Zuglóban egymás torkának esett Tóth és Hadházy

2021. június 3. 11:00
A korrupcióról szól az ádáz küzdelem a helyi MSZP-s kiskirály és az országosan ismert momentumos jelölt között. A DK közben hallgat, ám sokak szerint Gyurcsányék mozgatják itt is a szálakat.

Hadházy Ákos leárulózása új szintet jelent a zuglói előválasztási helyezkedésben, ami a politika iránt érdeklődőknek csemegét jelenthet, hiszen az egyéni választókerületek többségében az előválasztásnak csupán minimális tétje lesz. Sok helyen ugyanis a pártok előre kiegyeztek egymással arról, hogy kölcsönösen támogatják egymás embereit, kilőve így a versenyt.

Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat

Ezért csupán néhány helyen kell öldöklő küzdelemre számítani. A legnagyobbra talán a 14. kerületben, ahol az MSZP-s Tóth Csabát – aki már két ízben nyert egyéniben parlamenti mandátumot – sokként érte, hogy bejelentkezett momentumos színekben Hadházy, akit sokan a korrupció elleni harc apostolának neveznek. Nem véletlen, hogy ideges a szocialista politikus, hiszen a 14. kerület erős baloldali-liberális fellegvárnak számít, innen meglehetősen egyszerűnek tűnik újra begyalogolni a parlamentbe. S van egy pár héttel ezelőtt készült közvélemény-kutatási adat, amely szerint

Hadházy áll az élen, más kérdés, hogy azt a Momentum rendelte meg.

Érdekes, hogy a 18 budapesti választókerületből egyedül itt nem hirdette még ki a jelöltjét a DK, és ez utalhat arra is, hogy azért várnak ki, mert ők mozgatják itt is a szálakat. Megkerestük Gyurcsány-pártot, hogy indítanak-e jelöltet, ha igen, akkor kit, ha nem, akkor kit támogatnak, de nem válaszoltak.

A két rivális harca egyébként hetek óta tart – vannak, akik szerint éppen Gyurcsány kegyeiért –, a Momentum időnként óvatosabban, máskor egyértelműbben, de azzal vádolja Tóthot, hogy tevékeny részese, gyakran irányítója a Zuglóban zajló tisztességtelen gazdasági ügyeknek, mutyiknak, ahogy manapság ezzel a szóval szokás eufemisztikusan illetni a korrupciót.Tóthék pedig azzal vágnak vissza, hogy Hadházynak semmi köze Zuglóhoz, nem ismeri a kerületet, az ott élők problémáit, és azt javasolják neki, hogy máshol üldözze a korrupciót, ott, ahol ténylegesen van, egyébként is, a független képviselő egy békétlen, kötekedő ember, aki ráadásul áruló is.

Amikor még jóban voltak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren tartott sajtótájékoztatójukon 2019. május 24-én (MTI/Soós Lajos)

Tóth Bertalan MSZP-elnök elkente a választ

Ez utóbbi kifejezést az MSZP-s politikus a Partizánnak adott interjújában többször is használta, ami azért érdekes, mert a Hadházyt támadó szórólapnak szintén ez a fő „mondanivalója”, hiszen Áruló Ákosnak nevezik Hadházyt. A kiadványon ugyan nem szerepel az elkészítőjének a neve, de nem lennénk meglepődve, ha Tóthék állnának a háttérben.

Beszédes volt az is, ahogy a szórólapra reagált az MSZP elnöke az Atv Egyenes beszéd című műsorában. Rónai Egon felvetésére Tóth Bertalan elkente a választ, feltételezésekről beszélt, s arra hivatkozott, hogy a hat párt által megkötött etikai szabályzatot nagyon következetesen képviseli a párton belül. Úgy fogalmazott, minden képviselőjelöltjüknek ehhez kell tartania magát, ebben zéró tolerancia van. S nagyon sajnálja, hogy egy ilyen eset megtörténhetett. Amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy Tóth Csabánál érdeklődik-e, hogy ki és mi van az eset mögött, a pártelnök elég kínos helyzetbe került, és azt mondta,

a kampány azon a kereten belül zajlik, amiben megállapodtak,

s arra hivatkozott, hogy a szórólapon nincs feltüntetve a kiadó neve. Végül arra utalt, hogy a kormánypártoknak is az az érdekük, hogy zavar és veszekedés legyen Zuglóban, majd azzal próbált mindenkit megnyugtatni, hogy nagyon odafigyelnek.

Hadházy pedig azt írta a Facebook-oldalára, hogy reméli, a „helyi Fidesz próbál így beavatkozni az előválasztási küzdelembe, a másik lehetőség ugyanis nagyon szomorú lenne. Mindenesetre az ismeretlen megrendelőnek azt üzenném, hogy ez így nagyon gyenge, a propagandasajtó ennél sokkal cifrább hazugságokkal is próbálkozott már ellenem!”

A Fidesz nem hagyja magát belerángatni az ügybe

A zuglói Fidesz persze elhatárolódik az ügytől, nem hagyják belerángatni magukat, Borbély Ádám választókerületi elnök szintén egy Facebook-posztban azt írta, „Tóth Csaba és Hadházy Ákos hetek óta kicsinyes hatalmi harcot folytat. A most elkezdődött előválasztási kampányban gyűlölettől fűtve ócsárolják egymást. Az acsarkodás valódi célja, hogy elnyerjék Gyurcsány Ferenc és a DK támogatását. A végén az lesz a jelölt, akire a volt miniszterelnök a színfalak mögött rámutat.” Borbély Ádám szerint hiába próbálják kígyót-békát kiabálva a helyi Fideszt belerángatni a sárdobálásba, ők elhatárolódnak „Gyurcsányék hatalmi osztozkodásától”, és az őket kiszolgáló helyi pártoktól, az „előválasztásnak” álcázott színjátékban pedig nem vesznek részt. Állítása szerint „a kerületi baloldalra Sápi Attila, egykori önkormányzati képviselő eltűnése eleve hosszan elnyúló árnyékot vet, ami miatt azonban nem hunyhatják be a szemüket”.

Azt lehet tudni, hogy a Momentumnak miért jó jelölt Hadházy: a lila párt a független politikus csatasorba állításával azt próbálja érzékeltetni, hogy számára az elvek fontosak, küzdenek a tiszta közéletért, és akkor is fellépnek a visszaélések ellen, ha ez történetesen az egyik szövetségesüket érinti.

Sorozatos botrányok kísérik Tóth Csaba ténykedését

Az azonban már sokkal kevésbé érthető, hogy az MSZP miért tart ki Tóth Csaba mellett olyannyira, hogy a Zugló tévébe az elmúlt hetekben gyakorlatilag a párt összes vezetője elzarándokolt, hogy elmondja, mennyire nagyszerű párttársuk van, és milyen jó lenne az itt élőknek, ha továbbra is ő képviselné őket az Országgyűlésben. Azért furcsa mindez, mert amióta Tóth belépett az MSZP-be – ez a kétezres évek elején történt –, a ténykedését sorozatos botrányok kísérik, bár ő minden vádat tagad. A Vas megyei pályafutása során a párt különböző szintű etikai bizottságai is elmarasztalták, mert állítólag pénzért léptetett be tagokat, hogy ezzel erősítse a pozícióját. S bár indult rendőrségi vizsgálat, ezt kénytelenek voltak lezárni, mert „eltűntek” a hamisítást bizonyító tagbelépési dokumentumok egy gépkocsiból.

Tóth 2005-ben tette át a székhelyét Zuglóba, és a Vas megyeihez hasonló tagbeléptetéssel végrehajtott hatalomátvétel után két évvel később megválasztották helyi elnöknek, és azóta is betölti ezt a pozíciót.Tóth kerüli a nyilvánosságot, nem gyakran szerepel a médiában, de egyértelműen ő mozgatja a szálakat Zuglóban – mondta el névtelenséget kérő forrásunk.

Beül a képviselő-testületre az MSZP frakció tagjai mögé és onnan instruálja őket,

sőt a polgármesterek – igaz volt ez Karácsony Gergelyre vagy most Horváth Csabára – is az ő kottájából játszanak. Nélküle egyetlen fontos döntés sem születhet meg. Igazából akkor ismerte meg Tóthot a közvélemény, amikor 2019 szeptemberében, az önkormányzati választás előtt kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely azt mondta, „ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni”. A végén az akkor még zuglói polgármester azt mondja Tóthról, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva. Utána kérdésre válaszolva Karácsony megerősíti, hogy többször is megfenyegették a családját. Később a főpolgármester tagadta, hogy ezzel az MSZP-s politikusra utalt volna – ehelyett bizonyos gazdasági körökről beszélt –, s Tóth is visszautasítja ezt vádat, azzal érvel, hogy Karácsony nem ejtette ki a száján a nevét. Ez igaz, ennek ellenére Zuglóban sokan hiszik úgy, hogy valóban megtörténhetett ez a fenyegetés, úgy tudjuk, szűkebb körben, kisebb társaságban Karácsony elismerte ezt.

Unortodox politikai eszközök

Zuglóban egyébként nem ritkák az unortodox politikai eszközök és módszerek. 2017-ben az időközi önkormányzati választáson induló fideszes jelöltről – aki civilben gyerekorvos volt – névtelen szórólapon azt írták, hogy hálapénzből vette a rózsadombi villáját, de még csak nem is az ő háza volt a képen, sőt, pedofíliával is megvádolták, emellett százakat sonkaosztással vettek rá a választásra, ez utóbbit a rendőrség bizonyítottnak találta. 2018-ban, amikor Lévai Katalin, egykori MSZP-s miniszter bejelentette, hogy egy új párt színeiben elindul a parlamenti választáson, betörtek hozzá. A fideszes frakcióvezető, Borbély Ádám 2019-ben fehér port tartalmazó borítékot és névtelen telefonhívásokat kapott, amikor a nyilvánosság elé lépett a parkolási visszaélések miatt.

S itt keresik immár öt éve a 170 millió forintos köztartozást felhalmozó Sápi Attila szocialista önkormányzati képviselőt,

aki állítólag csak egy cigiért ugrott le a lakásából. S van, amikor MMA-harcost vetnek be a jobb meggyőzés érdekében.

Várnai László XIV. kerületi polgármesterjelölt beszél a Sétáló Lánchidat! Sétálóövezetet! Sétáló Budapestet! elnevezésű demonstráción a Lánchídon 2019. október 5-én (MTI/Balogh Zoltán)

Érdekes, hogy Tóth a Partizánnak adott interjúban Hadházyt ahhoz a Várnai Lászlóhoz, a CivilZugló Egyesület elnökéhez hasonlította, akivel külön háborút vív. Már évek óta tart a küzdelmük, de azóta különösen elmérgesedett közöttük a viszony, hogy az egyesület bejelentette, Hadházy támogatja az előválasztáson, ez pedig jó pár százalékot hozhat a momentumos jelöltnek. Tóth még korábban rágalmazásért feljelentette Várnait, miután a független képviselő azt mondta, a zuglói MSZP maffiaszerűen működik, de miután a bíróság megszüntette a közvádas eljárást, Tóth magánvádas ügyként adott be keresetet.

Zuglóból lepusztult kerület lett

Várnai a Mandinernek azt mondta, ő is büntetőeljárást indított Tóth ellen a Partizánban elhangzottak miatt, ahol a szocialista képviselő úgy fogalmazott az egyesületi elnökről, hogy gyűlöli őt, gyilkos indulat van a szemében, róla bármit elképzelhetőnek tart, ő képes lenne akár végezni is vele. A civil politikus kijelentette, továbbra is fenntartja, hogy súlyos gazdasági visszaélések történtek és történnek Zuglóban a szocialista vezetés alatt, de ezeket olyan ügyesen lepapírozzák, hogy a hatóságok nem tudnak mit tenni. Olyan testületi döntéseket hoznak, amellyel leszűkítik a versenyfeltételeket, így csak a haveri cégek rúghatnak labdába, ez történt szerinte a parkolási ügyben, a közétkeztetési, útépítési, -felújítási, a zöld területek fenntartására kiírt pályázatokban – állítja. Ezek milliárdos nagyságrendű károkat okoznak, ezért lett Zuglóból, Pest Rózsadombjából mára egy lepusztult, siralmas állapotban lévő kerület, jelentette ki.

A helyi Fidesz pedig mindehhez asszisztál – fogalmaz –, ahelyett, hogy határozottan fellépne ellene, utalva arra, hogy néhány kérdésben összejátszhat a két párt, hiszen az összes egypályázós közbeszerzést együtt szavazzák meg. Azt azonban beszédesnek tartja, hogy Tóth szinte sohasem bírálja a kormánypártot. Várnai úgy fogalmazott, nem véletlenül csípi ő mindkét oldalnak a szemét, hiszen már fellépett a kormánypárti Papcsák Ferenc polgármester ellen is, így egyszerre tekintik szocialista bérencnek és Fidesz-bérencnek. De miután

már hosszú évek óta az MSZP van hatalmon Zuglóban, így a mostani bűnökért, hibákért elsősorban ők a felelősek, s kifejezetten Tóth Csaba.

Borbély szerint a szocialisták szövetségesei a kerületben maguk a baloldali összefogás pártjai. A testületi szavazások is azt mutatják, hogy a háttérben teljes az összhang. Konkrét példát említve a fideszes politikus felidézte: az egyik baloldali portálon Hadházy kampányát erősítve, talán megrendelésre megjelent, hogy Zugló szocialista vezetése Fidesz közeli civil szervezetnek ad milliókat. „Ezek a hazug és fals hírek az előválasztási torzsalkodás részei. Kezdjük azzal, hogy az érintett szervezet nem Fidesz-közeli, hanem Tóthék régi szövetségese. Ezek után a helyi Fidesz-frakció rögtön beadott egy előterjesztést a támogatás felmondására, amit viszont az MSZP és a Momentum képviselői kéz a kézben leszavaztak. Így működik a baloldali propagandagyár, és az alternatív valóság, amit építenek. Kiugrasztottuk a nyulat a bokorból” – részletezte Borbély.

A vagyonával, a gazdasági érdekérvényesítő képességével magyarázható

Várnai a betyárbecsülettel, az összetartás kényszerével magyarázza, hogy miért áll ki az MSZP országos vezetése ilyen határozottan Tóth mellett, bár az szerinte nagyon szomorú, hogy a pártbeli hűséget fontosabbnak tartják, mint a korrupciós ügyek nyilvánosságra hozását. A civil képviselő azt mondta, a Tóth által kifejtett elv szerint – azaz, hogy nem áruljuk el a pártunkat, még akkor sem, ha ott korrupciót látunk – amennyiben az MSZP-s képviselő tudott volna Hagyó, Hunvald, Simon ügyeiről, azokat eltitkolta volna. Emellett – a név nélkül nyilatkozó forrásunkkal egyezően – még a szocialista politikus vagyonával, a gazdasági érdekérvényesítő képességével, a vállalkozói körökben szerzett kapcsolataival tudja Várnai megindokolni azt, hogy

Tóth miért lehet Zugló szocialista képviselőjelöltje.

Egyébként megkérdeztük a Párbeszédet is az ügyről, ez párt ugyanis szimbiózisban él az MSZP-vel. A sajtófőnökük, Altbäcker Zsuzsanna közölte, hogy a Mandinerrel nem állnak szóba. Megkerestük a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályát, hiszen Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, innen pedig azt a választ kaptuk, hogy a Párbeszéd társelnöki rendszerben, egy elnökséggel működik, ezért forduljunk a sajtóosztályukhoz. Így a kör bezárult.

Nyitókép: Tóth Csaba, az MSZP képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 21-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fegyenc sem mindenható. Itt könnyen nagyon melléfoghat, ha nem vigyáz: akár az egész összFegyenci bagázs megrendülhet a balhéban.

Nyilván ahhoz túlságosan reflektorfényben van, hogy csak úgy eltűnhessen, különösen, hogy Sápi után hiába is mondaná, hogy nincs köze az esethez, senki nem hinne neki.
Ezért inkább a guta üti meg, de hát ott minden pofon jó helyre megy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés