Merkely: Bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

2021. április 12. 11:59
Téved, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül is kialakul majd a nyájimmunitás.

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk – mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában nyilatkozva. Merkely Béla hangsúlyozta, számos olyan tragédiáról hallott, ahol valaki várt egy vágyott vakcinára, majd elkapta a vírust és „szörnyű vége lett a történetnek”. Kiemelte,

az első oltásnak van a legnagyobb szerepe a megbetegedéssel szemben,

az első oltás után ugyanis nagyjából két héttel alakul ki az immunitás és lesz gyakorlatilag közel 100 százalékos a biztonság a súlyos megbetegedéssel szemben. A második oltás ezt követően egyfajta sokszorosító hatással rendelkezik, ami megnöveli a szervezetben az ellenanyagok számát.    

A brit variánst csak oltással lehet elkerülni

A Semmelweis Egyetem rektora fontosnak nevezte, hogy a fertőzésen átesettek ellenanyagszintje alacsonyabb, mint a beoltottaké, ugyanakkor a vírust korábban bizonyítottan elkapók esetében nincs szükség második oltásra. Szólt arról is, a két oltással rendelkezők megfertőződésekor legfeljebb egy enyhe náthához hasonló tünetek jelentkezhetnek, de olyanról még nem hallott, hogy a körükben súlyos megbetegedés történt volna. Merkely Béla aláhúzta, ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából 5 millió állampolgárt kell beoltani, de reméli, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy „nyugodt nyarunk legyen” és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.    

Hangsúlyozta, a brit variánst csak oltással lehet elkerülni, ugyanis olyan nagy a fertőzőképessége, hogy csak idő kérdése, mikor fertőzi át a teljes populációt. Tehát téved az, aki úgy gondolja, a saját beoltása nélkül kialakul a nyájimmunitás – tette hozzá. Kiemelte, a harmadik hullámot okozó

brit variáns nemcsak hatékonyabban fertőz, hanem súlyosabb eseteket is okoz és nem kíméli a fiatalokat sem.

Amíg a vad, azaz vuhani vírus esetében minden ember további átlagosan 2,7 embert fertőzött meg, addig brit mutánsnál ez a szám közel 4, emellett jelentős számú 30-60 év közötti fertőzött kerül miatta intenzív osztályra – fejtette ki Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint, a hivatalosan nem igazolt esetekkel együtt, 2-4,9 millió között lehet Magyarországon a megfertőződtek száma.  

„Regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni” 

A köztársasági elnök többször hangsúlyozta az oltásra szóló regisztráció fontosságát. „Nem bújhatunk el a vírus elől, de az oltással nyerhetünk ellene!” - jelentette ki az államfő, aki a Merkely Béla által elmondottakat úgy összegezte: „regisztrálni, regisztrálni, regisztrálni és utána pedig elfogadni a felkínált oltásokat!”.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Cccc... Tudnál idézni FIDESZ által kezdeményezett aláírásgyűjtést a nyugati vakcinák ellen? Mert ha netán nem, akkor esetleg elképzelhető, hogy a tükrözés nem sikerült.

Ami a regisztrációt illeti, milyen akadálya van annak, hogy segíts értelmi fogyatékos, azaz dékás felebarátaidnak, és megmutasd nekik, hogyan kell regisztrálni! Ja, hogy neked sem megy. Segítsek?

Igazad is van! Az ellenzék propagandistái neked mondhatják, hogy ne regisztrálj, aztán regisztrálj, aztán töröljék el a regisztrációt.
Aztán a keleti vakcina emberkiserlet, de saját magukat beoltatjak vele.......stb. Ezeket meg ne ellenzéki politikusok mondták.
De ha egy szakember meg ne valamit, az neked nem számít.

Te most a fejeden állsz, ugye? Azért látsz mindent fordítva.

Időpontra kell menni. Nagyjából illik betartani.....

Így igaz. A három elhunyt Dk-s politikus mégsem mert az oltás mellett dönteni, mert szembe ment volna a pártjával.

Tegnap kaptam oltást, szuperül működött minden.

A NER a lölőkkel kapja a kínai meg a szovjet vakcinát, nekünk meg jó lesz a Pfizer is.
Rendben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés