Orbán Viktor: Legyőztük a járvány harmadik hullámát

2021. május 21. 07:27

Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök. Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!

2021. május 21. 07:27
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: legyőztük a harmadik hullámot, a beoltottak száma tegnap 4,898 millió volt, így a hétvégén minden bizonnyal elérjük az 5 millió beoltottat.

Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik nyugati ország”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Kilenc enyhítést jelentett be a kormányfő

A kormányfő bejelentette, az operatív törzs úgy döntött, az ötmilliós átoltottság esetén „fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét”. Hozzátette: „ugyanakkor maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, vagy a fertőzésen már átesett védettek kapnak felmentést.” 

Orbán Viktor miniszterelnök 9 korlátozás feloldását jelentette be.

A miniszterelnök bejelentette, hogy ötmilliós átoltottság esetén:

1. A kijárási tilalom megszűnik.

2. Az üzletek és vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja megszűnik.

3. Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.

4. Szabad a sport a közterületeken (akár egyéni, akár csapatsportról van szó).

5. A magán- és családi rendezvény 50 fő részvételével, korlátozás nélkül megtartható.

6. Lakodalom akár 200 fővel is korlátozás nélkül megtartható.

„Ha szállodában vagy étteremben tart valaki családi rendezvényt, például lakodalmat, akkor a helyiségnek az üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvényen résztvevőket elkülönítse, tehát külön teremben kell ezt megoldani” – tette hozzá a miniszterelnök.

7. Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal tartható, illetve látogatható.

8. Szabad téri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével, korlátozás nélkül tartható. 

„Ide értve a gyűléseket is. Lehet ismét tüntetni, biztosan jönnek is majd hozzám. Ennek is eljött a lehetősége” – tette hozzá a miniszterelnök.

9. Zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

„A 16-18 éves korosztály tagjai pedig, akik eddig zárt területre, moziba vagy étterembe csak felnőtt kíséretében mehettek, mostantól majd újra saját jogon is mehetnek, ha be vannak oltva, hiszen a 16-18 éveseket, akik regisztráltak, sikerült beoltanunk” – tájékoztatott a kormányfő.

Az oltási kedvről, vakcinákról

A beszélgetés során Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez – tájékoztatott. Mint fogalmazott, habár hamarosan elérjük az 5 milliós átoltottságot, 3 millió ember még mindig nincs beoltva hazánkban, ezért ezt a 3 millió embert is arra kérte a kormányfő, hogy oltassák be magukat.

Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindenhol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk”

– tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendelt 7,3 millió Pfizer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca védőoltás. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni – tájékoztatott a kormányfő.

Készül a magyar fejlesztésű vakcina is

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy mivel előre gondolkoztak, minden eshetőségre van vakcina. Mint tájékoztatott: a fentiek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás is, „így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak” – tette hozzá. A kormányfő elmondta: a magyar fejlesztésű vakcina jövőre várható. „2022 második felére rendben vagyunk, és addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni” – fogalmazott.

Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát”

– szögezte le a miniszterelnök.

A veszélyhelyzet, és a hitelmoratórium meghosszabbításáról

A kormányfő elmondta, a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. Mint emlékeztetett: a baloldal nemcsak nem szavazta meg, de „csúnya dolgokat” mondott. „A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek” – fogalmazott a Orbán Viktor. „Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenség” – szögezte le.

A miniszterelnök a hitelmoratórium meghosszabbításáról szólva elmondta, hogy annak két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá.

A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben

– szögezte le a kormányfő. A moratórium kifizetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt meg tudják tárgyalni. „A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el” – tette hozzá a kormányfő.

Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. „Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt. Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak” – tette hozzá.

A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma”

– fogalmazott a kormányfő. Mint mondta: „az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e reménykedni. Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak” – tájékoztatott a miniszterelnök. „Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, eztán a gazdasági újraindításra lesz szükség” – tette hozzá. Mint mondta: hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell.

„Illúzió, hogy a NATO megvéd minket”

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, ezért van az, hogy mindent ellenez. A honvédség kapcsán közölte, hogy világos a különbség a mostani és a korábbi kormány között. Mint fogalmazott: a baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik.

A NATO nem fog minket megvédeni. Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért

– tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy lehet, nem lesz háború évtizedekig, de a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket. „Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre, és orvosokra is szükség van. Ha a katona nincs kiképezve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni” – tette hozzá. „Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálnunk kell nekünk is” – zárta szavait a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 368 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. május 22. 06:25
Konkrétan az........... f..... t győztétek le.
dakotasámán
2021. május 21. 13:12
"Legyőztük a járvány harmadik hullámát" hurrá ! 30 ezren áldozták az életüket ezért a győzelemért, ezeken a hulla hegyeken akar zorbán a hatalomban maradni. igaz, Jézus is életét adta ez emberekért, önként. mondjuk 30 ezren nem önként és egyáltalán nem dalolva adták az életüket zorbán hatalmáért.
Isten jobb keze
2021. május 21. 12:46
Igen legyőztük tábornok úr! De kelett hozzá majd 30 ezer elesett katona!
teklapavle
2021. május 21. 12:43
Akkor mi szükség a veszélyhelyzetet őszig meghosszabbítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!