Gulyás Gergely: Keddtől újra fizetős lesz a parkolás

2021. május 20. 11:25

A miniszter közölte azt is, hogy Magyarország nem kíván részt venni az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben, mert elég tartalékkal rendelkezik az ország.

2021. május 20. 11:25
null

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy már több mint 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,8 millióan a második oltást. A hétvégén el fogjuk érni az 5 millió oltottat. Azt is közölte, hogy a hitelmoratórium augusztus 31-ig marad, miután a kormány nem fogadta el a bankszektor véleményét.

Beszélt arról is, hogy a rendkívüli jogrend a kormány szándéka szerint hamarabb szűnhet meg, mint az őszi ülésszak 15. napja. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország Európa-bajnok az oltásban, de a kontinensen még nagy a fertőzésveszély, ezért a járványügyi intézkedések csak egy részét lehet feloldani.

A részletes intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be holnap.

Annyit megelőlegezett, hogy az ingyenes parkolás hétfő éjféllel lejár. Pénteken dönt az operatív törzs arról, mikor lehet rendezvényeket, koncerteket tartani, de a kormány enyhítő javaslatokkal élt az ügyben – jelentette ki Gulyás.

Gulyás közölte azt is, hogy Magyarország nem kíván részt venni az újabb brüsszeli vakcinabeszerzésben, mert van elég tartaléka a magyar kormánynak. Az oltási program az ötmillió beoltott után le fog lassulni, hatmillióig talán még el lehet jutni – véli. A harmadik dózist, ha szükséges, a több mint tízmillió nyugati vakcinából, ami itthon van, be lehet adni. Debrecenben pedig épülni fog egy vakcinagyár. S miután már van elegendő védőoltás, így azok is korábban kaphatják meg az oltást, akik átestek a betegségen. Igyekezett megnyugtatni azokat, akik kínai vakcinát kaptak, azt mondta, sejtes immunitás is kialakulhat az oltások után, így

nincs igazán jelentősége annak, hogy a Sinopharm-oltás után nem alakulnak ki antitestek a szervezetben.

A miniszter szerint ellentmondásosak a hírek az Ausztriába történő beutazással kapcsolatban, egy honlapon azt írják, hogy az oltottság a feltétel, az egészségügyi miniszter viszont úgy nyilatkozott, csak a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinák beadása esetén engedik meg a beutazást. Ezért tárgyalásokat kezdenek az osztrák féllel, hogy tisztázzák a helyzetet. A mobiltelefonos applikáción fel lesz tüntetve a második oltás időpontja is, így a határokon is könnyebb lesz az ellenőrzése ennek, emellett bármely adatot is fel tudnak tölteni egy-két nap alatt, mondta a miniszter kérdésre válaszolva.

Azt is kijelentette Gulyás Gergely, hogy

lesz szuperkórház, zajlanak az előkészületek.

A kormány reméli, hogy az év végére elkészülnek a tervezési munkák és jövőre elindulhat a kivitelezés.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Fidesz elnöksége támogatja Kocsis Máté pedofilellenes törvényjavaslatát, amely megszigorítja az elkövetők megbüntetését.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy Magyarország miért vétózta meg az uniós javaslatot. Úgy fogalmazott, Izraelnek joga van az önvédelemhez, az pedig elfogadhatatlan, hogy a szöveg a Hamászt és Izraelt egy szinten említi.

A felsőoktatási intézmények élére a kormány által kinevezett kuratóriumi tagokról azt állította a miniszter, hogy ők

függetlenek, nem utasíthatók sem jobb-, sem baloldalról,

és ha kormányváltás lesz, ők maguk dönthetik el, lemondanak-e vagy sem.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2021. május 21. 13:36
Ez azért nagyon jó, mert most végre mindenki elgondolkodhat azon, hogy végülis kinek drukkol?
flesh ripper
2021. május 20. 19:15
Minek? Nem ezen áll, vagy bukik az önkormik költségvetése. Inkább gazdálkodnának a moslékos önkormik, ne lopjanak!
mamarizsa
2021. május 20. 15:00
Budapest nem felejti el az ingyenes parkolást, jövőre a fidesz nullázni fog itt az egyéni választókerületekben. Azaz kapásból 18:0 ide, és akkor még az agglomeráció (Pest megyével együtt ez 30 választókerület a 106-ból), megyei jogú városok etc., nem lesz ez a fidesznek fáklyásmenet.
Anyádcsipája
2021. május 20. 14:52
"Keddtől újra fizetős lesz a parkolás" --- Na, paszmegg! Most mire fogjuk, hogy semmire nem fussa a főváros költségvetéséből, csak kerületenként (balliberális vezetésű esetében!) 2-3 polgármester helyettesre, meg 42 főpolgármesteri tanácsadóra?? Getczi Orbán kikúr velünk, akkor még a vállalkozói adókat is be kell majd szednünk! Ajajj, micsinájjunk, micsinájjunk?? Hát, monnyuk aszt, hogy nem adott 200-300milliárd plusz pénzt. De senkinek nem adott! Az nem lényeg, az a lényeg, hogy nekünk nem adott a járványkezelésre 100milliárdokat. De nem is költöttünk szinte semmit a járványkezelésre! És? A szimpatizánsaink ezt sose lesznek képesek átgondolni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!