Ferenc pápa: A kereszt Jézus egész életét végigkísérte

2021. április 1. 16:52
A pandémia miatt elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása.

Az emberiség és az egyes emberek életében hordozott keresztről beszélt Ferenc pápa a Szent Péter–bazilikában bemutatott olajszentelési misén nagycsütörtökön. A Vatikán bejelentette, hogy kiállítják a torinói szent leplet, mégpedig az interneten szombaton. A Szent Péter-bazilikában bemutatott nagycsütörtöki misén mintegy kétszázan vettek részt, többségükben a római egyházmegye papjai. A jelenlevők a koronavírus-járvány miatt egymástól biztonságos távolságra foglaltak helyet. Az olaj- más néven krizmaszentelési misén a pápa, aki egyben Róma püspöke, megáldotta és megszentelte az egyházmegyéjében a következő évben használandó szent olajokat és krizmát, melyeket többek között kereszteléskor és papszenteléskor használnak.

Ferenc pápa és paptársai a hagyomány szerint ezen a misén megújították papi fogadalmukat.

Homíliájában az egyházfő, többször eltérve az előre megírt szövegtől, a Jézus halála előtti napokról beszélt, hangoztatva, hogy a kereszt Jézus egész életét végigkísérte. Példaként említette Heródest és a szent család menekülését: a mai világban számos családnak ugyanígy kell száműzetésbe mennie hazáját elhagyva – mondta a pápa. Úgy vélte, a kereszt mindig jelen volt és jelen van ma is az emberiség történetében, ahogyan az emberek egyéni életében is, ahogyan – tette hozzá – a keresztre feszítők sem csupán Jézus korában fordultak elő. „Jézus vállalta saját elárulását, barátai elfordulását, már az utolsó vacsorán, elfogadta a jogtalan börtönzést, a felületes ítélkezést, az aránytalan ítéletet, az ok nélküli pofonokat (...) átölelte a kereszt egészét, mivel a kereszt nem kétértelmű, a kereszttel nem lehet alkudozni” – jelentette ki a pápa.

Egyes botrányok már Jézus idejében is csupán egy vidéki napilap harmadik oldalára kerültek volna.

A papi hivatásról szólva azt mondta, nem kell megbotránkozni a betegek ápolása és a rabként élők felszabadítása miatt, hiszen Jézus is ezt tette. Nem számít botrányosnak visszaadni a vakok látását olyan emberek között, akik behunyják szemüket és elfordítják fejüket – mondta a pápa. Megjegyezte, egyes botrányok már Jézus idejében is csupán egy vidéki napilap harmadik oldalára kerültek volna. Ferenc pápa felidézte, hogy az ő papi szolgálata során is akadtak nehéz pillanatok, és egy szerzetesnő szavai segítettek neki. „Jó pásztornak lenni, tanítónak, mindenki iránti szolgálattal”, ahogyan Jézus is tette – összegezte a papi szolgálatot Ferenc pápa.

A pandémia miatt elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása, az utolsó vacsora emlékezetére bemutatott misét Giovanni Battista Re, a bíborosi testület vezetője mutatja be a Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa nagypéntek este a keresztutat a Szent Péter téren hívők nélkül vezeti. A Vatikán területe húsvét alatt, Olaszország egészével együtt, teljes zárlat alatt lesz, a szertartások interneten követhetők. A szentszéki államtitkárság bejelentése szerint a Jézus halotti lepleként tisztelt torinói Sindone-t szombaton kiállítják: az ereklyét a járványhelyzet miatt interneten és a televíziókon keresztül lehet látni. A kísérő imádságot Cesare Nosaglia torinói érsek vezeti.

(MTI)

Fotó: Ferenc pápa nagycsütörtöki krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter–bazilikában 2021. április 1–jén. A bérmálásnál, valamint a pap– és templomszentelésnél használt olaj, a krizma megszentelésével kezdődnek meg a húsvéti ünnepségek a Vatikánban.MTI/AP/Andrew Medichini

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A címet olvasva azonnal beugrott, ez most a migránsokról, a migrációról sugall áthallásos történet lesz, és beleolvasva, - sajnos! - nem csalódtam:
"a kereszt Jézus egész életét végigkísérte. Példaként említette Heródest és a szent család menekülését: a mai világban számos családnak ugyanígy kell száműzetésbe mennie hazáját elhagyva"
Inkább nem mondok semmit a pápáról, de ez mindennek a teteje,, alja?, nem tudom.
Teljesen egyszerű az igazság, amit írsz: nem zavartak Rothschildi sötét erők milliókat a világba akkor, mint ma.

Csak félig, de inkább negyedig van igazad, forma szerint igen, égi forma szerint, nem szeretnék a Ferenc helyében lenni.

"A világ irányítására törekvő erők a hellenizmusban, pontosabban a hellenizált kereszténységben olyan riválist látnak, amelynek a világszemlélete és értékrendje pontosan az ellentéte annak, amire ők törekszenek.
Olyan biztosak a győzelmükben, hogy nemcsak könyveket írnak erről, hanem széles körben terjesztett nyilatkozatokban is közlik a világgal: uralkodni akarnak a világ többi lakói felett, azok felett az emberek felett, akiket Isten és a természet kevésbé kedvel. Az ő „szocializmusuk” alatt végül is mindenki megtalálhatja a „biztonságot”, és a fölösleges, azonnali fizikai kielégülést, amiről azt feltételezik, hogy ez az, amire az emberek többsége vágyakozik.
A kollektivista cionisták érzik: a győzelem közvetlen közelébe kerültek, és elkezdték felkészíteni a tömegeket arra, hogy miként éljenek az ő ellenőrzésük alatt."
Eme győzelem talán legfontosabb eleme, a migránsprojekt, amely a korcsosítás révén garantálná győzelmüket.
Ezt szajkózza a pápa, mármint a migránsprojekt szükségességét.
Itt nem arról szól a történet, hogy segítsd meg a szegény felebarátodat, ha teheted, egészen másról. Ám ezt Ferenc megint az igazsággal szembe menve adja elő.
Ha valódi római katolikus pápa lenne, akkor a mellett állna ki: Segítsétek a keresztény apákat, anyákat, családokat, - MINT AZ ORBÁN-KORMÁNY BELEKEZDETT A CSALÁDTÁMOGATÁSI PROGRAMMAL, AMI A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ - hogy szüljenek keresztény csecsemőket, mert ez a keresztény élet értelme.
Erről egy szót nem szól.

A vélemény, az távol van a Bírótól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés