Orbán Viktor: Még egy hétig biztosan fennmaradnak a korlátozások

2021. március 19. 07:36

„Amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást” – szögezte le a kormányfő. Összefoglalónk a miniszterelnök péntek reggeli bejelentéséről.

2021. március 19. 07:36
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: 

Még egy hétig biztosan fennmaradnak a korlátozások.”

Mint a kormányfő fogalmazott: ennek az az oka, hogy „rekordokat döntöget a harmadik hullám”. Mint azt a miniszterelnök kifejtette: meghalt 213 honfitársunk, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül is még több mint 9 ezren vannak kórházban. Orbán Viktor leszögezte: a szakemberek szerint „ez nem az a pillanat, amikor az érvényben lévő intézkedéseken enyhíteni lehetne”. A kormányfő a hazai járványkezelésről szólva elmondta: a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának a felét sem értük még el, és ugyanez igaz a kórházi ágyakra is. A legfőbb kérdés, van-e elég ember. Mint fogalmazott: „a kapacitások jelentősek, a kérdés mindig az, hogy van-e elegendő ember, aki ezeket működteti”.

A miniszterelnök ennek kapcsán közölte, a kórházigazgatók tapasztaltak, felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt van. A velük való egyeztetésekről szólva a kormányfő elmondta, megnyugtató híreket kapott. Mint fogalmazott: természetesen minden vezetőnek volt problémája, de központi segítséggel ezeket meg is tudják oldani. A rezidensekről szólva a miniszterelnök elmondta: őket már javarészt beoltották és vezényelték is őket.

Komoly összefüggés van az elhízás, a cukorbetegség és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása között

Orbán Viktor elmondta, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. A kormányfő szólt arról is, hogy kiderült, hogy komoly összefüggés van az elhízás és a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között.

A miniszterelnök elmondta, hogy a fiatalok, a kisvállalkozók és a szolgáltatószektorban lévők is nehéz helyzetben vannak a járvány miatt. Jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk, valamint arra is, hogy a gazdaság újraindítása után egy sikeres, bőséges gazdasági évnek nézünk elébe. Mint a kisvállalkozók kapcsán Orbán Viktor fogalmazott: „igyekszünk bértámogatást adni, és újraindítási gyorskölcsönt, de ha újraindítottuk a gazdaságot, erős és bőséges lesz a következő gazdasági év, csak addig tartsanak ki” – kérte a miniszterelnök.

Az Operatív Törzs már dolgozik az újraindítási terven

Orbán Viktor közölte azt is, hogy az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek – tette hozzá. Mint fogalmazott: „lezártuk a nemzeti konzultációt. Az Operatív Törzs feladatként megkapta, hogy készítse el az újraindítási tervet. Ugyanis olyan oltási terv kell, ami megmutatja, mi történik, ha bizonyos számú oltott van” – tájékoztatott a miniszterelnök. A kormányfő a nyitásról szólva elmondta:

amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást”.

A húsvéti időszak külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. A kormányfő elmondta, hogy a beoltott emberek száma ma haladja meg a 1,5 milliót. 1,260 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg nagyjából kétmillió dokumentáltan védett ember van hazánkban.

Mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek – tette hozzá. Róluk szólva a kormányfő elmondta: „ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt. Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető” – tette hozzá.

A baloldal jó lenne, ha befejezné az oltásellenes kampányát

Orbán Viktor Szaniszló Sándor DK-s polgármester akciójáról szólva elmondta, hogy jó lenne, ha a baloldal befejezné az oltásellenes kampányát.

Aki oltásellenes, az kockára teszi az emberek életét”

– szögezte le a kormányfő.

„Az unió nem tudott megbirkózni a feladattal”

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. „A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő” – szögezte le a miniszterelnök.

„Újra kell egyesíteni az országot”

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik hazánkba. Mint fogalmazott: „ha ez így lesz, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szereznünk a következő időszakban. Minderről most is tárgyalásunk” – tette hozzá. Kiemelte: „jó esélyünk van arra, hogy a kiesett AstraZenaca vakcinát tudjuk pótolni keleti vakcinákkal.”

Brüsszel hozzáállása kapcsán a kormányfő leszögezte: „Brüsszelből nem útlevél-szabályozási koncepciót várunk, hanem vakcinát”. Mint fogalmazott: „ennyi boldogtalan embert még nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk” – tette hozzá a kormányfő. Mint fogalmazott: lelkileg megviselt állapotban vagyunk, lelkileg is újra kell indítani az országot”. Újra kell egyesíteni az országot, és ez meghaladja a politikusok feladatát”  – mondta a kormányfő. „Itt mindenkire szükség lesz” – tette hozzá..

Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vírus kapcsán soha nem látott mértékű, egymásnak ellentmondó hírek vannak, még a migráció esetében sem volt ilyen. Mindenki próbáljon meg a kormányra hallgatni, mert mindig elmondják, hogy mi a biztos információ a koronavírus kapcsán – tanácsolta a kormányfő.

Példaként leszögezte, hogy

a hamis hírekkel ellentétben „nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából”

Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek – tette hozzá a miniszterelnök.

Zajlik az európai jobboldal újjászervezése

Orbán Viktor  a beszélgetés végén, kérdésre válaszolva arról is szót ejtett, hogy

jó volt, szép volt, elég volt az Európai Néppártból.”

Mint emlékeztetett: a migrációs válság idején roppant meg először a kapcsolat, de korábban sem kapott a kormány egyértelmű támogatást a rezsicsökkentés és a bankok megadóztatására az EPP-től. „Most beesett a világjárvány, és ahelyett, hogy segítenék a védekezést, folytatták a nyüstölést. Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok a lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk” – zárta szavait a kormányfő.

 

Címlapkép: MTI

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2021. március 19. 17:30
A katolikusok szavajárását hallom ki a mondatodból... vagy egy megtévedt fekete bárányét?
zara
2021. március 19. 14:38
' a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető' diszkrimináció ....aki immun az nincs mitől féljen a többieket meg hagyják békén... 'mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk” a sok félelempropaganda megtette hatását... a többivel egyetértek...
ginacica
2021. március 19. 13:24
Olvastam. Amit én leírtam, közzétett, fellelhető statisztikákra alapoztam. Egy magyarországi kórház egy orvosa szerint helyett (ideírom bármely sajtótermék hasonló írásáról van szó: nem tudom ki, nem tudom hol, valamit lát: erre nem vagyok vevő). Ha teszem 10-ről 15-re nőtt: az már 50% növekedés. Ez már attraktív. Vagy ha azt írom 150%. Hagyjuk. Ilyennel tele van szórva a sajtó, hiszed ha hiszed, hiszed, ha akarod. Én másra támaszkodtam.
Laudaricus
2021. március 19. 12:42
Ha jól sejtem, akkor tűnik el egy komment, ha szerkesztés befejezése előtt válaszol valaki erre, esetleg pontoz. Kódreszelésre szorul még a kommentmotor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!