Íme az új szabályok, ha megvan az ötmillió oltott – vakcinaösszefoglaló

2021. május 21. 16:30
Hogy áll az oltási hajlandóság és az átoltottság? Mi a helyzet az uniós vakcinaigazolványokkal?

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, tovább javultak a járványügyi adatok. Pénteki adatok szerint meghalt 47, többségében idős, krónikus beteg és 657 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Ezzel 801 025 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 29 427-re, a gyógyultaké pedig 661 564-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 110 034-re csökkent, míg kórházban 1645 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen. A 19. héten országosan

25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

az előző héthez képest, a fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 43 év.

Javult a helyzet a szociális intézményekben is, Müller Cecília tisztifőorvos beszámolója szerint jelenleg 1720 gondozottat tartanak nyilván koronavírus-pozitívként, ami az összes gondozott két százaléka. Kórházban közülük 618-an vannak. Magyarországon a járvány áldozatainak 13 százaléka volt gondozott, míg nemzetközi adatok szerint a koronavírusban elhunytak 41 százaléka volt szociális otthonok lakója.

Sok vakcina, kevés oltakozó

Jóval több vakcina áll rendelkezésre Magyarországon, mint amennyien kérik az oltóanyagot, ám ennek ellenére jól állunk (európai mezőnyben első-második helyen) a lakosság átoltottsága tekintetében. A beoltottak száma pénteki adatok szerint 4 898 866, közülük 2 886 292 fő már a második oltását is megkapta. Mostanra a magyar oltási program eljutott odáig, hogy sms-értesítés nélkül

bárki foglalhat időpontot ezen a linken bármilyen vakcinára azután, hogy itt regisztrált.

Jelenleg Sinopharm, Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltásokra vannak időpontok. A keddi 199 ezres Pfizer-szállítmányból csütörtökre és péntekre is meghirdettek időpontokat, de a készlet erejéig szombatra és vasárnapra is lehet foglalni. A Szputnyik-vakcinára váróknak György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője azt tanácsolta, ne halogassák az időpontfoglalást, mert ebből az oltóanyagból nem érkezik több az országba, csak néhány ezer maradt belőle.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A héten csütörtökön 64 800 adag Moderna-, pénteken 55 200 adag AstraZeneca-oltóanyag érkezett, ezeket a második körös oltásokra használják fel. Emellett pénteken 700 ezer Sinopharm-vakcina is jött, ezzel pedig a kínaiak is teljesítették a vakcinaszerződésben vállaltakat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi videójában azt is közölte, hogy a kínai védelmi minisztérium 200 ezer adagnyi adománnyal toldotta meg a szállítmányt.

Már nem lesz külön oltási akció a 16-18 éveseknek, érvényes regisztrációval ők is a felnőttekhez hasonlóan foglalhatnak időpontot és helyet. Ebben a korosztályban eddig 120 ezren regisztráltak,

80 százalékuk pedig már meg is kapta az oltást, ezzel az aránnyal is megelőzzük a többi uniós országot.

Tovább oltanak az oltóbuszokon, már több mint 20 ezren kaptak így oltást, továbbá elindult a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok regisztrációja, az ő oltásuk később kezdődik. A 12-16 éves korosztály beoltása kapcsán az operatív törzs dönt, várhatóan meglesz ehhez az orvosi jóváhagyás. Emellett várhatóan a taj-szám nélküliek oltása is elkezdődik lassan.

Az eddig már beadott oltásokon felül raktárban vagy megrendelés alatt Pfizerből 7,3 millió, Modernából 1,2 millió, Janssenből 4 millió, AstraZenecából – aminek a sorsa még bizonytalan – pedig 4,7 millió oltóanyag van – mondta Orbán Viktor ma reggel, szokásos rádióinterjújában. Ez pedig a kínai és az orosz vakcinákat nem számítva is elegendő ahhoz, hogy 2021-ben és 2022-ben be tudják oltani a magyarokat még akkor is, ha egy harmadik vagy akár negyedik adag oltásra is szükség lesz.

Az ezt megelőző napon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet, hogy a kormány arról döntött, nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés „következő fejezetében”. Mint kifejtette, Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió koronavírus elleni vakcinát rendelt, ami szerinte elegendő lesz egy harmadik oltás válása esetén is. Az uniós beszerzés keretében további 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e ezekre az oltóanyagokra.

„Ebben a 120 milliárdos kalandban Magyarország nem tud részt venni,

azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban”. A magyar gyárról György István is beszélt, mint mondta, száz nap múlva leteszik az alapkövet Debrecenben. 

Ötmillió oltott felett új szabályok

„A hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmilliót, ez korszakhatár a járvány elleni védekezésben” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy új szabályok lépnek érvénybe. Hogy pontosan mikortól, arról várhatóan még ma döntenek.
•    ötven főig megtarthatók a magán- és családi rendezvények
•    a lakodalmakon is (május 28-tól) legfeljebb kétszáz fő vehet részt
•    a szállodákban és éttermekben szervezett rendezvényeknél az üzemeltető köteles gondoskodni a résztvevők elkülönítéséről
•    megtarthatók a szabadtéri rendezvények – beleértve a gyűléseket is – ötszáz résztvevőig
•    a zenés, táncos rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. 
•    zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon is mehetnek, amennyiben be vannak oltva
•    keddtől újra kell fizetni a parkolásért
•    a jelenlegi szabályok szerint a moratórium is meghosszabbodik
•    hétfőtől részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat, egy nap egy ember mehet be, egy órára, védettségi igazolvánnyal 
•    marad a rendkívüli jogrend

Hogy áll az oltási hajlandóság?

A május 10-ével kezdődő héten az azt megelőző héthez képest jelentősen – 63,6 százalékról 67,5 százalékra – nőtt az oltási hajlandóság a KSH adatai szerint. A mérés kezdetéhez képest – ami tavaly november 30. – pedig már négy és félszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 17 százalék. „Innen lassulni kezd a hajlandóság, ez így volt Izraelben és Nagy-Britanniában is. A hazai regisztrációs adatokat nézve

most csak csordogál az újonnan jelentkezők száma, naponta 5-10 ezer ember regisztrál”

– mondta ennek kapcsán a miniszterelnök. Mint hangsúlyozta, „hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon – nekik le kellene küzdeniük a bennük lévő ellenállást az oltásokkal szemben –, a határok mentén – Szerbiát kivéve – mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság, illetve figyelni kell arra, hogy a Magyarországon használt vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e”.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Fontos nemzetközi felmérés látott napvilágot a héten: enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit a koronavírus elleni oltás. A válaszadók mintegy 55 százaléka mondta azt, hogy javult az állapota az első adag vakcina után.

Újdonságok a vakcinaigazolványokról

Megállapodást kötöttek az unión belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikusai. Az igazolvány papíralapon vagy digitálisan lesz elérhető, és közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt a többi uniós országban is elfogadják. Három eltérő igazolványtípusról van szó, amelyek igazolják, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg már felgyógyult egy fertőzésből. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat kell elfogadniuk a tagállamoknak, ám dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolás tulajdonosának is zöld utat adnak, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szerepel a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokról. Az egyik ilyen a kínai Sinopharm vakcina. Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az EP állampolgári jogi bizottságában, majd az EP júniusi plenáris ülésén szavaznak. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést.

Magyarország eddig tíz országgal – Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Törökország – állapodott meg az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről. A magyar állampolgárok ezenbe az országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon beutazhatnak. Az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés