Kormányinfó: A lazításnak nincs még itt az ideje

2021. március 18. 10:15

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Összefoglalónk.

2021. március 18. 10:15
null

Két hete jelentette be a kormány, hogy általánosan kötelezővé teszik a maszkviselést minden területen, illetve boltzárat rendelnek el. Emellett az óvodák és iskolák is átálltak online foglalkozásra és oktatásra. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra ismertette a jövő hétfőtől érvényes szabályokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához. A szabad kapacitások rendelkezésre állnak, lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak és szabad ágyak is megfelelő mennyiségben vannak – mondta. Hozzátette: emellett a rezidensek és medikusok is készen állnak a bevetésre.

Oltási program

„A lazításnak nincs még itt az ideje” – jelentette be a miniszter. Mint fogalmazott: az egyetlen megbízható védekezési mód az, ha az oltás folytatódik, ezért szerzett be Magyarország mindenhonnan vakcinákat. Oltás tekintetében Európa legjobbjai között vagyunk, arányosan mi oltottuk be a második legtöbb embert az EU-ban.

Ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz,

már egy év van mögöttünk, most már reméljük, hogy hetekben kell számolni az időt a javulásig” – emelte ki Gulyás.

Konzultáció és nyitás

A miniszter emlékeztettett: „a nyitás érdekében indítottuk el a konzultációt, amelyet eddig még soha nem látott mennyiségben töltöttek ki az interneten, ezt ma este 8 órakor lezárják” – magyarázta.

A nemzeti konzultáció alapján döntenek majd a nyitás lépéseiről, a védettségi igazolványon lévő jogosultságokat is ez alapján határozzák majd meg.

Gulyás Gergely megjegyezte: már postán van 260 ezer igazolvány, illetve fertőzés miatt 300 ezernél is többen védettek. Kifejetette: alapvetően több lépcsős újranyitásban gondolkodik a kormány, és szeretnék objektív számoktól függővé tenni a nyitást. „A beoltottak számához fogják mindezt igazítani” – szögezte le a miniszter.

AstraZeneca-ügy

Minden vakcinára szükség van”

– hangsúlyozta Gulyás Gergely a vakcinabeszerzésről szólva. A minsizter elmondta azt is, hogy a kínaiak idő előtt szállítanak, az orosz késést március végéig pedig behozták a gyártók.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban felmerült mellékhatások ügyében délután 3-kor nyilatkozik a WHO, de a kormány és a magyar szakértők a bizonytalanságok ellenére úgy látják, hogy védettséget nyújt az oltás, és nem jár komplikációval – tette hozzá.

Nem tartanak vissza oltásokat

A miniszter kiemelte, hogy ahol nem kötelező  félretenni oltást a másodikra, ott 10 napon belül felhasználják a rendelkezésre álló vakcinákat. Júniusra a lakosság átoltottsága elérhető – nyomatékosított.

***

Kérdések: (Az Infostart élő közvetítése alapján.)

Mikor tetőzhet a harmadik hullám?
Gulyás Gergely: A legnegatívabb előrejelzések szerint március végéig bezárólag bekövetkezik a tetőzés. Utána radikális csökkenés jöhet. A látencia 4 vagy akár 10-szeres is lehet, sokan úgy kapják el a vírust, hogy nem is tudnak róla, az is lehetséges, hogy már 5 millióan elkapták a koronavírust.

Mely országok érdeklődtek a magyar védekezés iránt?
Gulyás Gergely: Az uniós tagállamok harmada érdeklődött, de csak Szlovákia kapcsán mondhattunk konkrétumokat nyilvánosan. Az EU egyébként hamarosan engedélyt adhat a Szputnyik vakcinára.

Semmissé tehető-e az egyetemi modellváltást érintő törvény?
Gulyás Gergely: a kormánynak ez ügyben nincs tennivalója. Ha valaki bírósághoz fordul a törvény semmissé tételéért, megteheti azt.

Mi a kormányálláspont Fekete-Győr András kijelentéséről, mely szerint egy időre el kellene tiltani az újságírástól a szerinte „propagandistákat”?
Gulyás Gergely: Nem meglepő, hogy az ellenzék így gondolkodik. Sem szóban sem tettekben nem tartják tiszteletben a rendszerváltás óta törvények által biztosított jogokat. Gondoljunk csak 2006-ra, a szemkilövetésekre.

Elfogadható-e különbségtétel a vakcinák között a vakcinaútlevelekben?
Gulyás Gergely:

Brüsszeltől nem azt várják a tagállamok, hogy az útlevelek kapcsán döntsön, hanem azt, hogy vakcinát szerezzen.

Húsvétra jöhet-e a fellélegzés, vagy csak május közepére?
Gulyás Gergely: Fesztiválok nyártól lehetségesek csak, jelentős enyhítések csupán néhány héten belül lesznek elképzelhetőek.

Ha Merkely Béla előrejelzése beigazolódik, és a lélegeztetőgépen lévő emberek száma 1400-ra emelkedik, akkor sem lesz szükség egyéb intézkedésekre?
Gulyás Gergely: Mozgósítottuk a medikusokat és a rezidenseket. Ha szükség lesz rám akkor lesz ágyszámbővítés, de reméljük, hogy erre már nem lesz szükség.

Lesznek-e területileg eltérő járványügyi intézkedések, korlátozások?
Gulyás Gergely:

Nem lesznek területileg eltérő járványügyi korlátozások, ez egy korábbi álhír volt.

Miért utasítja vissza a kormány, ha önkormányzatok felajánlják oltópontok nyitását?
Gulyás Gergely: Vakcinahiány létezik, nem oltóponthiány. A jelenlegi oltópontok elegendőek ahhoz a vakcinamennyiséghezm ami rendelkezésre áll. Örömmel vesszük, ha a települések közreműködnek az oltásokban, de ez most nem a politikai haszonszerzés ideje, Budapesten így is 700 aktív oltópont van.

Az érettségiztető tanárokat beoltják-e soron kívül, ha kérik?
Gulyás Gergely: Az érettségi időszakára, ha minden jól megy már elegendő oltás lesz.

Kötelezővé válhat-e az FFP2-es szájmaszk, látva a romló járványadatokat? Milyen további intézkedések várhatók a járvány elszabadulása esetén?
Gulyás Gergely:

Nem lesz kötelező az FFP2-es szájmaszk, csak a maszkviselés kötelező általánosságban, ezen nem fogunk változtatni.

Létezik-e olyan kórház, ami már nem tud több beteget fogadni?
Gulyás Gergely: Erre az operatív törzs tud pontos választ adni.

Beoltották-e már a kormány tagjait?
Gulyás Gergely: Kínai vakcinát kapott Áder János és Orbán Viktor is, én Szputnyikot. Első oltásokról van szó természetesen.

Milyen információk alapján mondta az Orbán Viktor miniszterelnök novemberben, hogy nagy baj lesz az EU-s vakcinabeszerzéssel?
Gulyás Gergely: Már korábban lehetett látni a felelősség-áthárítást a szerződésekben, amelyek tartalma titkos, azokat nem lehet nyilvánosságra hozni. Legutóbb egy ügyben nyilvánosságra hoztunk néhány oldalt ezekből, és az EU számon kért minket emiatt.

A MOK titkára azt mondta, hogy egy ponton túl nem érdemes bővíteni az intenzíves ágyak számát?
Gulyás Gergely: Felelősségteljes nyilatkozatok tételét kérjük az Orvosi Kamarától, ez nem az.

Lehetséges-e a szóbeli érettségi megtartása idén? Rosszabbak a számok, mint tavaly voltak.
Gulyás Gergely: Tavaly is megfelelő döntéseket hoztunk, pedig óriási volt a pánikkeltés. Idén is biztonságosan le fogjuk vezényelni az érettségit.

Lesz-e átvilágítás katolikus papok által elkövetett zaklatási ügyekben?
Gulyás Gergely: Tűrhetetlen és elfogadhatatlan minden pedofil cselekedet. Kár a katolikus egyházat kiemelni, főleg akkor, amikor a közéletben sokan mentegetnek pedofilokat. Ilyen például Révész Sándor újságíró, vagy Daniel Cohn-Bendit (az Európai Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció volt társelnöke az Európai Parlamentben), akivel kapcsolatban felmerültek a pedofília vádjai.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2021. március 18. 14:55
"A jelenlegi oltópontok elegendőek ahhoz a vakcinamennyiséghez, ami rendelkezésre áll. Örömmel vesszük, ha a települések közreműködnek az oltásokban, de ez most nem a politikai haszonszerzés ideje, Budapesten így is 700 aktív oltópont van." Cecília, akkor politikai hasznot les és Gulyás füllent? Müller Cecília: Bárcsak már a tömeges oltásoknál tartanánk, akkor meg tudnánk sokszorozni az oltópontokat! https://bit.ly/3tLrpIv Cecília és Orbán már annyiszor mondtak határidőt javuló covidos viszonyokra, hogy emiatt is késésekkel lehet számolni. De az elrontott oltásrendszerükkel is késedelmet okoznak. Az adat feldolgozásuk is kriminálisan rossz, ami szintén a beoltottságot késlelteti. Tehát hiába van (mennyire ellenőrizhető?) oltóanyag, a meglévő oltópontok nem elégségesek... ugye az oltottság idejét is tologatják egyre későbbre és a hibák is egyre derülnek ki. Ha politikai haszonlesésnek lehetne is venni az ellenzék oltópontjait, akkor is hasznos a tettük, és segíti a beoltottság mind gyorsabb elérését. A Fidesz inkább kockáztatja az emberek egészségét, mint plusz oltópontokat fogad el?
zsoltkom2
2021. március 18. 13:55
Ezt a Gulyás Gergelyt kötelezni kellene a Jókai könyvek elolvasására és ki nem engedni a szobából, amíg a kormányinfón feltett kérdésekre érdemben nem válaszol. Miért éri meg neki, hogy kikerüli a választ? És miért lopja az időnket Gulyás, ha Orbánt kell várni a hasznos információért?
hopika
2021. március 18. 13:48
ezt mondtátok a 2. és a 3. hullam elott is. most a 4. nél tartunk ugyanazzal a szöveggel
01234567890
2021. március 18. 13:12
„A tárgyalási folyamat során a tagállamok közlik a Bizottsággal, hogy egy bizonyos oltóanyagból mennyit kívánnak rendelni. Ezt követően azonban ők felelnek azért, hogy miután az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak és rendelkezésre állnak, be is szerezzék azokat. Az egyes országokba irányuló szállításra vonatkozó szerződéseket a Bizottság nem ír alá. Az előzetes beszerzési megállapodások lehetővé teszik a Bizottságnak, hogy bizonyos számú oltóanyag-adagot lekössön. Ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!