tagja, egyben alapítója a Momentum Mozgalom elődjének számító Momentum Mozgalom Egyesületnek, majd 2017-es párttá alakulását követően annak nemzetközi kapcsolattartója, valamint az egészségügyi munkacsoportjának vezetője volt. ,,

Ebben tévedsz. Amennyiben nem működött és most sem működik, az jogtalan igénybevételnek minősül és a támogatást kamataival együtt vissza kell fizetni.
Azt nem tudom, hogy még hatályos e az a törvény, mely szerint, ha jogtalan igénybevétel történt akkor a cég öt évig nem kaphat támogatást.

,,Így van, pontosan erről beszélek. ,,

Nem erről beszélsz. CsK először - 2015 évtől - a politikai egyesületnek volt a tagja, amely párttá alakult és alapító tagja lett. A pályázat pedig 2016-ban lett beadva, a szerződés kötés akár 2017 évre is áthúzódhatott. A vizsgálat majd erre is fényt derít.
Nem értem, hogy miért van ez a nagy izgalom. Te érted?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés