Tíz nappal a pályázat benyújtása előtt létesítették a nyertes váci telephelyet Csehék

2021. július 27. 21:01

A Pannónia Nyomda Kft. a budapesti olimpiához kapcsolódó pályázat beadása előtt 10 nappal jegyezte be telephelyét Vácon.

2021. július 27. 21:01
null

„Téved, aki a Demokrata tegnapi cikke után azt gondolta, hogy nem tartogat több érdekes részletet a Cseh Katalin körül kibontakozó botrány” – olvasható a Magyar Nemzet keddi cikkében. A portál újabb részleteket tárt fel a Momentum európai parlamenti képviselője körül kialakult ki botrányban.

A Momentum által megfúrt budapesti olimpiára hivatkozva nyertek tízmilliókat Cseh Katalinék
Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

A Magyar Nemzet újabb érdekes összefüggésre bukkant – pályázat megnyílása után jegyzett be kedvezményezett fióktelepet a cég

Cseh Katalinék nem mindennapi körülmények között szerezték meg azt a nagyjából hetvenmillió forintos támogatást, amelyhez a megbuktatott hazai olimpiára is hivatkozva jutottak hozzá – írja a Magyar Nemzet. A napilap cikkében beszámol arról, hogy a Cseh Katalin által vezetett Pannónia Nyomda Kft. tíz nappal azelőtt jegyeztetett be új telephelyet Vácon, hogy benyújtották azt a pályázatot, amelyen végül 68 millió forint EU-támogatást nyertek. 

Az EU-s forrásokból finanszírozott Széchenyi 2014–2020 program Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának említett pályázatára 2016. június 13-ától lehetett beadni az igényeket. A Pannónia Nyomda Kft. több éven át kizárólag egy Budapest XIII. kerület Frangepán utcai címre bejegyzett székhellyel rendelkezett. A helyzet éppen 2016 közepén változott meg, június 27-én, vagyis a pályázat megnyílása után nem sokkal egy váci fióktelepet jegyeztek be. Pályázatát pedig a cég 2016. július 8-án már be is nyújtotta. 

Mindez abban az esetben lényeges, ha a cég regionális beruházási támogatásra pályázott. Ez esetben ugyanis a kiírás szerint budapesti székhellyel rendelkező cég nem kaphat támogatást projektjéhez, 

a váci telephellyel rendelkező cégek projektjeit viszont akár 55 százalékban is támogathatták.

Cseh Katalinék cége a pályázati projekt összköltségének 50,9 százalékát kapta támogatásként. Ezzel összesen 68,1 millió forintot nyertek el.

Cseh Katalinék a pályázati dokumentumban az alábbi szöveggel indokolták azt, hogy a pályázatot a váci telephelyről nyújtották be: „Vác, a Dunakanyar déli kapujaként ismert település. A város közigazgatási központ, fejlett iparral rendelkezik. A választás indoklása. Vác egy folyamatosan fejlődő járásközponti település. A 33 475 főt számláló város a 2014-20-as uniós forrásokból jelentős összeget tervez iparterületek kialakítására, a városias jelleg erősítésére, a munkába állást elősegítő intézkedésekre, a várost elkerülő, az ipari területeket a főutakhoz kapcsoló utak építésére fordítani. A város által megfogalmazott fejlesztési célok segítik projektünk megvalósítását. A térség elérhetősége tovább fejlődik az M2-es főút 2x2 sávossá fejlesztése révén. A város és vonzáskörzete megfelelő humánerőforrást biztosít. A tervezett projekthelyszín kiválóan megközelíthető, infrastrukturális ellátottsága kedvező. A bérleményről. A város déli ipari területén, közvetlen közelében a 2 sz. főútnak található az Nova-Inn Korlátolt Felelősségű Társaság 1619,23 alapterületű összközműves ingatlana. Az épület 3 szintes, irodákkal, a földszinten 1482 nm csarnokterülettel. Az utcáról az épületbe akadálymenetesen jutunk és az épületen belül történő anyagmozgatásnak több oldalról megoldott. Az épület első emeletén, mintegy 200 nm-es alapterületen a megvalósításához szükséges infrastruktúra áll rendelekzésre (Recepció, tárgyaló, kutatói szoba, raktár, műhely, labor). Az ingatlan klimatizált. A projekt számára fontos elektromos hálózati teljesítmény jelenleg is adott.”

A váci fióktelep.<br>Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet
A váci fióktelep.
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A Pannónia Nyomda Kft. 2018 májusában újabb fióktelepet létesített a Nógrád megyei Szirákon is. A cég ezzel a telephellyel vett részt a szintén uniós pénzt jelentő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program egyik pályázatán, és idővel nyert is, 217,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A dotáció – a döntés értelmében – 45 százalékát fedezte a megvalósítani kívánt fejlesztésnek.

Habár a kondíciók többször is módosultak, a pályázati kiírásokban rendre szerepelt (lásd: lenti ábra), hogy nem támogatható olyan regionális beruházás, amely Közép-Magyarországon, vagyis például a fővárosban valósul meg. Az új telephely bejegyzése eszerint mindenképp előnyös egy budapesti cégnek, amennyiben egy ilyen pályázaton regionális beruházási támogatást szeretne elnyerni, hiszen amennyiben innen pályázik, attól függően, hogy kis- vagy középvállalkozás, ezzel akár 45-55 százaléknyi támogatásra is jogosult lehet.

Fotó: Magyar Nemzet
Fotó: Magyar Nemzet

***

Mit tudunk eddig Cseh Katalin céges ügyeiről? – Három percben összefoglaltuk.

A titokzatos videótól a Momentum vezető politikusáig

1. Titokzatos csomag érkezett vasárnap a Bennfentes.net portál szerkesztőségébe. A felvételen egy „Anonymus-maszkos” alak azt ígérte hétfőn lebuktat egy kétszínű politikust. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

2. Az Anonymus hétfőn ígéretéhez híven jelentkezett is az újabb videóval, a Bennfentes.net szerkesztősége pedig kiderítette: vezető momentumos politikusról szólhat az EU-s támogatások körüli botrány. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

3. Kiderült az is: a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi unió támogatáshoz jutottak. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

4. Megszólalt Cseh Katalin a korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

Gyanús pályázati manőverek, feljelentés és GVH-vizsgálat

5. Az Origo csütörtöki cikkéből azonban kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan cég, amellyel ugyanazon a ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

6. A Momentum EP-képviselőjének családi cége 285 millió forint uniós forráshoz jutott, pedig nemrég még a Magyarországnak járó EU-támogatások felfüggesztéséért lobbizott. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

7. Orosz Anna, a Momentum alelnöke is megszólalt az ügyben. Szerinte nincs itt semmi látnivaló, sőt, teljesen rendben van, ha kisvállalatokhoz jut az EU pénze. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

8. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

9. Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

10. Péntek délután az is kiderült, hogy a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított a Pannónia Nyomdánál. A cég a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal kötött szerződést, amelyet idén márciusban módosították, ebben a pandémiára előre nem látható okként hivatkoztak. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

11. Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. -> Bővebben is el szeretném olvasni!

12. A Cseh Katalin által vezetett cég budapesti olimpiához kapcsolódó pályázata előtt 10 nappal jegyezték be a Pannónia Nyomda telephelyét Vácon, mert így jóval nagyobb támogatáshoz jutott. –> Bővebben is el szeretném olvasni!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. július 28. 14:05
Nektek ez nem tetszik, barátaim? Hát én úgy röhögök rajtuk, mint atom! : D
nyugalom
2021. július 28. 13:02
Ez a liba hisztis, szemelyiségzavaros! Aljas, Brüsszel mit szól hozza? Donat.eszbika beszamolt mar jurovanak vagy apródobrev?
DFK
2021. július 28. 11:23
Tipikus pályázati trükközés, közismert játék ez a pályázók körében. Persze, a vidéki telephely létesítés nem bűncselekmény. Csak az ilyen trükközések után nehéz azzal kiállni, hogy kérem, itt csak a fidesz cimbik nyernek eu pénzt, azok is csalással meg el is lopják.
pumuklik
2021. július 28. 10:39
Csak nem, lopnak a degenerált momentumosok? 500 milla már elfogyott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!