Emberek, ésszel azzal az első sörrel!

2021. április 26. 7:00
A terasznyitás eufóriája felelőtlenséggel párosulva egy országot taszíthat vissza a járványba.

Budapest megrázta karanténba zsibbadt tagjait, vett egy nagy levegőt és kilépett a fénybe. Megnyitottak a teraszok, az emberáradat ellepte az utcát, tereket. A hétvégén boldogan ölelkező, sétáló, söröző tömegek terítették be a várost.

Ahogy lapunk egyik kiváló fotósa által is megörökített képeken, illetve videós összeállításunkon is látható, a teraszokon egymáshoz közül, szinte zsúfoltságban, maszk nélkül ültek a szociális kapcsolatokra és egy jó sörre szomjas vendégek. Saját tapasztalat, hogy az utcákon is megnövekedett a forgalom, sajnos itt is maszk nélkül hömpölygött az emberár.

Mintha a korlátozások alól felszabadult tömegek elfelejtették volna, hogy milyen áron mérik is ezt az első, tétova fellélegzést.

Hogy a kiporciózott szabadsághoz milyen felelősség társul. Igen, három és fél millió beoltotton vagyunk túl, Európában az elsők között állunk a lakosságarányos oltottsággal, és újabb rekordméretű vakcinaszállítmány érkezett. E tények bizakodásra adnak okot, ahogy a járványgörbe lassú lefelé ívelése is. Az is kiderült, hogy a Magyarországon alkalmazott szérumok mindegyike magas hatásfokkal működik, és kifejezetten jó statisztikákkal bír az ellenzék által támadott kínai és orosz vakcinatípus is.

Azonban az is tény, hogy még mindig naponta kétszázan halnak meg, több százan vannak lélegeztetőgépen, és a covid-kórházakban továbbra is megfeszítetten dolgoznak. A járvány közel sem ért véget,

a koronavírus még mindig itt van körülöttünk, csak megtört a legyőzhetetlenség mítosza,

és felsejlett újra régi életünk reménye. Csakhogy ez rendkívül törékeny remény, amit a teraszeufória lendülete könnyen darabokra zúzhat.

Láttunk arra példát, hogy a nyitás a társadalmi önkontroll csökkenésével kombinálódva vissza tud vetni egész országokat a járvánnyal folytatott küzdelemben, ahogy arra is, hogy a szabadság okos, fokozatos megélésével visszatérhetett az élet a régi kerékvágásába. Rajtunk múlik, melyik forgatókönyv valósul meg: egy biztos, a hétvégi jelenetek inkább aggodalomra adnak okot.

Amikor a kedvező járványadatokra támaszkodva, a gazdasági megfontolásokat és az általánosan jelentkező és pszichésen is indokolható társadalmi igényeket szem előtt tartva a kormány a nyitás mellett dönt, akkor kimondatlanul is alkut köt az állampolgárokkal. Leegyszerűsítve vállalja az egészségügyi kockázatot a vállalkozások, az egzisztenciák védelme, az általános közérzet javítása, összességében az ország talpraállítása céljából, „cserében” megköveteli az egyéni felelősségvállalást, illetve a kollektív tudatosságot.

Ebbe ugyanúgy beletartozik az egészségügyi szabályok betartása, a fokozott önmérséklet, mint az oltásra való regisztráció, a hamishír-terjesztéstől való tartózkodás, illetve

a politikai alapú, közbiztonságot veszélyeztető oltásellenes hangulatkeltés befejezése. 

Ha nem akarjuk, hogy tovatűnő illúzió legyen a teraszok szabadsága, ha nem szeretnénk végletekig terhelni az értünk küzdő fehérköpenyeseket, ha szeretnénk végre újra iskolába engedni a karanténban is kitartó pedagógusokat, diákokat, akkor itt az ideje ésszel élni a lehetőséggel! 

Ceterum censeo: regisztrálni, oltakozni, maszkot hordani!

Fényképek: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tömeges fegyelmezetlenség nagyon szomorú. Az életnél nem lehet semmi értékesebb, NEM érdemes kockáztatni.

Annak, aki kertes házban él, és így szinte mindennap nyaral, könnyebb, mint annak, akinek nem kell ugyan sokat közlekednie, de egy pici városiban lakik.

Akkor is, legalább az 5 millió beoltott, amitől NAGYON messze vagyunk, jelentené pl. nekem a biztonságot. Ez nagyjából juni. közepe, ha minden jól megy és főleg LESZ elég oltakozni akaró.

Karácsony már március 15-re meg akarta nyitni a sétálók előtt a Lanchidat, a rakpartot lezárta az autósok előtt. Akkor nem nagyon szóltatok.
Az egyén felelőssége állandóan fontos.

Bízzunk benne, hogy a matematikusok a járvány terjedésében a felelős télen emberi tényezőt is modellezték.

Szerintem igen.
Ha az oltottakhoz hozzáadjuk a betegségen átesetteket, a felnőtt lakosság több, mint fele szerzett védettséget.

Egyik vakcina sem ígért 100%-os védettséget.
Tudjuk, hogy a hatásfok átlag 90%.

Nem mondanam, hogy ostoba gyokerek. Inkabb azt, nem ismerik az egyutterzest, szolidaritast, meg hirbol sem. Oriasplakatoknak most lenne igazan haszna.
Mikozben a varosban, teraszokon annyian nyuzsognek, arra gondolnak-e, hogy masok korhazban betegeskednek, vagy eppen betegeket latnak el megfeszitett erovel?
Van egy sorskozosseg, amire tekintettel kellene lennunk. Ez van, illetve ennek kellene lennie.
Ahogyan az elelmiszeruzletekben meghataroztak, hanyan lehetnek bent egyidoben, ugyanugy a teraszokon is meglehetne hatarozni ezt a szamot.
Ne a penz, a bevétel legyen az elso! - legalabb ilyenkor nem.

Ez a sz.rság az emberek 80%-ára, különösen a fiatalokra továbbra sem veszélyes, ezért nem érzik a problémát és tele van a micsodájuk. Ugyanakkor a bevásárlóközpontokban és a piacokon eddig is együtt zsúfolódtak a beoltottak és a veszélyérzet nélküliek. A nyitás teljesen rendben van, de szigorúan oltási igazolványhoz kellene kötni a nyilvános helyekre való belépést. Amint lesz elég oltóanyag, még a boltokba való belépést is! Ha már teljesen érthetetlenül nem kötelező, hanem önkéntes az oltás, akkor rá kell kényszeríteni az embereket. Aki nem hajlandó, az ne tehesse be a lábát sehová, maradjon otthon.

Reméljük, nem fog romlani a helyzet.

Ne legyen igazad.

Miért koma, a te szüleidet megkérdezték, hogy akarnak-e téged oltatni, téged megkérdeztek, hogy be akarod-e a gyerekeidet oltatni himlő és a többi kór ellen? Mi indokolja, hogy egy olyan influenza ellen önkéntes legyen az oltás, amely a lakosság 6-8%-ára akár halálos veszélyt is hozhat? Mi ebben a politika? Vagy te is azok közé az idióták közé tartozol, akik szerint csippeket fecskendeznek az agyadba?

Ti, liberálbolsik tizenegyedik éve jósoltok mindenféle nemfényesjövőt ennek a kormánynak és lett belőle két kétharmad, de ami a lényeg, olyan gazdasági mutatók, amilyenekről a tieitek katasztrófakormányzásai idején még csak nem is álmodhattunk. És megszűnt a sodródás, a 'majdapiacelrendezi' globalista patópálság. Van világos értékrend, koncepció, kormányzati hatékonyság, és nemzeti érdekvédelem. Ha a társadalom többsége jövőre lesz olyan hülye, hogy mindezt nem értékeli, majd a saját bőrén megtapasztalja, mi a különbség, és 26-tól jön újabb 12 év nemzeti-konzervatív kormányzás. Ritka aljas és idióta gyülekezet jött össze nálatok, ezekhez képest Horn Gyula maga volt a Grál-lovag.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés