Megrendítő számok, marad a korlátozás, Európa-rekorderek lettünk oltásban – vakcinaösszefoglaló

2021. március 19. 15:02
Soha ennyien nem haltak meg, nem voltak lélegeztetőgépen, mint most, de az új esetek száma is rekordot döntött. Lazítás akkor lesz, ha 2,5 millió embert beoltottak. Vakcinaösszefoglaló.

„Rekordokat döntöget a harmadik hullám”, „meredeken ível felfelé a járványgörbe”, „messze nincs itt a nyitás ideje” – nagyjából ezek a mondatok írják le leginkább az elmúlt hét történéseit. Az első Orbán Viktor miniszterelnöktől származik, a másikat Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta csütörtökön, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

A pénteki adatok valóban megrendítőek:

soha ennyien nem haltak meg a járvány kezdete óta koronavírus okozta szövődményekben, soha ennyi beteget nem ápoltak kórházban, soha ennyi fertőzött sem szorult eddig lélegeztetőgépre, ahogy ennyi új beteget sem regisztráltak még 24 óra leforgása alatt. A hét utolsó munkanapján nyilvánosságra hozott adatok szerint 10 759 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel pedig a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett. Jelenleg 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

A számok sajnos magukért beszélnek, a virológusok, infektológusok és járványügyi szakértők szerint nincs itt a nyitás ideje, bármennyire is fáradunk. Ez utóbbit a miniszterelnök is érintette szokásos reggeli rádióinterjújában, amikor azt mondta, hogy „további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek”, vagy azt, hogy

„lelkileg megviselt állapotban vagyunk,

lelkileg is újra kell indítani az országot”.

A helyzetet nehezíti, hogy nem elég, hogy nagyon rosszak a számok, vélhetően az előttünk álló hetekben tovább emelkednek, egészen a szakértők által vírus március végére várt tetőzéséig. Ezt támasztják alá a szennyvízvizsgálatok adatai is, ezek alapján is esetszám-emelkedésre kell számítanunk az elkövetkező hetekben Müller Cecília tiszti főorvos beszámolója szerint.

Meddig kell még bírnunk a bezártságot?

A kormány oltottsághoz köti majd a nyitást, ezt először Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában pedig pontosan meg is határozta a számot, mint mondta

„az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva”.

Fel is kérte az Operatív Törzset, hogy készítse el az újraindítási tervet ez alapján. A jelenleg érvényben lévő szigorítások kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy „még egy hétig biztosan fennmaradnak a korlátozások”, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy „most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk”. Szólt arról is, hogy a húsvéti időszak külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak majd.

Fotó: Gaszner András háziorvos a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával olt be egy idős férfit kecskeméti rendelőjében 2021. március 16-án. MTI/Bús Csaba

Az újranyitás pontos üteméről eddig azt tudjuk, hogy a csütörtök este nyolckor lezárt nemzeti konzultációra beérkezett válaszok alapján dönt a kormány, ahogy arról is, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványok kapcsolódjanak. Utóbbiról Gulyás Gergely megjegyezte, „ez egy nehéz társadalmi kérdés, mert ugyan elvileg senkinek nem lesz rosszabb attól, ha a valaki más szabadabban mozog, mégis sokan méltánytalannak érzik, hogy más esetleg szállodába mehet, miközben ők is regisztráltak az oltásra, csak még nem kapták azt meg”. A konzultációs kérdőívet egyébként több mint félmillióan töltötték ki, eredményeit Gulyás Gergely bejelentése szerint a hétvégén hozzák nyilvánosságra. 

Hogy állunk az oltással?

Ezzel kapcsolatosan a hét legfontosabb híre, hogy

Magyarország megszerezte Európa vakcinarekordere címet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az itt elérhető térképen folyamatosan frissíti a számokat. E sorok írásakor Málta után Magyarország tartja vezető helyét a vakcinamennyiség tekintetében: 31,8 százalék a száz lakosra jutó vakcinadózisok száma. Összehasonlításképp ez a szám Németország esetében mindössze 18, Olaszország esetében pedig csupán 12,7 százalék.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 477 554 fő a beoltottak száma, ebből 444 451 fő már a második vakcinát is megkapta. Gulyás Gergely közölte, hogy a 65 év felettiek kétharmada regisztrált eddig oltásra, a jelentkezők felét pedig már be is oltották. Eddig egyébként 3,3 millióan regisztráltak az oltásra, aki még szeretne, itt megteheti. Aki pedig oltani megy, ezt töltse ki, és vigye magával, hogy gyorsabb legyen a folyamat, és ne kelljen sorbaállni.

Ami a nyájimmunitást illeti: a kormány reményei szerint júniusra vagy akár már májusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága. A lapunknak nyilatkozó virológus szerint ez akkor reális, ha a vakcinaszállítmányok az eredetileg tervezett ütemben befutnak. A nyájimmunitást nemcsak az oltást megkapók száma, hanem a betegségen átesetteké is adja. Eddig igazoltan félmillióan kapták el a kórt Magyarországon, a ténylegesen megfertőződöttek száma ennek többszöröse lehet, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint elérheti a többmilliót, Rusvai becslései szerint pedig a másfél-kétmilliót, de vannak, akik szerint akár ötmillióan is áteshettek a betegségen. 

Fotó: MTI/Bús Csaba

Miből főzünk jelenleg, avagy milyen oltóanyagok érkeztek eddig? 

E hét szerdán 100 ezer adag Sinopharm-, kedden 120 510 adag Pfizer-, míg csütörtökön 54 ezer adag Moderna- és 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra. Ez utóbbi a várt mennyiségnek kevesebb mint egyharmada – mondta Müller Cecília tiszti főorvos. A következő napokra a házorvosok 10 beteg beoltásra elegendő AstraZeneca-vakcinát kapnak, az oltópontokra pedig átlagosan 44 pácienst irányíthatnak, ott Szputnyik V- és Pfizer-vakcinák állnak rendelkezésre.

Eddig egyébként mindent összevetve a Sinopharm és a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából érkezett a legtöbb Magyarországra,

utóbbiból összesen 1 129 425, előbbiből pedig 1 100 000 adagot kaptunk.

Ami a szállítások pontosságát illeti, a kínaiak a szerződéses határidőnél előbb küldték az oltóanyagokat, az oroszok a februári lemaradást – ígéretük szerint – március végéig teljes egészében behozzák – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A magyar kormány a lekötött Pfizer-BioNtech-oltóanyag mennyiségét az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte. Így Magyarország már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyag várható uniós beszerzésből, ennek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Emellett várunk még 4,36 millió adagot a Janssen vakcinából is, ez utóbbi egydózisú, így elég belőle egyetlen oltás.

Lesz-e negyedik hullám?

Gulyás Gergely ennek kapcsán derűlátó, a Kormányinfón ugyanis azt mondta, „ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz”. Ezzel egyetért Rusvai Miklós virológus is:

„ha lesz átoltottság, nem lesz negyedik hullám”

– mondta a héten a Mandinernek

Bírja-e a terhelést az egészségügyi ellátás?

Ez az előttünk álló hetek legfontosabb kérdése. A miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, hogy „a kapacitások jelentősek, a kérdés mindig az, hogy van-e elegendő ember, aki ezeket működteti”. Megnyugtatott ugyanakkor, mint mondta, „minden kórház biztos irányítás alatt van”, hozzátéve: a kórházigazgatókkal való egyeztetés során megnyugtató híreket kapott. A kórházi ágyak kihasználtságával kapcsolatosan rögzítette: „a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának a felét sem nem értük még el, és ugyanez igaz a kórházi ágyakra is”

További 11 ezer szabad kórházi ágy és 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy áll rendelkezésre,

a jelenleginél két és félszer több lélegeztetésre szoruló embert is el tudna látni az egészségügy, a katasztrófavédelemnek pedig további ágyszámnövelésre – 20 ezer felettire – is van terve, de ennek megvalósítására valószínűleg már nem lesz szükség – ezt Gulyás Gergely mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy a fertőzés mértéke nem azonos az országban, a brit mutáns Szlovákiából érkezett, ezért Észak-Magyarországon magasabb a fertőzöttség, és a kórházakban is ott van kevesebb szabad kapacitás. Ám azt is rögzítette, hogy nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne.

Elmondta továbbá, hogy a kapacitásokat az Országos Kórházi Főigazgatóság szinte percről percre követi, ha bárhol egy kórház betelik, akkor megváltoztatják a betegutat, valamint, hogy a védekezésben a rezidensek és a medikusok is részt vesznek. A matematikusok szerint egyébként 14-15 ezernél nem lesz több a kórházban ápolt betegek száma a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán sem. Cáfolta viszont, hogy a kórházakban rangsorolnák a betegeket az alapján, hogy kit küldenek intenzív osztályra, lélegeztetőgépre. 

Fotó: MTI/Bús Csaba

Az AstraZeneca-ügy

Mint ismert, az elmúlt hetekben több ország is bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendkívüli vizsgálatot végzett. Ennek során pedig biztonságosnak minősítette a hatóság a szóban forgó szert, de azt is rögzítette, hogy további vizsgálatokat tart szükségesnek, mert ugyan a vérrögök kialakulásának általános kockázata alacsony, és előfordulása sem bizonyított, de lehetséges.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy

az oltóanyag biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

„A vakcina bizonyított hatékonysága a koronavírus-fertőzés miatt szükséges kórházi kezelés, vagy az esetleges elhalálozás megelőzésében felülmúlja a vérrögképződés kialakulásának rendkívül kicsi valószínűségét”.

A hírt követően sorra jelentették be az országok, hogy folytatják az oltást a vakcinával. Így tett többek között Lettország, Litvánia, Bulgária, Németország és Spanyolország is.

Lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nincsen szignifikáns statisztikai összefüggés az oltás és a trombózisos és embóliás esetek előfordulása között. Mint Rusvai magyarázta: „több mint 17 millió embert oltottak be AstraZenecával, közülük mindössze 15 trombózisos és 22 embóliás esetet figyeltek meg az immunizálást követő két hónapban”, márpedig, ha Európa népességéből 17 millió embert véletlenszerűen kiválogatunk, akkor köztük nagyjából ugyanilyen arányban lett volna trombózisos és embóliás eset. 

Nyitókép: Kunszállás, 2021. március 18. Kasza Beáta háziorvos az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készíti elő oltáshoz kunszállási rendelőjében 2021. március 18-án. MTI/Bús Csaba

Számot vetettünk és kiderült: hazánk európai csúcstartó az 50-79 év közötti korosztályok átoltottságában. Bár látjuk a fényt az alagút végén, kérdés, mikor érünk valóban oda. Oltakozás: így áll most a versenyfutásunk az idővel című cikkünket itt érheti el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Átnéztem néhány mérvadó, témába vágó nemzetközi publikációt, s örömmel fedeztem fel hopika, János bácsi, Palika, Máris, coronita, karatekölyök és más ellenzéki kommentelők írásait.

Mivel a mandiner olvasói többségükben ismerik a fent említettek szakmai elemzéseit, így most inkább más forrásból idéznék néhány gondolatot.

A World Hapiness Report 2021 a március 20-i , a Boldogság világnapja alkalmával megjelentett száma nagyon érdekes szakértőket szólaltat meg.

Seffrey D.Sachs /United Nations Sustainable Development Solutions Network igazgatója:

- sürgősen meg kell tanulni azt a leckét, amit a covid adott
- a covid figyelmeztet a környezeti veszélyekre, az együttműködés sürgősségére
- arra, hogy ezt milyen nehéz elérni az egyes országokon belül, de globális szinten is

Prof.Shun Wang /Development Institute Korea/:
- Kelet-Ázsia példája mutatja, hogy a szigorú zárásokkal eredményesen lehetett kontrollálni a járvány terjedését

Richard Layard /London School of Economics/:
- a mentális problémák 22020-ban 47 százalékkal nőttek
- a hosszú élet egyet jelent jól élni, aminek része boldogan élni
- e téren az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődtünk, s ezt a lendületet a covidnak nem sikerült teljesen megtörnie

Jan-Emmanuel De Newe /Oxford/:

- az elégedett dolgozók 13 százalékkal termelékenyebbek, a boldogság nem a fizetési boríték vastagságától függ elsősorban, sokkal fontosabbak a szociális kapcsolatok
- a jövő nagy kihívása, hogy a jövőben ez miként alakul tekintettel arra, hogy a munkarend a járvány után gyökeresen átalakul

Érdekes a cikk azon része is, amely azt járja körül, hogy miért eltérőek az országok közötti mortalitási mutatók. Mivel magyarázzák:

- kulturális különbségek
-életkor
- fertőzött zónák, országok közelsége
- előző járványok ismerete
- jövedelmi viszonyok
- sziget pl. Ausztrália
- női miniszterelnök
- a közintézményekbe vetett bizalom

Hát ennyi. A magam részéről támogatom a további zárást, annak elviselhetetlensége ellenére is. Előttünk vannak a rossz példák, nyitások, zárások, ciklikus visszazuhanások. Az áldozatok. A gyilkos balliberális pártvezetők, háziorvosok, polgármesterek.

"A DK és a moslékellenzék tovább öli a magyarokat az oltásellenes uszítással."
Ez a baloldali csorda - és bocsánatot kérek minden tisztességes, valódi baloldali magyartól!, elsősorban azoktól, akik már nem is élnek - ugyanaz, mint volt 100 éve, a Trianon-tervük idején.
Magyargyűlölők.

Olvasd el az eredeti írást, egy, az írást ajánló szerző utalt arra, hogy holnap lesz a Boldogság világnapja, s s ezért is aktuális az elemzés. Tudom, hogy ma 19-et írunk.......A z említett professzorok megállapításaihoz mit szólsz?

Aha! Szépen írsz!
Akkor vissza a csatornába!
X

Nincs más csak nyomni az oltást. Megnéztem Szerbiát. Ott is bedurrant a harmadik hullám, de magasabb az átoltottságuk, így alig 30 halott volt ma náluk, itt meg 200-nál is több.

Van benne valami. A brit mutáns által indukált harmadik hullám a fajlagos adatokból jól láthatóan Szlovákia felől jött és több komoly gyárunk is van, amely részben ottani munkaerőt is alkalmaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés